GeriSeyahat İstanbul Yazıları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İstanbul Yazıları

İstanbul Yazıları

Kapılar

Narlıkapı. Yüksek bir kapı olan Narlıkapı, vaktiyle burada bulunan nar ağaçlarının çokluğundan ötürü bu şekilde adlandırılmıştır. Buradan yakındaki adalar, Olimpos yani Keşiş dağı ve Kadıköy'e yakın olan karşıdaki Fener Bahçesi de görülür. Narlıkapı sahilinde, sur kapısı yakınında Ermenilerin 1751'de inşa ettiği bir hastane vardır (...)

Samatya Kapısı. Şehrin ikinci kapısı olup, bu kapının iç tarafında Marmara Denizi'ne (Propontis) bakan bir tepenin üstünde Surp Kevork Ermeni Kilisesi bulunur (,,.)

Davudpaşa Kapısı. Burada Küçük Langa Bostanı denilen bir bahçe vardır. Langa'dan Yeni Kapı'ya kadar iki kat surlarla çevrili olan bu semtte Davutpaşa Camii ve mahkemesi mevcut olup, semt bu adla anılır (...)

Yeni Kapı. İri ve lezzetli salatalıkları ile meşhur Büyük Langa Bostanı dördüncü kapı olan Yeni Kapı'dadır. Yeni Kapı sahilinde, denizin içinde dört kere İstanbul patriği olmuş olan (1639-1650) Patrik Davit'in vekili ve birkaç Ermeni papazın burada boğdurulmasından ötürü Papaz Kulesi olarak anılan bir burç vardır (...)

Kum Kapı.(...) Ve önündeki meydan Bizans İmparatorluğu zamanında kadırga denilen gemilerin barındığı bir limandı. Bugün de Kadırga Limanı olarak anılır. Burada demircilikle geçinen Çingeneler yerleşmişlerdi; fakat ahlaksızca hareketlerinden dolayı Köprülü Mehmed Paşa 1659/60 senesinde oturdukları yerleri tamamen yıktırmış ve onları oradan kovmuştur.

Ahır Kapı.İstanbul şehrinin en uç noktasında, sur üstünde açılmış olan bu kapı, saray ahırlarının önünde bulunduğundan Ahır Kapı olarak adlandırılmıştır. Ahır Kapı'nın yukarı tarafında, At Meydanı'nda bulunan ve Sultan Ahmed adı ile anılan büyük cami, zarif altı minaresi ile Türk mimarisinin en gözde eserlerinden biridir (...)

Bahçe Kapı. Şehrin sekizinci kapısına sarayın bahçe kapısına çok yakın olduğu için Bahçe Kapısı adı verilmiştir. Geceleri şehrin kapıları kapandıktan sonra, geç kalanlar geceleyin kapanmayan bu kapıdan içeri alınarak, yerlerine gönderilir (...)

Not: Kitapta kapılar devam ediyor.

Payitaht İstanbul'un Tarihçesi / Tarih Vakfı Yurt Yayınları

False