GeriSeyahat Kubilay Han’ın kayıp filosuna ait izler bulundu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kubilay Han’ın kayıp filosuna ait izler bulundu

Kubilay Han’ın kayıp filosuna ait izler bulundu

Japonya’nın Nagazaki kentinin açıklarında antik batıkların izine rastlayan arkeologlar, bunun 13’üncü yüzyılda hüküm süren Moğol İmparatoru Kubilay Han’ın kaybolan filosuna ait olduğunu öne sürdü.

Söz konusu batık, kıyıdan yaklaşık 25 metre açıkta, kumlu deniz tabanının bir metre altında ultrason cihazları kullanılarak keşfedildi.

 

ANTİK BATIĞA AİT FOTOĞRAFLAR

 

20 metre uzunluğundaki geminin, 1281 yılında Çin’den yola çıkan ve Japonya’yı işgal etmek için yol alırken batan 4 bin 400 gemilik filonun içinde yer aldığına inanılıyor. Arkeologlar, geminin sağlam kalan 12 metrelik omurga kısmını inceleyerek geminin geri kalanıyla ilgili ayrıntılı bilgi edinmeye çalışacak.

 

JAPONYA SEFERİ FACİAYA DÖNÜŞTÜ

Arkeologlar, geminin omurgasının beyaza kaçan gri renkle boyandığını, kalasların çiviyle tutturulduğunu belirtti. Geminin en alt seviyesinde ise Yuan Hanedanı dönemini temsil eden tuğla, taş örnekleri ve silahlar bulundu.

 

Kubilay Han, 1215-1294 yıllarında hüküm sürmüştü. Han’ın dev filosu, 1281’de Japonya’nın Kyuşu adasının kuzeyinde yapılan deniz muharebesinde çok büyük kayıplar verdi. Aynı yıl yaşanan fırtınaların ise filonun geride kalan kısmını yok ettiğine inanılıyor.

 

Keşif ekibinde yer alan Japon bilim insanı Kosuke Umazume, yüzyıllar sonra bu kadar iyi korunmuş bir batığın bulunmasını “mucize” olarak değerlendirdi.

False