Çeviri: Gizem KILIÇ
Nasa'dan Mars'ın daha önce hiç yayınlanmamış görüntüleri!
Mars’ın bu seneki bahar ekinoksu gökbilimciler için çeşitli sürprizleri de beraberinde getirdi. 4 Temmuz’da gezegenin hem kuzey hem de güney kutbu güneş ışığına maruz kaldı; böylelikle gökbilimciler gezegenin neredeyse her noktasını fotoğraflama imkanı buldular. Bu ekinoks ayrıca Dünya’nın ve Mars’ın 26 aylık döngüde birbirlerine en yaklaştıkları gündü. Bu iki gezegenin birlikte düz bir çizgi oluşturması ile Mars gezegeninden data toplayan Mars Yörünge Kaşifi (MRO) data gönderimini mümkün olan en hızlı şekilde gerçekleştirdi, bu da bilim adamlarına Mars’ın keşfedilmemiş bölgelerini yörüngenin diğer aylarına oranla daha fazla ve daha net bir şekilde fotoğraflama imkanı sundu. Kaynak: Selina qz.com
4 Temmuz’da gezegenin hem kuzey hem de güney kutbu güneş ışığına maruz kaldı; böylelikle gökbilimciler gezegenin neredeyse her noktasını fotoğraflama imkanı buldular. Bu ekinoks ayrıca Dünya’nın ve Mars’ın 26 aylık döngüde birbirlerine en yaklaştıkları gündü. Bu iki gezegenin birlikte düz bir çizgi oluşturması ile Mars gezegeninden data toplayan Mars Yörünge Kaşifi (MRO) data gönderimini mümkün olan en hızlı şekilde gerçekleştirdi, bu da bilim adamlarına Mars’ın keşfedilmemiş bölgelerini yörüngenin diğer aylarına oranla daha fazla ve daha net bir şekilde fotoğraflama imkanı sundu
Ancak fotoğraflar sanılanın aksine Mars’ın gerçek renklerini yansıtmıyor. Arizona Üniversitesi Gezegen Yerbilimcisi ve projenin önde gelen bilim adamlarından Alfred McEwen şu açıklamada bulundu ; “Atmosferdeki toz gördüğümüz her şeyi etkiliyor, biz de görüntüyü normalleştirmek için renklerle oynuyoruz. Görüntülere özgü nitelikleri ortaya çıkarabilmek adına minimum ve maksimum değerler arasında dijital oynamalar gerçekleştiriyoruz.”
“Sahte renk” etkisi ile yaratılan uzay görüntülerine benzer bir şekilde, HiRISE görüntüleri çıplak gözle görülemeyen bölgeleri ön plana çıkarıyor. Örneğin, Mars atmosferindeki donuk ve kırmızımsı toz yığını yerine, işlenmiş resimler karasal bölgeleri vurgulamak için kontrastı artırılmış kırmızılardan, mavilerden ve beyazlardan yararlanıyor.
Kırmızı renk atmosferden gelen toz ile kaplanmış bölgeleri simgelerken mavi renk kumluk ve kayalık bölgeleri, beyaz renk ise su ve kuru buz sonucu oluşan buz tutmuş bölgeleri temsil ediyor. Bu renklerin, şekillerin ve formların analizi, Mars gezegeninde gerçekten neler gördüğümüzü anlamamıza yardımcı olacak.
McEwen’a göre bu görüntüler ileride uzay gezginlerinin muhtemel iniş noktalarını belirlemeleri ve büyük kaya parçası gibi ufak tehlikelerden kaçınmaları açısından da oldukça faydalı olacak. Görüntülerin ayrıca Mars yüzeyinde bulunan çoğu şeyin daha iyi anlaşılmasını sağlayacağı düşünülüyor, örneğin gezegenin jeolojik tarihi, göçmen kumullar, kuru buz jetleri veya diğer jeolojik işlemler.