GeriSeyahat Kartpostal gibi manzaralardan geçtik
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kartpostal gibi manzaralardan geçtik

Kartpostal gibi manzaralardan geçtik

Rota yürüyüş grubunu kuran İstanbullu doğaseverler Marmara Bölgesi’nin en güzel dağlarından Samanlı’da marttan bu yana hafta sonu yürüyüşü yapıyor. Armutlu’dan başlayan, Kartepe’de tamamlanacak yaklaşık 200 kilometrelik rotanın 160 kilometresini altı yürüyüşte aştılar. Bu gruptakilerden Samatya Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Servisi hemşiresi Hatice Dağlayan (39), hafta boyunca stresli bir ortamda çalışıyor.

İzin gününde rahatlamak için uzun yürüyüşler yapıyor. 20 yıldır tatillerinde dünyayı dolaşıyor. Dağlayan “Düzenli spor yapanlara salonda çalışmak yerine doğaya çıkmalarını öneririm. Samanlı Dağları doğaseverler için harika bir parkur” diyor.

Doğa yürüyüşlerine ne zaman başladınız, 30 kilometreyi bulan yürüyüşlerde zorlanmadınız mı?
- Haftanın üç günü, spor salonunda 1,5 saat düzenli spor yapıyordum. Geçen yıl hastanemizde çalışan, Rota grubunun kurucularından Nazan Özhan’ın önerisiyle doğa yürüyüşlerine başladım. İnternette mail grubuyla haberleşen doğaseverler her hafta sonunda bir rota belirliyor, bir gönüllü rehber buluyor, bir araya gelip minibüs kiralıyor ve gezi düzenliyor. Dönüşte hep birlikte bir restoranda yemek yeniyor. İlk yürüyüşe sıradan bir ayakkabıyla, şapka bile almadan gitmiş, bu nedenle çok zorlanmıştım. Gerekli donanımı aldıktan sonra, kondüsyon açısından hiç sorun yaşamadım. Ayakizleri adlı bir grupla ocak ayında Adapazarı’nda Sülüklügöl civarında uzun bir kar yürüyüşü yaptım. Bu koşullarda bile yürümekten büyük zevk aldım. “Sınıra Yürüyoruz” adı altında Kıyıköy’den Bulgaristan sınırına yürüdük. Bu yürüyüşlerden sonra oksijen bağımlısı oldum. Artık kapalı spor salonlarına giremiyorum. Uzun ve zorlu yürüyüşler, bilinmeyen parkurlar, yeni bölge keşfetmenin heyecanı beni cezbediyor. Fotoğraf çekiyorum. Pazartesi işe terapiden çıkmış gibi gidiyorum. Haftanın tüm stresi doğada kayboluyor. Eskisi kadar çabuk öfkelenmiyorum. İş arkadaşlarım da bu işten çok memnun...

Bu gruplara kimler katılıyor?
- 15-60 yaş arasında, tüm haftayı ofiste, kapalı mekanlarda, masa başında çalışarak geçiren doğaseverler katılıyor. Hepsi düzenli spor yapan kişiler. Mühendis, öğretmen, doktor, bilişimci, sağlık personeli, gazeteci, eczacı ve öğrenciler var aramızda.

MACERALI BAŞLANGIÇ
Kartpostal gibi manzaralardan geçtik


Armutlu - Kartepe yürüyüşü fikri nasıl oluştu?

- Zirve Dağcılık Kulübü’nden, bölgeyi bilen bir yürüyüşçünün önerisiydi. Rota’daki arkadaşımız Mutlu Ataç, Google Earth’ü kullanarak yürüyüş güzergahını belirledi, parkuru bölümlere ayırdı. GPS ile geçeceğimiz yerleri belirledi. Daha önce yürünmemiş bir rotada, bilinmeyen yerlerde yürümek, keşif beni çok heyecanlandırdı. Rehberimiz bile ilk kez geçecekti bu yoldan. 27 Mart’ta ilk yürüyüşümüzü yaptık. Fakat GPS’in azizliğine uğradık, hava erken karardığı için sorun yaşadık. Çamurlara girince bazı arkadaşlarımızın morali bozuldu. İki saat gecikmeli de olsa yürüyüşü tamamladık. İkinci yürüşe çoğunlukla farklı kişiler geldi. Üçten fazla katılanlarla aile gibi olduk, yola devam ediyoruz.

