Selim ONAT
Türkiye’nin en lezzetli 10 şehri
Bu coğrafyada yüzlerce yıl yaşamış insanların yaratıcılığının doğanın bereketi ve mutfak kültürlerinin harmanlanmasıyla oluşan zengin mutfaklara sahibiz. Vedat Milor, “Lokantalar evlerdeki lezzetleri tam olarak yansıtmıyor. Nedeniyse ev yemeklerinin çok çok zahmetli olması. Evlerde daha zengin bir mutfak var. Bu da ciddi bir sorun” değerlendirmesini yapıyor. Belki şimdilik size en iyi yemekleri tadabileceğiniz evlerin adreslerini veremezsek de bu konudaki en iyi illerin listesini hazırladık. İşte jürimizin seçtiği yemekleri için bile yola çıkmaya değecek en iyi mutfağa sahip şehirlerimiz…
Bu coğrafyada yüzlerce yıl yaşamış insanların yaratıcılığının doğanın bereketi ve mutfak kültürlerinin harmanlanmasıyla oluşan zengin mutfaklara sahibiz. Vedat Milor, “Lokantalar evlerdeki lezzetleri tam olarak yansıtmıyor. Nedeniyse ev yemeklerinin çok çok zahmetli olması. Evlerde daha zengin bir mutfak var. Bu da ciddi bir sorun” değerlendirmesini yapıyor. Belki şimdilik size en iyi yemekleri tadabileceğiniz evlerin adreslerini veremezsek de bu konudaki en iyi illerin listesini hazırladık. İşte jürimizin seçtiği yemekleri için bile yola çıkmaya değecek en iyi mutfağa sahip şehirlerimiz…
Fotoğraflar: Alamy
Fotoğraflar: Alamy
Aylin Yazıcıoğlu - Şef
Zeynep Kakınç - Mutfak Dostları Derneği Başkanı
Didem Şenol – Şef
Müge Akgün – Yeme-içme kültürü yazarı
Ufuk Kaan Altın – Gurme, yazar
Zeynep Kakınç - Mutfak Dostları Derneği Başkanı
Didem Şenol – Şef
Müge Akgün – Yeme-içme kültürü yazarı
Ufuk Kaan Altın – Gurme, yazar
Kuzu kolla hazırlanan ‘dobo’, kemikli kuzu eti ve yeşil erikle yapılan ‘alluciye’, basit ama etkileyici ‘zingil tatlısı’ ve birkaç kez demlenerek yapılan acı kahve ‘mırrayı’ tatmadan dönmeyin.
8- Mevlevi geleneği: KONYA
Kentin mutfağı oldukça zengin... Geçmişinin 8 bin yıl öncesine kadar uzandığı öne sürülüyor. Buna dayanak olarak da, Çatalhöyük kazılarında bulunan yemek kaplarındaki mercimek ve bulgur kalıntıları kanıt olarak gösteriliyor. Günümüzde pişen tandır çorbası, mercimekli bulgur pilavı ve mercimek yemeğinin köklerinin Çatalhöyük’e dayandığı söyleniyor.
Kentin mutfağı oldukça zengin... Geçmişinin 8 bin yıl öncesine kadar uzandığı öne sürülüyor. Buna dayanak olarak da, Çatalhöyük kazılarında bulunan yemek kaplarındaki mercimek ve bulgur kalıntıları kanıt olarak gösteriliyor. Günümüzde pişen tandır çorbası, mercimekli bulgur pilavı ve mercimek yemeğinin köklerinin Çatalhöyük’e dayandığı söyleniyor.
Etli ekmek, bamya çorbası, tirit, fırın kebabı ve patlıcan közleme… Bunlar akla ilk gelen kente özgü lezzetler. Selçuklu saraylarında şekillenen ve Mevlevi gelenekleriyle olgunlaşan mutfak geçmişi günümüze taşıyan özgünlüğünü halen koruyor.
7- Kebap diyarı: ADANA
Torosların nimetleri, Çukurova’nın bereketi ve hünerli ustaların elleriyle var olan Adana tam bir kebap diyarı. Burada ete doyacaksınız.
Torosların nimetleri, Çukurova’nın bereketi ve hünerli ustaların elleriyle var olan Adana tam bir kebap diyarı. Burada ete doyacaksınız.
Zeynep Kakınç, “Adana Çok zengin bir yemek kültürüne sahip. Özellikle sokak lezzetlerinin çeşitliliği ile rakiplerine fark atıyor” diyor. Son yıllarda giderek meşhur olan bol peynirli ve tereyağlı tepsi böreklerini de unutmayın.
