Selim ONAT
Trakya’da mutlaka yemeniz gereken 10 lezzet
Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı Trakya Bölgesi’nde çok farklı etnik kültürlerin bir araya getirdiği zengin bir mutfak bulunuyor. Ünlü Edirne tava ciğerinden badem ezmesine, Tekirdağ köftesinden Hayrabolu tatlısına parmak ısırtan lezzetleri jürimizle seçtik! İşte Trakya'nın deneyimlemeniz gereken en lezzetli 10 yemeği...
Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı Trakya Bölgesi’nde çok farklı etnik kültürlerin bir araya getirdiği zengin bir mutfak bulunuyor. Ünlü Edirne tava ciğerinden badem ezmesine, Tekirdağ köftesinden Hayrabolu tatlısına parmak ısırtan lezzetleri jürimizle seçtik! İşte Trakya'nın deneyimlemeniz gereken en lezzetli 10 yemeği
Ustalıkla kızartılıyor: Ciğer Tava / Edirne
Osmanlı’ya yüz yıla yakın başkentlik yapan Edirne’nin en ünlü yemeği ciğer tava için bile bu kente gelinir. Trakya’da otlayan süt danalarına ait ciğerler kağıt gibi incecik kesilerek sıvı yağda ustalıkla kızartılıyor.
Tam zamanı: Ciğer Sarma / Edirne
Rumeli mutfağının en özgün lezzetlerinden olan ciğer sarmayı yemenin tam zamanı! Baharda yeni doğan körpe kuzuların gömleğiyle yapılan yemeğin içi pirinç, dolmalık fıstık, ciğer, kuş üzümü ve baharatlarla dolduruluyor.
Tahinlisi moda: Hayrabolu Tatlısı / Tekirdağ
İster kaymaklı ister kaymaksız Trakya’ya gelip de bu tatlıyı yemeden dönmek olmaz. Tuzsuz taze peynirle yapılan şerbetli tatlı adını Hayrabolu ilçesinden alıyor.
Meşhur beyaz peynir taze sağılan sütü bir saat içerisinde doğal mayayla yapıyorlar. Müge Akgün, 1933’ten beri aynı lezzette peynir üreten merkezdeki Yardımcı’yı öneriyor.
Jüri:
Mehmet Yaşin - Hürriyet Seyahat yazarı, Vedat Milor - Gurme, TV programcısı, Sahrap Soysal - Hürriyet yemek yazarı, Recep Gürkan - Edirne Belediye Başkanı, Saffet Emre Tonguç - Hürriyet Seyahat yazarı, Refika Birgül - Yemek programcısı, Sebati Karakurt - Hürriyet Fotoğraf Editörü, Müge Akgün - Yeme- içme kültürü yazarı, Nilay Örnek - Gazeteci, Metin Suerkan - Brand Travel Kurucusu