GeriSeyahat Kıbrıs'ta görmeden gelmeyin: Güzelyurt
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kıbrıs'ta görmeden gelmeyin: Güzelyurt

Kıbrıs'ta görmeden gelmeyin: Güzelyurt

Akdeniz'in simge adalarından biri olan Kıbrıs, yaz aylarında sıcak iklimi ile tam bir tatil cenneti haline geliyor. Kuzey Kıbrıs'ın keşfedilmesi gereken pek çok yeri bulunuyor. Adanın kuzeyinde kalan Güzelyurt şehri tarihi kalıntıların en fazla olduğu yerlerden biri. İşte Güzelyurt gezi rehberi...

1. Portakal Festivali'ne katılın

Portakal ağaçları ile meşhur olan Güzelyurt'ta her yıl yaz ayının başlangıcında düzenlenen Portakal Festivali oldukça renkli geçiyor. Pek çok aktivite ve turnuvanın düzenlendiği festivalde ayrıca konser ve müzik gösterileri de oluyor.

Kıbrısta görmeden gelmeyin: Güzelyurt


2. Soli Harabeleri'ni görün

Kıbrıs'ın antik çağlarına şahitlik eden Soli Harabeleri, eski dönemde Soli kenti olarak adı geçen bölgede yer alıyor. Aşağı Bağlıköy'de bulunan bu tarihi kalıntılar adanın görülmesi gereken yerlerinden biri.

3. Arkeoloji ve Doğa Tarihi Müzesi'ni keşfe çıkın

1979 yılından beri faaliyet gösteren müzede Kıbrıs'ın bitki ve hayvan familyasına ait örnekleri incelemek mümkün. Akdeniz'de yaşayan balık ve kuş türlerini görebileceğiniz müzede arkeolojik kazılarda çıkarılan eserler de alt bölümde yer alıyor.

Kıbrısta görmeden gelmeyin: Güzelyurt


4. Tumba Tu Skuru Antik Kentine gidin

Güzelyurt sınırları içerisinde bulunan Tumba Tu Skuru eski bronz çağına ait bir yerleşim bölgesi olarak biliniyor. Kentte yer alan tarihi kalıntı ve eserler Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.

 

5. Vouni Sarayı'nı görün

Kuruluşu M.Ö 5'inci yüzyıla kadar dayanan Vouni Sarayı, Yunan kenti Soli'nin korunması amacıyla yapılmış bir saray. Saray bugüne ulaşamamış olsa da bölgedeki kazılarda birçok gümüş ve altın kalıntı bulmak mümkün. Açık hava müzesi olarak görülebilen bu sarayın manzarası da enfes.

Kıbrısta görmeden gelmeyin: Güzelyurt


6. Aziz Mamas Kilisesi’ni ziyaret edin

Kıbrıs'ın ünlü azizlerinden olan Aziz Mamas adına yapılmış olan bu kilise renovasyon çalışmaları ile yenilenerek tarihten izler taşıyan yapısını koruyor.

7. Soli Tiyatrosu'nu gezin

Romalılar tarafından yapılmış olan Soli Tiyatrosu, bir kayanın oyulması ile oluşturulmuş. Yarım daire şeklinde yapılan tiyatro eski Yunan tiyatrosunun yıkılarak yeniden yapılması ile bugünkü haline gelmiş.

Kıbrısta görmeden gelmeyin: Güzelyurt


8. Soli Bazilikası'na gidin

Yaklaşık 2000 yıl öncesine ait olan bu yapı Hristiyanlığın yayıldığı zamanlarda yapılan ilk kiliselerden biri. Bazilika günümüze kayıpsız ulaşamamış olsa da şehrin görülmesi gereken önemli yapıları arasında bulunuyor.

9. Turunçgillerin ve mandalinaların tadına bakın

Güzelyurt bölgesi turunçgil tarımı ile meşhur. Adanın en güzel mandalina, portakal ve greyfurt meyvelerini bu şehirde bulabilirsiniz. Taze meyveler için yerel pazarları ziyaret edebilirsiniz.

 

10. Mavi Köşk'ü görün

Girne ve Güzelyurt yolunda bulunan Mavi Köşk, silah kaçakçısı Pablo Paolides'in harika mimariye sahip olan köşk evi. 1957 yılında yapılan bu köşk, İtalyan, Rum ve Türk mimarisinin en güzel örnekleri kullanılarak inşa edilmiş.

False