6- Dolmanın her türlüsü: MALATYA
Tarhanası, semizotu, yeşil mercimek ve nohutla yapılan vitamin deposu pirpirim çorbası, dolmaları, kayısılı kavurması, analı-kızlısı, tandır ekmekleri, kuruları ve pestilleri çok lezzetli olan kent özellikle vejetaryen beslenenler için belki de en bol seçeneği sunan kent. Burası aynı zamanda Anadolu’nun dolma şampiyonu.
Tarhanası, semizotu, yeşil mercimek ve nohutla yapılan vitamin deposu pirpirim çorbası, dolmaları, kayısılı kavurması, analı-kızlısı, tandır ekmekleri, kuruları ve pestilleri çok lezzetli olan kent özellikle vejetaryen beslenenler için belki de en bol seçeneği sunan kent. Burası aynı zamanda Anadolu’nun dolma şampiyonu.
5- Sağlıklı lezzetler: İZMİR
Tabiatta yetişen her türlü otu ve deniz ürünlerini çok iyi tanıyan ve lezzetle pişiren Egeliler aynı zamanda zeytinyağı kullanımıyla da sağlıklı mutfağın öncüsü.
Tabiatta yetişen her türlü otu ve deniz ürünlerini çok iyi tanıyan ve lezzetle pişiren Egeliler aynı zamanda zeytinyağı kullanımıyla da sağlıklı mutfağın öncüsü.
Binlerce yıl Türk, Kürt, Ermeni, Süryani ve Arap’ların eseri olan mutfakta kahvaltıda yenilen ciğer kebabı, hem göze hem mideye hitap eden, dillere destan yumuşacık eti, nefis iç pilavı ile ‘kaburga dolması’, düğünlerden sonra duvak açma merasimlerinde yapılan bir pilav olan ‘duvaklı pilavı’ ve burma kadayıfı gibi sayısız lezzet var.
İki yaka arasında imparatorluklara başkentlik yapan şehir kozmopolit ve kültür zenginliğiyle tarih boyunca kültürlerin olduğu gibi mutfakların da buluşma noktası olmuş.
Bir yanı Anadolu, bir yanı Ortadoğu, bir yanı Asya’ya bağlı bu coğrafya muazzam bir doğal zenginliğe sahip… Akdeniz, Karadeniz, Bozkır, yarı çöl iklimlerinin getirdiği bitki ve canlı çeşitliliği yüzlerce yıldır kentte yaşayan Arap, Türk, Ermeni ve Musevi kültürlerinin de iç içe geçmesi ile ortaya eşsiz bir mutfak çıkarıyor. Nohut ve tahine limon suyu, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber ve zeytinyağı eklenerek yapılan Humus, zahter (kekik) salatası, döğme ve kemikli etle yapılan aşur ve ceviz parçaları, bayat ekmek içi, acı biber salçası, domates salçası ve baharatlar ile hazırlanan muhammara gibi zengin meze çeşitlerini tadacaksınız.
1- Dünyaca ünlü: GAZİANTEP
İpek Yolu’nun üzerindeki konumu farklı kültürlerin harmanlanmasıyla Türkiye’nin en zengin mutfağının ortaya çıkmasına neden olmuş.
İpek Yolu’nun üzerindeki konumu farklı kültürlerin harmanlanmasıyla Türkiye’nin en zengin mutfağının ortaya çıkmasına neden olmuş.
Öyle ki kent, UNESCO tarafından 2016’da gastronomi başkenti ilan edilip bu listede ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edildi. Kıyma, pirinç ve irmikle hazırlanan minik köftelerin yuvarlanması ile yapılan ‘yuvalaması’, bahara aylarında yapılan ve içinde taze sarımsak ve soğan nedeniyle adeta doğal antibiyotik olan ‘şiveydizi’, şifa çorbası olarak da nitelendirilen ‘beyranı’, kuzu sırtının ortasından, bel kemiğinin iki tarafından kesilen ‘küşlemesi’, ince bulgur, kıyma ve haşlanmış nohutla yapılan ‘analı kızlı çorbası’, hamurun yaklaşık 2 mm kalınlığında açılıp arasına yağ, haşhaş, tahin ya da Antep fıstığı konularak saçta pişirilen ‘katmeri’ ve dünyaca ünlü baklavası akla ilk gelen lezzetler.
Sahrap Soysal, “Antep baklava ve kebap memleketi olarak bilinir. Ancak en çok meyveli yemekler ve meyveli kebaplar Antep mutfağında vardır.