Tuğçe Özsu YALÇIN / Instagram: @tugceozsuyalcin
Mayaların bilim merkezi: Copan Ruınas / Honduras
Maya Uygarlığının eserleriyle bıraktığı izlerin, günümüzde de ilgi görmesinin nedeni hem bilimsel, hem estetik, hem de tarihsel açıdan insanı tatmin ediyor. Orta Amerika seyahatlerinde karşınıza çıkacak olan Maya şehirlerinden birisi de Honduras'ın Guatemala sınırında bulunan: Copan Ruinas... Üstelik Türklere vize istemiyor. İşte size Mayaların bilim merkezi olan Copan Ruinas gezi rehberi…
Honduras Orta Amerika'nın Karayip kıyılarında Nikaragua ile Guatemala'nın arasında bulunan çok da turistik olmayan, hatta akıllarda tehlikeli gece hayatıyla kalmış olan bir ülkesi. Son yıllarda işlenen cinayet oranının Meksika'dan bile daha yüksek olduğunu da hesaba katınca gözde olmaktan uzaklaşıyor Honduras.
Türk Vatandaşlarından 90 gün kalışa kadar vize talebinde bulunmayan Honduras' tan sonra seyahatinize buralara kadar gelmişken diğer Orta Amerika ülkelerini de ekleyebilirsiniz.
Ülke nüfusunun yüzde 90'ını oluşturan Maya soyundan gelme yerlilerin görüntüsü ve yaşam biçimleri geçmişi hayalinizde canlandırabilmeniz için de çok yardımcı oluyor.
İlk gecenizde merkezde bulunan Mercado Central'da Mayaların elinden ev yemeklerinin tadına bakabilir ve yerel biralarla ertesi gün yapacağınız Copan Ruinas turu için enerji toplayabilirsiniz.
Yaklaşık 3000 yıllık bir geçmişe sahip olan Copan Ruinas ilk dönemlerini üretim ve bilimsel gelişim açısından zengin geçirse de daha sonra tüm Maya şehirlerinin hazin sonu olan İspanyol istilasıyla çöküş dönemine girerek benzer sonu yaşamaktan kaçamamış.
Buradaki tünellerin bilimden çok Maya mühendisliğiyle alakası var. Tünellerin sadece ikisi açık, yalnız çok kısa bir bölümü… Tünellerin Maya uygarlığı öncesi yaşamış olan başka bir şehre açıldığı söyleniyor. Yani eski şehrin üzerine yeni şehir kurulunca tüneller altta kalmışlar. Orijinal uzunlukları 700 metre civarı tünellerin. Jaguar ve Rosa Lila tünelleri açık. Bilim konusuna gelince Tikal'den gelen kral Yax Kuk Mo tarafından 427 yılında yenilenince kesin olarak bilinemeyen bir sürü bilgi oluşmuş. Ama ay ve güneş tutulması piramitlerin açılarından hesaplanmış. Copan'ın en önemli özelliği Hiyeroglif merdivenmiş. 63 basamaktan oluşmuş ve en uzun taş oyma metin kabul edilmiş. Taş üzerindeki şekillerinde şu ana kadarki 18 kralın hikâyesini anlattığı söyleniyor.
Ülkemizde sadece kafeslerde gördüğümüz bu hayvanları, gerçekte olması gereken yerde tam da kendi ülkelerinde görmek zaten anlatılmaz yaşanır bir mutluluk veriyor insana.
Tarihe bakıldığında gelişmişlik düzeyinin çok yüksek bulunduğu bu Maya şehri o dönem şehirlerinin arasında bilimsel bir merkez olarak kabul görmüş olmasıyla da dikkat çekici.
Sadece soyluların ve bilim insanlarının yaşadığı yerlerin dayanıklı malzemelerden yapılması nedeniyle günümüze kadar ulaşmayı başarması, küçük bir bölgeymiş gibi bir izlenim verse de kalıntıların önünde geçmişin gözünüzde canlanmasına yardımcı olması için resmedilmiş tablolarda görünen koca bir şehir olduğunu unutmamak lazım.