Şili'de diz çökmüş taş heykellerin sırrı
Terevaka Yanardağı'nın alt yamaçlarında yer alan ve soyu tükenmiş Rapanui halkının yaşamış olduğu Paskalya Adası, bölgedeki üç yanardağın en büyüğü ve en uzunudur.
Bu bölge 387 Moai adındaki heykellerinin kalıntıları da dahil olmak üzere birkaç nedenden ötürü şaşırtıcı bir görünüme sahip. Aynı zamanda bu bölge Dünya Mirası Listesi'nin bir parçası.
Şili'de bulunan Paskalya Adası, Büyük Okyanus'un güney doğusunda ve Şili Sahilleri'nden 3700 km uzağında yer alıyor.
Burası hakkında çokca ilginç bilgi mevcut. Bir zamanlar Güney Amerika anakarasıyla birleşik olduğu ve daha sonra levha hareketleri ile birlikte ayrıldığı düşünülen yerin kanıtı: Güney Amerika dışında sadece Rano Raraku'da yetişen Totora isimli bitki. İnsanlar buraya yerleşmeden 30 bin yıl önce de bu bitki burada yetişiyordu.
Bu bilgilerden daha şaşırtıcı olan şey ise Moai adı verilen taş figürler. Bazıları dağın o kadar yükseğinde yer alıyor ki erişilemiyor bile. En büyük örneklerden biri de orada bulunuyor. 21.6 metre yüksekliğinde ve herhangi bir moai'nin neredeyse iki katı büyüklüğünde. Ağırlığının ise 270 ton olduğu varsayılıyor.
Rano Raraku'daki tüm arkeolojik harikalar arasında onu diğerlerinden ayıran olağanüstü bir Moai var. Adı, Tukuturi. Ayakta durmayan, aksine diz çökmüş vaziyette duran bir Moai. Heykelin alışılmadık duruşu Paskalya Adası'nda Tukuturi olarak bilinir. Tukuturi'nin duruşu Riu olarak bilinen festivallerde koroyu oluşturan kadınlar ve erkekler tarafından da temsilen kullanıldı. Özellikle adada bulununan diğer Moailere kıyasla daha küçüktür.