Haber Giriş: 22.03.2006 - 00:00 |Son Güncelleme:
Koç jet-sosyete dergisine kapak
İşadamı Rahmi M. Koç’un Kandilli'deki Kont Ortrorog Yalısı, uluslararası iç dekorasyon dergisi Architectural Digest'e kapak konusu oldu.
Yazdır
A
Yazı Tipi
Yazdır
A
Yazı Tipi
Â
Â
6 yıldır orada yaşıyor
Â
En yüksek refah düzeyinde olanların malikanelerini sayfalarına taşıyan 850 bin tirajlı aylık dergi, yeni sayısında Rahmi M. Koç’un Kandilli Göksu'daki Kont Ostrorog Yalısı'nı kapak yaptı. Dergi, Koç'un 6 Kasım 2000'de satın aldığı ve restore ettirdikten sonra 2003'te yaşamaya başladığı yalıya içeride de sekiz sayfa ayırdı.
Â
Tekne aşığına çok uygun
Â
"Türk canlanması" başlıklı yazıda "Fatih Sultan Mehmet Constantinople'u (İstanbul) 1452’de işgal ettiğinde Rumelihisarı’nda dört ayda bir kale inşa etti. Altı yüzyıl sonra Türk sanayici Rahmi M. Koç, Sultan Mehmet’in hisarının karşı yakasında harap ama güzel ahşap bir yalıyı yenilemeye karar verdi. Tekne aşığı birisi için bundan daha iyi bir yer bulunamaz" deniyor.
Â
ÂÂ Â Â
Â
Â
Â
Haberde, yalının iç ve dıştan fotoğrafları da kullanıldı
Yalının ayrıntılı tanıtımının yapıldığı dergideki yazıda şu ayrıntılar dikkat çekiyor:
Fatih Sultan Mehmet Constantinople’u (İstanbul) 1452’de işgal ettiğinde Rumelihisarı’nda dört ayda bir kale inşa etti. Altı yüzyıl sonra Türk sanayici Rahmi M. Koç, Sultan Mehmet’in hisarının karşı yakasında harap ama güzel ahşap bir yalıyı yenilemeye karar verdi. Hem de rekor sayılacak süratle. Koç’un Londra’da antika ticareti yapan ve iç dekoratör olan arkadaşı Barbara Ther ve 100 işçi geceli-gündüzlü bir yıl çalıştı.
Koç’un Türkiye’de ve dışarda pek çok ikametgahı var. Karadeniz ile Akdeniz’i birbirine bağlayan Boğaz’da bir yalıya sahip olması son derece doğal. Koç ’Hayatım boyunca Boğaziçi’nde yaşadım. Burada saatlerce oturup bu trafiği izleyebilirsiniz’ diyor. Koç aynı zamanda arzulu bir koleksiyoncu. Alışverişlerine yıllardır tavsiyede bulunan Ther, ’Antikalara çok düşkün, durmadan satın alır’ derken, Koç da ’Ben eski dönemlere ait sanat eserleri alırım, Barbara da onları bir yere kapatır’ diye uzun yıllardır tanıdığı arkadaşına takılıyor.
Yalıda eski Roma’dan heykeller, cami kubbelerinden metal süslemeler, diğer antika eserler arasında yer alıyor. ’Eşyaları birbirine karıştırmayı seviyorum’ diyen Koç’un yalısında 18’inci yüzyıldan yaldızlı İtalyan aynalar, Portekiz el oyması süslemeler, antik tahta kavukluk, Müslüman Türk kadınlarının geleneksel kıyafetleri içinde tablolar, mermer sütunlar, Roma büstleri de bulunuyor. Barbara Ther, Koç koleksiyonlarında İtalyan ceviz mobilyaları, Uzakdoğu’dan aldığı tuğla ve seramik figürleri, teknelerin bir kısmını gözden uzak odalarda sakladığını söylüyor.
Ther ’Olur olmaz ÅŸeyleri yığmaya meraklı o. Ben çıldıracak gibi oluyorum’ derken, Koç gülerek ’Tam anlaşıyor deÄŸiliz. O buradayken sevmediÄŸi parçaları bir yere koyuyorum. Gittikten sonra tekrar çıkarıp eski yerine yerleÅŸtiriyorum’ diyor. Yalının giriÅŸinde ikinci kata çıkılan parmaklığı tahta iÅŸlemeli merdivenlerin yanındaki duvarda müzik, aÅŸk ve anneliÄŸi temsil eden üç tablo dikkati çekiyor."         Â