Hürriyet Seyahat | Fotoğraflar: Alamy
Her geçen gün biraz daha büyüyor! Yeryüzü plakalarını ayıran çatlak şaşırttı...
Silfra, Kuzey Amerika ve Avrasya plakaları arasında kalan bir çatlak. Yeryüzü plakalarını ayıran bu çatlak iki kıta arasında kalan orta nokta olarak biliniyor. İşte Silfra hakkında şaşırtan bilgiler...
Daha sonra Pangea ayrılmaya başladı ve kıtalar bugünkü şeklini aldı. Ancak bu süreç sona ermedi, kıtalar birbirlerinden ayrılmaya hâlâ devam ediyor. Bu ayrılma o kadar yavaş gerçekleşiyor ki her şey durağanmış gibi görünüyor.
Ama oraya kadar gitmişken esas deneyimin su altında olduğunu bilmelisiniz. Mid-Atlantic Ridge (MAR) adı verilen tektonik tabaka dünyamızın ikinci en büyük su kütlesi olan Atlas Okyanusu’nun altından geçiyor ve İzlanda’da su yüzüne çıkıyor.
Dünya üzerinde dalış yapabileceğiniz en güzel noktalardan biri olan ve ‘P5 Milli Park’ içinde yer alan Silfra, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil edilerek koruma altına alındı.
Bunun nedeniyse İzlanda’nın son buzulunun 12 bin yıl içinde eriyerek, volkanik lav taşları arasından uzun yıllar boyunca süzülme yoluyla Silfra’ya karışmış olması. Silfra’da su sıcaklığı dört dereceyi gösteriyor, dalgıçlar için ideal olan bu derecenin sabit kalması da bir başka artı.
Silfra Yarığı’na her iki kıtadan kaya parçaları dökülüyor. Silfra çatlağı içinde bir insan rahatlıkla yüzebilir.