GeriSeyahat Kuş gibi uçmak diye buna denir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kuş gibi uçmak diye buna denir

Kuş gibi uçmak diye buna denir

Dev hava yastıklarının ortasında kulakları sağır edercesine çalışan, üzeri çelik ağlarla kaplı bir jet motoru var. Bu motor çalışınca sistem dikey hava akımı veriyor. Hava yastıklarının ortasına yaklaşıp kendinizi boşluğa bırakıyorsunuz, bir anda ayaklarınız yerden kesiliyor. Alttan saatte 200 kilometrelik bir hızla göğsünüze gelen hava akımı ile kanatsız ve pervanesiz uçuyorsunuz.

Bunlar hayal değil İstanbul’a yarım saat uzaklıkta Selimpaşa’daki Aironex adlı tesiste gerçekleşiyor. İnsanlar kelimenin tam anlamıyla kuş gibi uçuyor.

Aironex, Letonya merkezli bir şirket. Türkiye’deki temsilcileri ise tekstilci Mehmet Fevzi Kavak ve reklamcı Ömer Sercan. Şirketin kuruluş amacı, insanları kanatsız, paraşütsüz uçurmak. Bu iş için hafta içi 50, haftasonları 60 YTL ücret alınıyor.

Hava tünelinden gelen güçlü hava akımına kendinizi bıraktığınızda, siz sadece keyifli dakikaların tadını çıkartıyorsunuz. Uçuş kalitenizi ve güvenliğinizi düşünmek, burada çalışan uluslararası deneyime sahip eğitmenlerin görevi. Uçmadan önce, 20 dakika süren bir eğitim veriliyor. Daha sonra ısınma hareketlerine geçiyorsunuz. Böylece vücudunuzu uçmaya hazırlıyorsunuz. Bu arada özel kıyafetler (uçuş kaskı, gözlüğü, kıyafeti, eldiveni ve spor ayakkabı) giydiriliyor. Sizi pervaneden ve mekanik aksamlardan ayıran çelik trambolin ile inişinizi pürüzsüz kılan 360 derece hava yastıkları, uçuş güvenliğini en üst seviyede tutuyor. Size sadece rüzgara karşı direnip havalanmak kalıyor.
/images/100/0x0/55ea41c6f018fbb8f87455c6

Aironex, 2005 yılında dikey hava tünelleri üretmeye ve insanların hizmetine sunmaya başladı. Şirketin kuruluşunun altındaki fikir, sahibi Ivars Beitans’a ait. ABD ziyaretinde hava tünelinin mekanizmasının geliştirilmemiş halini buluyor ve denemeye karar veriyor. Ekstrem sporlara ve açık alan aktivitelere aşina olan Ivars, dikey hava tünelinin eğlence ve spor için yüksek potansiyel taşıdığını fark ediyor. Dikey hava tünelinin mucidi Kanada’da yaşayan Fransız asıllı Jean St Germain ile ortaklık kuruyor. 2006 yılının Şubat ayında Torino Kış Olimpiyatları kapanış gösterisini düzenleyen Aironex, dikey hava tüneli endüstrisinin uyanışında en etkili unsur. Türkiye şubesi 2007’nin son aylarında kuruldu ve Silivri Selimpaşa’da faaliyete başladı.

TEKNİK BİLGİLER

Yarıçapı: 3.7 metre

Yükselme limiti: 20 metre (yeni başlayanlara 4 metre)

Hava akımının hızı: 200 km/s.

Uçuş alanında ses: 80120 desibel. Yalıtımlı kasklar ve kulak tıpalarıyla bu hissedilmiyor. Seyirci alanı ses: 7080 desibel.
False