Samanlı Dağları’nda neler dikkatinizi çekti?
- Bitki örtüsü çok çeşitli. Dev gürgen, çınar, akağaçların bulunduğu ormanlardan geçtik. Dereler, patikalar, orman içi geçişleri beni büyüledi. İnişli, çıkışlı, kartpostal gibi manzaralarla dolu, sürekli değişen bir yürüyüş güzergahıydı. Büyük bölümünde orman yolları bulunuyor. Bu yolların arasındaki kestirmelerde patikalara girdik. Çok güzel köylerin yakınından geçtik.

Yabani hayvanlarla karşılaştınız mı?
- Domuz, tilki, ayı gibi hayvanların izlerini gördük. Birkaç küçük yılan çıktı karşımıza. Bunlar bizleri korkutmadı, endişelendirmedi. Ancak kene konusunda endişelendiğimiz için önlem alarak yürüyoruz.

GEMLİK KÖRFEZİ’Nİ KUŞBAKIŞI SEYRETTİK

Hangi parkuru tekrar yürümek isterdiniz?

- Armutlu Yarımadası’nda Delmece Yaylası’na çıkan parkur çok güzeldi. Ağaçların arasındaki gizli patikalar, çayırlardan geçtik. Panoromik olarak Gemlik Körfezi’ni seyrettik. 23 Mayıs’ta yürüdüğümüz Kızderbent - Osmaniye parkuru da çok güzeldi. Harika ormanlardan, güzel patikalardan geçtik. Birkaç yerde insan boyunda otların içinden yürüdük.

En çok hangi parkurda zorlandınız?
- Kızderbent - Osmaniye parkuru gerçekten çok zorluydu. Saat 10.00’da başladık ve ilk beş saati kesintisiz yağmur altında yürüdük. Derelerden geçtik. Yağmur ekipmanına rağmen çok ıslandık. Molalarla birlikte yaklaşık 9 saatte 27 kilometre yürüdük. Uçurumları aştık. Bazı arkadaşlar çok zorlandı. Fakat ben ilk kez yağmur altında bu kadar uzun yürüyordum, ilginç ve güzel bir deneyimdi.

Bu tür yürüyüşlere katılacaklara neler önerirsiniz?
- Önce basit, kısa parkurlarda yürünmeli. Yürüyüşlerin açıklanan zorluk derecesine dikkat edilmeli. Beş üstünden üç ve üzerindeki yürüyüşlere haftada en az üç gün spor yapan, kondüsyonuna güvenen kişilerin katılmasını öneririm. Ham vücudu zorlamak zararlı sonuçlara yol açıyor. Örneğin aramızdan iki arkadaşın geçmişteki diz problemi nüksetti, yürüyüşe ara verdiler.

Kartepe’den sonraki hedefiniz?
- Likya Yolu’nda yürümek istiyorum. Ağustosta grubumuzla Ağrı’ya çıkacağız. Bunun öncesinde üç zirve çalışması yapacağız.

BAZI AMATÖR YÜRÜYÜŞ GRUPLARI

* Ayakizleri (www.ayakizleri.org) * Doğa Gezginleri (www.dogagezginleri.net) * Gezen bilir (www.gezenbilir.com) * Rota (Yahoo Groups üzerinden ulaşılıyor) * Yaban kazları (www.yabankazlari.com) * Yeni Ufuklar (www.yudosk.org) * Zirve Dağcılık (www.zirvedagcilik.org)
False