GeriSeyahat Günde 8 Euro’ya tandemle dünya turu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Günde 8 Euro’ya tandemle dünya turu

Günde 8 Euro’ya tandemle dünya turu

Fransız Pascal (32) ve Maria (28) Houdant çifti, dört yıl önce Paris’te aynı işyerinde analist olarak çalışırken tanıştı; 2010’da evlendi. Ancak yerleşik hayata geçmeden yapmak istedikleri bir şey vardı: Hayatlarının bir yılını dünyayı dolaşarak geçirmek! Atladılar tandem bisikletlerine Çin’den Tayland’a dere tepe pedal çevirdiler. Onları İstanbul’da yakaladık.

- Böyle bir seyahate çıkmaya nasıl karar verdiniz?
- Evlenmeden önce de aklımızda vardı ama nasıl yapacağımız konusunda hemfikir değildik. Sonunda orta yolu tandem bisiklette bulduk! Programımıza çeşitli STK’larla görüşmeler ekledik. Bu sayede hem insanlarla tanışmak hem de ülkeyi daha deneyimleyebileceğimizi düşündük. Dünyayı bisikletle dolaşmak bambaşka...

 - Ne kadar sürede hazırlandınız?
- Tam bir yıl. Önce rotayı belirledik; yılın ilk yarısında Asya’da, ikinci yarısında Avrupa’da pedal çevirmeye karar verdik. Ardından görüşmek istediğimiz STK’ları belirledik. Sağlık alanında çalışanlardan bir liste yaptık.Birkaç kıyafet, uyku tulumu, çadır ve tıbbi ekipman alıp yola koyulduk.

- Çevreniz nasıl tepki gösterdi ?
- Fransa’da özel bir uygulama var. Belli şartları yerine getirenlere işlerini kaybetmeden bir yıl ara verme hakkı tanınır.  Bununla da kalmadılar, iş erim sponsor oldu! Fransa’da birçok genç çift bizim gibi bir yıl ara verip seyahate çıkar.

- Nasıl finanse ettiniz?
- Bir düğün hediyesi listesi yaptık ve arkadaşlarımızdan gezi için kaynak sağlamalarını istedik. Tandem ve çadırları hediye ettiler. Çalıştığımız Sanofi ve bir Fransız bankası sponsor oldu. Birikimlerimizi de ekleyince bir yıl için 25 bin Euro’luk bir bütçe çıktı. Günde kişi başı 8 Euro harcayarak yaşamamız gerekiyor.

/images/100/0x0/55ea3d10f018fbb8f87347f5

6 BİN 800 KİLOMETRE

- Bugüne kadar nerelere gittiniz?
- Başlangıç noktamız Hong Kong’dan seyahatin ilk bölümünün sonundaki Phuket’e kadar 6 bin 800 kilometre yol yaptık. Yol üstünde Çin, Vietnam ve Kamboçya vardı. İstanbul’dan sonran Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya üstünden memleketimize döneceğiz. Yalnızca Paris’ten Hong Kong’a, Phuket’ten İstanbul’a gelmek için uçak kullandık. Üç yerde de gemiye binmemiz gerekti.

- Bir gününüz nasıl geçiyordu?
- Bazı günler yalnızca pedal çevirerek bazı günlerse STK’larla vakit geçiriyorduk. Yola sabah 06.00 gibi çıkıp 50 kilometre yol yapıyoruz. İki saatlik öğle arasından sonra da bir-iki saat yol gidiyoruz. Günde 105 kilometre yaptığımız oldu! En önemli önceliğimiz kalacak yer bulmak. Hava saat 17.00’de karardığından en geç 16.00’da yer bulmamız gerekiyor. Asya’da geceliği iki-üç dolar olan misafirhanelerde kaldık. Tayland, Laos ve Kamboçya’da Budist tapınaklarına misafir olduk. Hava hep sıcak olduğundan kamp yaptığımız da oldu. Ancak Çin’de yer bulmak çok zor.

- Pedal çevirmediğinizde ne yapıyordunuz?
- Yola çıkmadan sağlık konusunda çalışan derneklerle temas kurduk. Onlarla bir-iki gün geçirip, alanda yanlarında çalışıp, deneyimlerini paylaşıyoruz. Sitemizde bir proje başlattık; gittiğimiz kilometreleri satıyoruz. Her kilometre bir Euro, almak isteyenler temasta olduğumuz STK’lara bağış yapıyor. Vaktimizin yüzde 60’ını tandem üstünde geçirdik. 

- Gördükleriniz arasında sizi en çok ne etkiledi?
- Buradaki yoksulluğu duyardık. Ama bisikletle seyahat ederken dağlarda onlarla uyuduk, elektriği olmayan, ısınmak için yalnızca ateşi olan, yalnızca fareleri yiyen evlerin yanında kamp yaptık. Günlerce üç öğün sadece yumurta ve makarna yediğimiz oldu. Gördüğümüz yerler arasında en güzeli Tayland’dı. Laos da coğrafi olarak güzeldi ama çok yoksuldu. Çin’den de çok hoşlanmadık. Neden bu tarz bir seyahat yaptığımızı anlamadılar.

- Korkmadınız mı?
- Sadece en başında Çin’de korktuk. İnsanlarla anlaşamamak sıkıntı yaratmadı çünkü hem her bölgede konuşulan dilden birkaç kelime öğrendik hem de ihtiyacımız olabilecek şeylerin resimlerinin olduğu bir kitap taşıyoruz. Her yerde büyük misafirperverlikle karşılandık, zor durumda kalmadık. Yalnızca Kamboçya’da çantalarımızdan biri çalındı, o da turistik bir şehir merkezindeydi. İnsanlar tandemle görünce kırılgan ve savunmasız olduğunuzu anlayıp  sempati duyuyor.

EN ZORU SÜREKLİ BERABER OLMAK

- Altı ay yalnızca bir arada olmak zor olmadı mı?
- Seyahatin en zor kısmı oydu! Üstelik tandem üstünde de sürekli birlikteydik. Biri durunca öbürünün de durması gerekiyordu. Bir zaman sonra daha fazla nefes alabilmek için birbirimize alan bırakmaya başladık. Şehirlerde iki-üç gün geçireceğimizde bazı öğleden sonraları ayrı geçiriyoruz. Birbirimizin isteklerine daha fazla saygı duyuyoruz; uzlaşıyoruz.

- Hayata bakışınızı nasıl etkiledi?
- Tüketim konusunda artık çok daha duyarlıyız. Bir ara yurtdışında yaşamak istiyorduk, bir yerde yaşayacaksak bunun kesinlikle Avrupa’da olması gerektiğine karar verdik! Asya’yı çok sevdik ama dört mevsimin olduğu kıta Avrupa’sını terk etmek istemiyoruz. Bir de eskiden her şeyi planlayıp dakika dakika yaşardık. Şimdi kendimizi rahat bırakıyoruz.

EVLENMEYE İSTANBUL’DA KARAR VERDİK

- Türkiye’yi nasıl buldunuz?
- İstanbul’a daha önce de geldik. Hatta evlenmeye burada karar vermiştik! Uzakdoğu’dan sonra burası ev gibi geldi! Sahilde bisikletçiler için güzel yollar var. Yalnızca Taksim’de trafik ve kalabalıktan dolayı sürmek zor oldu. STK olarak da Mavi Kalem Derneği’yle iletişim içindeyiz. www.letandemclasante.net

False