Lüksemburg Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Lüksemburg, Schengen Bölgesi'nin bir üyesidir. Schengen vizesi sahipleri, turizm veya iş amacıyla 90 güne kadar kısa süreli olarak eyaletler arasında serbestçe hareket edebilirler. Schengen vizesi ile bir ülkeye giriş yapmak ve Schengen bölgesinde özgürce seyahat etmek mümkündür. Diğer bazı ülkelerin pasaport sahipleri de aynı kuraldan yararlanabilir. Lüksemburg’da oturma izni nasıl alınır ayrıntıları ile derledik.
2008 yılından bu yana, çalışma izni ve oturma izni (üçüncü ülke vatandaşı işçiler için) tek bir izin belgesinde birleştirildi. 2009'dan beri çifte veya çoklu vatandaşlığa izin verilmektedir.
Lüksemburg Oturma İzni Nasıl Alınır?
AB vatandaşları ve serbest dolaşımına izin verilen diğer kişiler, geçerli bir kimlik kartı veya pasaportla Lüksemburg'a girebilir ve orada üç aya kadar kalabilir. AB üyesi olmayan ve üç aya kadar kalmak isteyen çoğu kişi için vize gereklidir. Yerel bir Lüksemburg büyükelçiliğinde veya konsolosluğunda, genellikle bir başvuru, geçerli bir pasaport, ziyaret nedeni kanıtı, konaklama detayları ve bir dönüş bileti ibraz edilerek kısa süreli vize başvurusu yapılabilir.
Varıştan sonra belirli bir tarihe kadar geçerliliği olan bir pasaport, tüm aile üyelerinin doğum belgeleri, evlilik veya boşanma belgeleri, mali durum kanıtı ve öğrenciler için okula kabul belgesi gibi belirli belgeler sağlanmalıdır. Ayrıca belgelerin çoğu tercüme edilmesi gerekir. İznin verilmesi genellikle üç ay sürer.
Lüksemburg Oturma İzni Şartları Nelerdir?
Lüksemburg'da oturma iznine başvurmak herkes için mümkündür, ancak göçmenlik mevzuatı uyarınca, menşe ülkesine bağlı olarak her birey için çeşitli gereksinimler vardır. Lüksemburg oturma izni almak için;
Yabancı vatandaş bir Avrupa Birliği ülkesinin vatandaşıysa, gereklilikler daha az ağırdır.
Yabancı uyruklu kişi AB üyesi olmayan bir ülke vatandaşı ise, hazırlanacak belgeler daha kapsamlıdır.
Yabancı uyruklu kişi Lüksemburg'da 3 aydan daha az kalmayı planlıyorsa;
Yabancı uyruklu kişi 3 aydan fazla bir süre için Lüksemburg'a taşınmayı planlıyorsa;
Yabancı uyruklu bir kişinin Lüksemburg'a gelme nedeni ne olursa olsun, AB vatandaşları için geçerli bir kimlik belgesi, üçüncü ülke vatandaşı olması durumunda ise geçerli bir pasaport gereklidir. Lüksemburg'daki göçmenlik avukatlar oturma izni almak isteyenlere iyi bir çözüm önermek için her bir vakayı dikkatlice analiz edeceklerdir.
Lüksemburg'daki yeni ikamet komününe varış beyanında bulunmak,
Tıbbi kontrolden geçmek,
Daha sonra üçüncü ülke vatandaşı maaşlı işçiler için oturma izni başvurusunda bulunmak gerekmektedir.
Lüksemburg Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bir yıldan fazla kalmak niyetinde olan herkes, bir yabancının kimlik kartına başvurmalı ve belediyeye kayıt yaptırmalıdır. Yönetim, kart için formları ve gerekli belgelerin listesini sağlayacaktır. Listedeki gerekli öğeler belediyeye göre değişebilir, ancak tüm ortak listelerde görünen bazı ortak öğeler vardır.
Tipik olarak, içinde geçici oturma izniniz, çalışma izniniz veya mali kaynakların kanıtı, üç adet vesikalık fotoğraf, tıbbi sertifika, adres değişikliği belgesi, iyi hal belgesi ve vergi damgası bulunan bir pasaportunuz olması beklenir.
Kimlik başvurunuzu yaptıktan sonra, kimlik kartınızın size verilmesinin bir yılı bulabileceğini bekleyebilirsiniz. Kimlik kartınızı beklerken yerel polis sizi ararsa şaşırmayın. Size rutin sorular sormak veya maaşınız gibi bilgileri doğrulamak için arayabilirler.
15 yaşından büyük herkes, yasal statüsünü veya ülkede ikamet ettiğini kanıtlamak için her zaman bir nüfus cüzdanı veya pasaport taşımak zorundadır. Lüksemburg'da ev taşırsanız, kimlik kartınızın güncellenmesi için başvurmanız gerekir ve kartınızı son kullanma tarihinden çok önce yenilemek sizin sorumluluğunuzdadır.