GeriSeyahat Kilisenin dilek anahtarları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kilisenin dilek anahtarları

Kilisenin dilek anahtarları

Saraçhane'de İMÇ 3. Blok'un orada bir kilise var. Adı Meryem Ana Ortodoks Kilisesi. Her ayın birinde kilisenin papazı gelen ziyaretçileri kutsuyor. Kilisede küçük anahtarlar da satılıyor. Dilek yerine geldiğinde anahtar geri götürülüp yerine başka anahtar alınıyor. Meryem Ana'da mumdan anahtara, kutsal sudan kutsanmaya kadar herşey para ile.

Saraçhane'de İstanbul Manifaturacılar Çarşısı 3. Blok'un merdivenlerinden aşağıya doğru indiğiniz vakit karşınıza bir kilise çıkar. Adı Meryem Ana Ortodoks Kilisesi. Sabah 8.30'da kiliseye haber için gittiğimde içinde in cin top oynuyordur diye düşünmüştüm. Yanılmışım! Genci yaşlısı, kadını erkeği, Müslümanı Yahudisi, Rumu yaklaşık 50 kişi sabahın köründe içeride mum yakıyor, dua ediyordu.

Kilisenin bu kadar popüler olmasının bir nedeni var. Burası bir dilek kilisesi. Ama tek neden bu değil. Kilisenin ziyaretçileri kutsayan ilginç bir de papazı var. Papaz her ayın birinde sabah 9'dan 13'e kadar gelenleri okuyup, kutsuyor. Papaz salı ve perşembe günleri de kilisede.

Herkesin istavroz çıkartmasının nedeni kendine göre. Kimi o gün sınava girecek çocuğunu getirmiş zihin açıklığı istiyor, kimi de eşiyle birlikte çektirdiği fotoğrafını papaza gösterip kocasıyla aralarının düzelmesini...

Herşey para ile

Ziyaretçiler arasında gözleri kapalı kendinden geçip dua edenler, yere diz çöküp kutsal resimleri tek tek uzun uzun öpenler de var. Papaz ise ziyaretçinin adını sorduktan sonra hangi dilek olursa olsun elindeki dua kitabından hep aynı pasajı okuyup duruyor. Kutsama ziyaretçinin, papazın yanına konmuş para kasesini ziyaretiyle son buluyor. Sıradaki ziyaretçi yerini alana dek papaz da hem mırıldanıp dua ediyor, hem de göz ucuyla konan paraya bakıyor.

Kilise'de herşey para ile. Para saçmaya daha kiliseye girmeden başlanıyor. Kilisenin önü ve bahçesi dilencilerle dolu. İki tür dilenci var. Bir bildik dilenciler, bir de şık görünümlü yaşlı bay ve bayanlar.

Mum, kutsanmak, kutsal su para ile. Tanesi 50 bin liradan 250 bin liraya kadar boy boy mumlar var. Gelen ziyaretçi yaktığı mumu kum dolu kaselerin içine dikip duaya başlıyor. Yalnız bu ritüel sırasında çok da acayip bir olay yaşanıyor. Ziyaretçi mumunu yakıp yanda duaya geçer geçmez, kilise görevlileri mumları alel acele söndürüp, topluyor.

İki katlı, bahçe içinde bir kilise bu. Giriş katı ve alt katı var. Girişte sol tarafta bir camekanın içinde küçük küçük anahtarlar satılıyor. Bu anahtarların tanesi 100 bin lira. Kutsanma işinden önce bir dilek tutup bu anahtarı satın alıyorsunuz. Dileğiniz gerçekleştiğinde anahtarı geri getirip yerine başka anahtar alıyorsunuz. Anahtarı alırken görevliler hemen uyarıyor ‘‘Bir altı ay bekleyin, öyle getirin anahtarı.’’

Kilisede para toplama noktası o kadar çok ki. Giriş katının sağına küçük masa konmuş. Başında iki hanım oturuyor. Biri Balıklı Rum Hastanesi'nde yatan kimsesizler, ötekisi de yoksullar için para topluyor. Kutsal resimler bile camdan kutuların üzerine konmuş. Ziyaretçi kutunun deliğinden gönlünden ne koparsa atıyor. İçlerinde 5 milyon lira atan dahi vardı.

Aşağı kata iki merdivenden iniliyor. Hariçten kuyruğa girilmesini önlemek için merdivenin biri iniş öteki çıkış olarak düzenlenmiş. Altta 1958 yılında yapılmış bir de çeşme var. Çeşmenin suyu kutsal, ama su son model bir hidrofor ile geliyor.

Ziyaretçilerin su doldurmak için ayrı bir kuyruğa girmesi gerekiyor. Bu da gayet uzun bir kuyruk. Su 100 bin liraya satılan plastik küçük şişelere dolduruluyor. Su ile istavroz sırasında papaz haçı ıslatıyor, hem ziyaretçiyi hem de suyu kutsuyor.

Dilek kilisesinden çıktığımda insanlar akın akın gelmeye devam ediyordu.

False