GeriSeyahat Madalyalı şaraplar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Madalyalı şaraplar

Madalyalı şaraplar

Şarabın geçmişinin tarih öncesi çağlara kadar uzandığı düşünülüyor. Anadolu'da Hititler ve Mısır'da Mısırlılar şarap kültürünü başlatan toplumlar. Rakı toplumu olmamıza karşın, şarap tadına, özellikle de kültürüne düşkün olan insanlar, şarap üreticilerini keyiflendiriyor. Kavaklıdere Şarapları'nın Halkla İlişkiler Müdiresi Perran Arıbal, madalyalı şaraplarını anlattı.

Kavaklıdere hangi yarışmalara katıldı, hangi ödülleri aldı?

- İngiltere'de düzenlenen The International Wine & Spirit Competition'da Sultaniye üzümünden üretilen Efsane 97, Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinden üretilen Selection Kırmızı 95, ve yine Sultaniye üzümünden Sultaniye 97 (Dömisek) ile bronz madalya kazandı. Fransa'daki Challange-International du Vin'de ise Yakut 97 ve Özel Kırmızı ile altın, Selection Kırmızı 95 ile bronz madalyaya layık görüldü. Bir de, Concorso Emidogieo Internazionale Vinitaly yarışmasında Özel Kırmızı 96 Büyük Mansiyon ile ödüllendirildi. Ancak madalyalar veya belgeler elimize geçmeden sonuçları açıklayamadığımız için beklemek zorunda kaldık.

Toplam 340 ödül

Yaklaşık ne kadar şarap yarışması var dünyada?

- Tam sayısını bilmiyoruz. Özellikle İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya... O kadar çeşitlendi ki şaraplar. Geçen sene örneğin Güney Afrika şarapları öndeydi. Ondan önceki sene Şili şarapları öndeydi.

Böyle trendler mi var?

- Tabii. Sonuç olarak şarap üzümden elde ediliyor. Üzümlerin kaliteleri doğaya bağlı olduğu için de her sene belli bölgelerin şarapları öne çıkabiliyor.

Ödülleri ne kadar önemsiyor firmalar? Ciddi bir hazırlık oluyor mu yarışmalara?

- Yarışmalar için ayrıca üzümler alıp da ayrı şaraplar üretilmiyor. O sene ürettiğiniz şaraplar içerisinden örnek olarak gidiyor. Siz o sene sultaniye üzümünüze güveniyorsunuz, onu gönderiyorsunuz.

Ödüllerin sonuçları ne kadar güvenilir?

- Bu yarışmalar uluslararası çapta yarışmalar. Yarışmalara binlerce şarap katılıyor. Yarışmalarda jüri üyesi olan degüstatörlerin (şarap tadıcıları) farklı bölgelerdeki üzümlerle ve şaraplarla ilgili uzmanlıkları oluyor.

Şarapların üzerine neden aldığı ödüller yazılmıyor? Oscar’lı filmlerin afişleri gibi...

- Bu sene bunu yapacağız. Ödül alan şaraplarımızın boyun bağlarını hazırlıyoruz.

Türkiye'de var mı böyle yarışmalar?

- Ürgüp'te var. Efes'te var sanıyorum. Bu sene de Cumhuriyet'in 75. yılı dolayısıyla 21-24 Ekim arası uluslararası bir yarışma var. Biz de katılacağız.

Hangi şarapla?

- Ona üretim karar veriyor. Kavlar yeni elimize geldi. Uygun bir seçim yapılacak.

Kavaklıdere bugüne kadar kaç ödül aldı?

- Kurulduğu 1929 yılından beri toplam 340 ödül aldı.

Kamuya açık kurs

Yarışmalara şirketi temsilen kim gidiyor?

- Yönetim kadrosundan arkadaşlar, murahhas azalar gidiyor.

Siz eğitim de veriyormuşsunuz.

