GeriSeyahat Gemiyle tatil yapanların sayısı iki yılda dört kat arttı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Gemiyle tatil yapanların sayısı iki yılda dört kat arttı

Gemiyle tatil yapanların sayısı iki yılda dört kat arttı

İki yıl öncesinde Türkiye’den gemiyle seyahate çıkan kişi sayısı yıllık dört bin kişi civarındaydı. Geçtiğimiz yıl bu sayı 15 bini geçti. Bu artışın iki nedeni var: Birincisi gemi şirketlerinin artan rekabet nedeniyle fiyatlarını çok aşağılara çekmesi, ikincisi tatil köylerinden sıkılan müşterilerin çözümü gemilerde aramaya başlaması.

Sıradan tatiller, yerlerini gemi seyahatlerine bıraktı. Artık yeni moda, lüks otellerin su üzerinde gidebilen modelleri sayılan lüks kruvazörlerle seyahat. Gemi güvertesinde deniz havasını solumak, gemilerin yüzme havuzlarında serinlemek ve her gün yeni bir limanda uyanıp yepyeni kültürlere merhaba demek isteyenler gemiyle tatillere çıkıyor.

11 GÜNDE 7 ÜLKE

Dünya üzerindeki lüks tatil gemilerinin bağlı olduğu 7 uluslararası gemi şirketinin Türkiye temsilcisi olan Golden Bay Tur’un Genel Müdürü Tolgar Bıyıklı, Türk turistlerin son yıllarda tatil seçimlerinde gemi seyahatlerine ağırlık verdiğini söylüyor: "Yeni rotalar müşterilere cazip geliyor. Eski ve yeninin birleşimini yaşatan Akdeniz limanları ve Baltık başkentleri, sıra şatoları ve vadileriye huzur bulunacak kuzey ülkeleri, Norveç fiyordarı, renkli limanları, olağanüstü bitki örtüsüyle Karayipler pırıl, pırıl deniziyle Hawaii, turkuaz deniziyle ünlü Tahiti ve değişik limanlar artık bizim tatilcilerimize de çok cazip geliyor."

Akdeniz’de gemiyle dolaşmanın günlük maliyeti ortalama olarak 125 Euro. "Gemiler bazı tatilcilere ulaşılamaz gibi geliyor. Ancak gemi seyahatleri sanıldığı gibi pahalı değil. Hatta aynı seviyedeki otellere ve tatil köylerine göre ucuz bile kalıyor. Günde ortalama 125 Euro’ya gemilerin verdiği hizmeti aynı klasta bir otel ve tatil köye veremez. Ayrıca da her bir iki gün içinde yepyeni bir ülkede ve yeni bir limanda olmanın keyfini de karadaki hiçbir tatil veremez. Örneğin Kuzey Avrupa turumuzda Baltık ülkelerini kapsayan bir gezimiz var. 11 günde 7 ülkeyi gezdiriyoruz. Gemi, Rusya, Estonya, Finlandiya, İsveç, Norveç, Danimarka ve Polonya’ya uğruyor. Yolculukta ne valiz topluyorsunuz ne de gümrük işlemleriyle uğraşıyorsunuz. Biniyorsunuz gemiye neredeyse her sabah yeni bir ülkede uyanıyor, inip oraları geziyor, gece olunca da gemiye dönüp bir başka ülkeye doğru yola çıkıyorsunuz. 10 günde karayolu veya uçakla bu keyfi yapmanızın imkanı yok. Gümrük kapılarında veya yollarda perişan olur tatil yapmak değil azap çekersiniz. Bu gezi için de 2 bin Euro ücret alıyoruz."

BATI AKDENİZ TURUNDAN 108 GÜNLÜK DÜNYA SEYAHATİNE

Golden Bay Tur’un gemi turlarının fiyatları şöyle: Batı Akdeniz limanlarını içeren turlar 7-15 gün arasında, 800-2 bin Euro. Son yılların trendi Güney Amerika, Rio ve Şili çok rağbet görüyor, iki bin Euro civarında bir ücret alınıyor. Uzakdoğu turlarında Hong Kong’dan kalkan gemi bir gün denizde gidiyor ertesi gün bir limana uğruyor: Hong Kong, Taipei, Shangay, Pekin, Dailan Pusan, Nagasaki ve Osaka. Fiyatı 1500 Euro. Avusturalya, Yeni Zellanda ise 14 gün sürüyor. Fiyatı 3 bin Euro civarında. İlginç turlardan biri de herkesin "Ah bir dünya seyahati yapsam" hayalini gerçekleştirecek cinsten. Gemiyle 108 gün süren bu turda 30 ülke gezilip görülüyor. Fiyatı ise 30-70 bin Euro arasında değişiyor.
False