GeriSeyahat İki göl arasındaki cennet: Interlaken
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İki göl arasındaki cennet: Interlaken

İki göl arasındaki cennet: Interlaken

İsviçre yemyeşil tepeleri ve kendine has turkuvaz rengi gölleriyle doğanın yaz halini bir başka yaşıyor ve yaşatıyor. Pastoral bir tabloyu andıran; doğanın başrolde olduğu ve insana kendisini rüyada gibi hissettiren İnterlaken bölgesinde iki çocuğumla macera dolu bir hafta geçirdik. Serin sularda yüzdük, nehirde rafting yaptık, kano ile gezdik, yamaçlardan paraşütle atladık...

İnterlaken Almanca ‘inter, arasında’ ve ‘laken, göl’ kelimelerinden oluşan; isminden de anlaşılacağı gibi, iki yanı göl olan bir İsviçre kasabası. Brienz Gölü ve Thun Gölleri’nin arasında, Alpler’in Eiger, Mönch ve Jungfrau dağları eteklerinde, ortasından Aare Nehri‘nin geçtiği müthiş aurasıyla cennetten bir parça gibi.,

 
Ünlü Jungfrau bölgesi bahar ve yaz aylarında yürüyüş sporu yapanların ve kampçıların gözde rotalarından. Biz ailece macera ve sürprizler peşinde koşacağımız bir program yaptık. İseltwalt’da gölde tekne ile gezip serin sularda yüzdük, nehirde rafting yaptık, kano ile gezdik, Gsteigwiler’de dağlara trenle çıkıp trecking yaptık, inekleri selamladık, ormanda canlı olarak sahnelenen William Tell tiyatrosunu izledik; yetmezmiş gibi üstüne bir de yamaç paraşütü yaptık, turkuvaz rengi gölde özgürce salınan ördekler ve kazlara, mağrur bir şekilde süzülen buharlı vapurlara saatlerce bakarak ruhumuzu dinlendirdik. Yetti mi, tabii ki hayır; çünkü bu cazibe merkezi hava dalışından, kanyona iple inmeye kadar adrenalin yüklü daha nice aktivite imkânı sunuyor. En kısa zamanda tekrar gitmenin hayalini kuruyoruz; çünkü İnterlaken gerçekten ayırlırken tekrar gelmenin planını yaptığınız kasabalardan.

İki göl arasındaki cennet: Interlaken


Gölde kano ve kişiye özel tekne

İki göl de kuğuların süzüldüğü, vapurların ve küçük teknelerin işlediği romantik bir platoyu andırıyor. Buharlı vapura binip gölün çevresini gezmek bize nostaljik bir deneyim yaşattı. Doğanın keyfini daha iyi çıkarmak için saati 200 TL ödeyerek tekne kiralayıp gezerek, istediğimiz yerlerde tekneyi durdurup saatlerce tertemiz sularda yüzme keyfini yaşadık. Göl suyu dingin olduğu için tekneler de herkesin kullanabileceği basitlikte. Zaten otomatik araba mantığıyla çalışıyor. On yaşındaki oğullarım Deha ve Yekta da çok rahatlıkla tekneyi kullandılar. Her iki gölün de hemen her bölümünde saat 60-80 TL.’ye kano, su kayağı, pedallı bot kiralayıp yine gezebiliyorsunuz. Hepsi çocuklar için çok eğlenceli ve heyecanlı aktiviteler. Ayrıca Thun Gölü’nde Neuhaus, Brienze Gölü’nde Bonigen plajı bölümlerini görmeden dönmeyin.

Çocuklarla göl ve dağ yürüyüşleri

Çocuklarla göl kıyısında ve dağlarda yürüyüş yapmak eğlenceli aktivitelerden. Yürüme haritaları ile doğanın içinde yürüyüşler yaparak kaybolduk. Turizm ofisinden Interlaken ‘Wandern’ yürüme haritalarını isteyin. Bölgedeki altmış rotayı kapsıyor. Çocuklar için en uygun olanlar Aere River Walk, Heimwehfluh Walk veya Kleiner Rugen. Bu rotalar hem kısa, hem de piknik alanı ve çocuk parkı olan yerleri kapsıyor. Dağ yürüyüşü için de, Wilderswill’den trene binerek Gsteigwiler, Gündlischwand kasabalarından geçerek ve inekleri selamlayarak Schynige Platte’ye çıktık. Sonra oradan aşağıya doğru iki saatlik doğa yürüyüşü yaparak aşağı doğru indik.

İki göl arasındaki cennet: Interlaken


Doğadan gelen adrenalin

Kanyona iple inme, helikopter, hava dalışı gibi yetişkinler için de birçok aktivite bulunuyor. Hepsini, yapmaya zamanımız yetmese de, uçuş pilotuyla birlikte yamaç paraşütünü denedim. Avrupa’nın en güzel yamaç paraşütü yapılan yerinde bu eğlenceden mahrum kalmak olmazdı. Dağlara, masmavi göle gökyüzünden bakmak ve herşeyden önemlisi uçabilmek büyüleyiciydi. Bunun karşılığı ise kişi başı 1.500 TL.



Altı yaşından büyük çocuklar ve gençler yanlarında eğitmenle bilikte muhteşem manzara eşliğinde uçabiliyor. Deha ve Yekta ise rafting yaparak azgın nehir sularına kafa tutmayı tercih ettiler. Macera ve eğlenceyi birlikte yaşadıkları için çok mutlu oldular. Kişi başı rafting de 400 TL. Ormanda ata binmek de çok keyifli; çocuklar için pony’ler de olduğu için dilerseniz ailece de gezebiliyorsunuz. Yine çocuklarla bisiklet ya da scooter kiralamak mümkün.

İki göl arasındaki cennet: Interlaken


William Tell orman tiyatrosu

Yaz aylarında, İsviçre efsanelerinden William Tell hikâyesi açıkhavada, geniş bir ormanlık alanda oynanıyor. 13. yüzyıldan kalma binaların olduğu, gerçek keçilerin atların salındığı doğal ortamdaki sahnede, tarihi ve otantik kıyafetlerle çocuktan yaşlıya yüz doksan performansçı rol alarak gerçek atmosfer yaratılıyor. Gerçek atlar, koyunlar hatta tavuklar bile rol kesiyor resmen. Gerçekten kendinizi atmosferin bir parçası olarak o dönemin içinde hissediyorsunuz. Bu arada küçük bir hatırlatma, oyunu anlamak için Almanca bilmek gerekiyor. Ama sanatın evrensel dili yardımıyla, konuyu önceden çocuklarınıza okuyarak gittiğinizde gayet kolay anlayabiliyorlar. Gösteri altı yaş altındaki çocuklara ücretsiz ama normal bilet fiyatı kişi başı 800 TL.

Harderkulm manzarası kaçmaz

1322 metredeki Harder Kulm’a on dakikalık bir füniküler yolculuğuyla çıktık. İnterlakne’de yapılacakların belki de en başında. Brienz ve Thun gölleri, Jungfrau, Mnch ve Eiger dağları ile muhteşem bir manzarayı seyretmek ömürlük bir deneyim. Bol bol fotoğraf çekmekten ve çektirmekten kendimizi alamadık. Harika manzara karşısında beyaz şarap yudumlayarak doğayla başbaşa kalmak terapi gibi geldi. Daha uzun vakit geçirmek isterseniz zirvede yer alan kale görünümlü restoranda manzaraya karşı yemek de yiyebilirsiniz. Gidiş dönüş finüküler ücreti kişi başı 120 TL.

False