- Türkiye genelinde veriyoruz bu eğitimleri. Barlarda, beş yıldızlı otellerde. Bu kış isteyenlere Ankara'da fabrikada eğitim vereceğiz.

Özel ders gibi mi?

- Evet kamuya açık bir kurs olacak. Basın yoluyla ve İnternet'le de duyuracağız. Şu anda kampanya döneminde olduğumuz için 24 saat aralıksız çalışıyoruz.

Ders verdiğiniz insanların düzeyi ne? Şaraptan anlıyorlar mı?

- Maalesef hayır. İnsanları yönlendirecek olanlar ya da fikirlerini beyan edecek olanlar yüzyüze görüşmede olanlar servis personeli olduğu için onlara çok görev düşüyor. Sattıkları ürünün ne olduğunu bilmeleri bunun için çok önemli.

Şarapla ilgili klişeler var. Mesela sek şarapla başlanır onunla bitirilir gibi. Oysa yemek öncesinde alınacak bir dömisek ya da tatlı şarap ya da yemekten sonra alınacak tatlı şarap veya şarap likörü damak zevkini geliştiren şeyler.

Eve şarap servisi!

Kavaklıdere İstanbul Bölge Satış Koordinatörü Serdar Çakıl, pazarlama ile ilgili planlarını anlatıyor

Şarap tüketimini artırmak için yeni pazarlama yöntemleri uyguluyor musunuz?

- Aslında uzun zamandır verdiğimiz hizmetlerden biri, evlere şarap servisi. Böyle bir hizmet ağımız var.

Nasıl?

- Bizim broşürlerimizde, merkezimiz olan Ankara'nın telefonları var.

Orayı hangi şehirden ararlarsa arasınlar, bizim hizmet verebileceğimiz büronun telefonunu verirler. Bu satış depoları arandığı takdirde direkt olarak evlere servis yapılır.

Mesela akşam dokuzda şarap ısmarladık. Bir saat sonra evde olabiliyor mu?

- Şu anda olmuyor, ama ileride olacak. Şu anda akşam istediğinizde ertesi sabah sizde olur. Ankara merkez büromuzda telesekreter sistemi var. Siparişinizle birlikte adresinizi de verdiğiniz taktirde, ertesi gün şarabınız evinize getiriliyor. İleride nöbetçi bir sistem ve dağıtım timi kurup anında servis yapacağız.

Yani birilerinin canı şarap istiyor diye bir sürü insanı istihdam edeceksiniz?

- Tabii. Biz hizmet sektöründeyiz, halkımıza hizmet etmek için buradayız.

Şarap

hakkında

Yıllanmış şarap iyidir, her zaman geçerli bir kural değil. Bekletilmesi gereken şarapların yanısıra taze tüketilen şaraplar da vardır.

Bizde şampanya olarak adlandırılan köpüklü şarapların yalnızca kutlamalarda içildiği düşünülür. Oysa günün her saatinde içilebilir.

Şaraba kesinlikle buz atılmaz.

Hem beyaz şarap hem de kırmızı şarap kadehin yarısına kadar doldurulur.

Beyaz şarap içiliyorsa, ancak kadeh boşaldıktan sonra tekrar şarap koyulabilir, çünkü şarap kadehte çok çabuk ısınır. Isınmış bir şarabın üzerine beyaz şarap eklenmez. Kırmızı şarap ise oda sıcaklığında içildiği için kadeh boşalmadan ekleme yapılabilir.

Beyaz şarap kadehi küçük, kırmızı şarap kadehi ise daha büyüktür. Beyaz şarap soğuk, kırmızı şarap ise daha sıcak içilir; çünkü beyaz şarapların aromaları soğukken, kırmızı şarap aromaları ve rengi ise sıcakken daha iyi algılanır. Bu durumda beyaz şarabın kadehe konulduktan sonra ısınmaması istenir ki, bunu sağlamanın en pratik yolu kadehin boyutunun küçülmesidir.

False