Hint yaylası Shimla
Shimla, Hindistan’ın kuzeyinde, batı Himalayalar’ın eteklerinde, 2 bin metre irtifada kurulmuş. Sömürge döneminde yazlık başkent olmuş. Okurumuz Nejat Akıncı gitti, gördü, yazdı.
Yeni Delhi, Mumbai, Agra, Varanasi gibi Hindistan’ın turistik rotalarının dışına çıkıp sadece şehrin trafiğinden, kargaşa ve sıcağından uzaklaşmak değildi amacım. Uzun dönem ülkenin yazlık başkenti olan Shimla’nın yayla havasını, doğal güzelliklerini keşfetmek istiyordum.
DÜNYA MİRASI OYUNCAK TREN
Delhi’den 375 kilometre uzaklıktaki Shimla, Himachal Pradesh Eyaleti’nin başkenti. Sömürge döneminde yaz sıcağından bunalan İngilizlerin rahat nefes alabildiği, serin, ormanlarla kaplı küçük bir köy olarak keşfedilmiş. Daha sonra artan ilgi üzerine, yüksekliğine rağmen tünellerle döne döne çıkan bir demiryoluyla ulaşımı kolaylaşmış. 90 kilometrelik Kalka-Shimla hattı harika manzarasıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Demiryolunun dingil mesafesi dar. Bu nedenle hatta ‘Oyuncak Tren’ ismi takılmış.
SİGARA YASAK
1864’te yazlık başkente dönüşen Shimla uzun dönem bu işlevini sürdürmüş. Günümüzde doğal güzellikleri, sömürge mimarisi, alışılmışın dışında temiz ve düzenli görünümüyle bir turizm merkezi. Kentte Hindistan klasiği gürültülü trafik yok. Yayalaştırılmış sokakları, park yasağıyla hemen dikkati çekiyor. 2.5 yıl önce sokak dahil kamuya açık her yerde sigara yasaklandı.
Himachal kelime olarak “Himalayalar’ın eteklerinde” anlamına geliyor. Shimla’ya gelince bunun ne kadar doğru olduğunu anlıyorsunuz. Karlı dağlar, serinlik, havanın temizliği yayla duygusu veriyor. Kendinizi Toros yaylarındaki gibi hissediyorsunuz.
7 TEPEYLE ÇEVRİLİ
Shimla yedi tepeyle kuşatılmış: Prospect, Summer, Observatory, Inveram, Bantony, Jakhoo, Elysium. Dik bir yamaçta konuşlanmış. Zamanla resmi kimliğinden sıyrılıp yazlık tatil mekânı, turizm cenneti haline gelmiş. Etraf öylesine dağlık ki havaalanı yapmak için 25 kilometre ilerideki alçak bir tepe iş makineleriyle düzleştirilmek zorunda kalınmış. Uzun ve temiz caddelerinde yürüyerek şehri keşfedebilir, yanyana küçük dükkânlardan alışveriş yaparken dar sokak aralarındaki pazar yerlerinde kaybolabilirsiniz. Kültür çeşitliliği ve yerel yaşamın özgün her noktasını gözlemleyebilirsiniz. Sömürge döneminin ihtişamını gözler önüne seren mimari yapıları, kiliseleri, köşkleri fotoğraflarken cadde üzerindeki sanat galerilerini ziyaret edebilirsiniz.
ŞEHİR MERKEZİ SKANDAL NOKTASI’NDA
Şehir merkezinin garip bir ismi var: Scandal point. Şehrin bu hâkim noktasından itibaren hem tarihi dokusunu keşfedebilir hem göz alıcı orman ve dağ manzarasına hâkim kafelerinde oturup zaman geçirebilirsiniz hem de bu kültür kokteyli kentin sakinlerini izleyebilirsiniz. Geceleri ise yine canlı sokaklarında insanlar dolaşırken dağlardaki yerleşim yerlerinin ışıklarına bakmaya doyamazsınız.
Ayrıca daha kuzeyde, Çin sınırına yakın bölgelerde atlı, cipli safariler, yürüyüş turları düzenleyen şirketler bulunuyor. Kuzeydeki Bir-Billing (2600 metre) yamaç paraşütü için uygun bir bölge. 1992’de 132.5 kilometrelik cross-country dünya rekoruna ev sahipliği yapmış. Her yıl mayısta yarışlar düzenleniyor, burası paraşütçülerle doluyor.
ANTİKACIDAKİ SÜRPRİZ
Şehrin temiz sokaklarında iyi giyimli insanlar arasında attığınız her adım size farklı bir Hint kentinde olduğunuzu hissettiriyor. Caddedeki antikacıda ilginç bir şeyler bakarken sahibinin antropolog olduğunu öğreniyorum. Sohbet derinleşince Türkiye’ye geldiğini, Ari soyunun Ermeni-Hint bağlantısı üzerine akademik araştırma yaptığını öğreniyorum. Çalışması, Türkiye hakkındaki olumlu yorumları beni şaşırtıyor. Dostluk gelişince bana çekmeceden sahte olmayan gerçek birkaç hediyelik eşya veriyor. Sonra tekrar yollara düşüyorum. Fotoğraf meraklıları için bulunmaz, doğal stüdyo gibi bir şehir burası.
Tapınak yolundaki muzip maymunlar
Şehirde çok sayıda maymun yaşıyor. Otel pencerelerinde “Lütfen kapalı tutun, maymun girebilir. Sorumlulk kabul edilmez” uyarıları dikkat çekiyor. Scandal Point’ten 30 dakika yürüyüş mesafesindeki Jakhu Tapınağı, dev turuncu renkli Hanuman (Maymun Tanrı) heykeliyle ilgi odağı. Dik yokuştan çıkarken yol başındaki dükkânlardan 3 TL’ye baston kiralayın. Bu sayede maymundan korunabilirsiniz. Açık çanta, fotoğraf makinesi, cüzdan ve yiyecekler ilgi alanlarına giriyor. Dev maymun tanrı heykeli adeta şehrin timsali. Yanındaki tapınak ziyaretçileri, adakları ve maymunlarıyla görülmeye değer.
Delhi’den trenle 10 saat
Shimla’ya yerel hava yolu uçuşları sık sık iptal ediyor. Delhi’den trenle Kalka’ya gelebilir, daha sonra ‘oyuncak tren’le Shimla’ya ulaşabilirsiniz. Tren 2 bin metre yüksekliğe tırmanırken gördüğünüz manzara size beşer saatlik yolculukların yorgunluğunu unutturuyor. Diğer alternatif Delhi’den Chandigarh’a uçup, buradan taksiyle 3 saatte Shimla’ya ulaşmanız.