Elvin LEVİNLER / Hürriyet Seyahat Gezgini
Dünyanın bir ucunda sıra dışı eğlence! "Sonunda çocukluk hayalime kavuştum"
Gökyüzünde renklerin ve yıldızların dans ettiği karlı bir masal burası... Gerçek olamayacak kadar güzel bir doğa olayı olduğu için bu zamana kadar gördüğüm bütün fotoğraflarda hep bir mübalağa var sanıyordum… Ta ki, çıplak gözle izlediğim ana kadar. Hayal ettiğimden daha net, büyüleyici ve nefes kesici. Kuzey Işıkları, Aurora Borealis, adını Şafak Tanrıçası Aurora’dan alıyor.
Fakat bence gökyüzündeki bu ışık gösterisinin en çarpıcı isimlerinden birisi de ‘ruhların dansı’, benim içinse renklerin dansı! Sonunda çocukluk hayalime kavuştum. İşte size Kuzey Işıkları gezi rehberi...
Kuzey Işıkları’nı izlemek, sadece benim değil, pek çok kişinin ölmeden önce yapılacaklar listesinde. Bizim ne zaman, nereye, nasıl gideriz henüz hiçbir fikrimiz yokken global bir markanın uluslararası bir projesi için aldığımız davetle hayallerin çok ötesinde bir yere gittik. Kendimi çocukken dergiden kesip resmini panoma astığım ‘cam igloo’nun içinde ışıkların altında buldum. Bu görsel şöleni izlemek için sadece gitmek yeterli değil. Doğru zamanda, doğru yerde ve doğru ekipmanlarla hazır olmak gerekiyor. Sonrasında yapmanız gerekenler: kendini bol karın içine bırakıp, yıldızların altında gökyüzünde dans eden yeşil, mor ve kızıl tonlarını hayatınız boyunca unutmamak üzere izlemek…
Nasıl ve nerede oluşur?
Daha yaygın kullanımı Kuzey Işıkları ama aslında bu doğa olayına Kutup Işıkları demek daha doğru olur çünkü sadece Kuzey değil Güney Kutbu’nda da gerçekleşiyor. Güneşten gelen yüklü parçacıkların dünyanın manyetik alanıyla etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalar, manyetik kutuplarda ve kutuplara yakın alanlarda Auroralar oluşmasına sebep oluyor.
Ne zaman görünür
Kuzey Işıkları, sadece kış aylarında ortaya çıkıyor gibi düşünülüyor ama aslında sanılanın aksine tüm yıl boyunca oluşan ışıkları biz ancak kışın görebiliyoruz. Çünkü kutuplara yaklaştıkça yazın 24 saate varan gündüzlerde ışıkları göremiyoruz.
Nasıl görülür
Seyahatinizi bu tarihlere göre planladınız ve gidebildiğiniz kadar kuzeye gittiniz, fakat planları yapıp, her şeyi ayarlayıp, gidip de görememek var.
O yüzden aynı zamanda aynı yerde bulunduğumuz insanlar ertesi gün ‘ışıklar niye yoktu!’ diye yakınırken biz gece boyunca ışıkların altında mest olmuştuk. Bu sebeple, oraya kadar gittim artık ışıklar da ayağıma gelsin diye beklemeyin, şehir ışıklarından uzaklaşıp kuzey ışıklarının keyfini sürün.
Aurora durumu
Tıpkı hava durumu gibi Aurora durumunu da uygulamalardan ve internet sitelerinden o gün bulunduğunuz yere ve saatine bakabilirsiniz. Tabii ki, bunlar tahmin olup, anlık değişimi çok yüksek olan doğa olayları olduğu için gözü kapalı güvenemezsiniz ama en azından daha hazırlıklı olmanıza yardımcı oluyor.
Açıkçası ben bazı uygulamaları oradayken indirdim ve çok sıklıkla kullandım. Işıkların ne hızda yaklaştığını, hangi bölgeler üzerinden geçtiğini ve yoğunluğunu telefondan takip etmek bile çok keyifliydi ve çoğu zaman o günün nasıl geçeceği hakkında bize hep doğru fikirler vermiş oldu.
Ancak gecenin kör karanlığında o fotoğrafı herhangi bir makineyle veya cep telefonuyla çekmek çok mümkün değil. O yüzden bunun için de hazırlıklı olmak gerekiyor. Genel hatlarıyla biraz bahsedeyim...
Lens: ne kadar geniş açı o kadar iyi ve eğer sabit lens ise diyaframı daha çok açabileceği için daha da iyi olacaktır.
Tripod: lensten de önemlisi tripod. Uzun pozlamada nefesinizi tutsanız dahi 8 saniye üzerinde hareketsiz kalamayacağınız için tripod görüntü kalitesini çok değiştiriyor. Çoğu kişi bu sebepten, fotoğraf makinesinin tepesindeki tuşa basarken olabilecek titretme ihtimalini bile ortadan kaldırmak için uzaktan kumandayla çekiyor.
Sonuç olarak iyi makineyle, tripodun üstünde (eğer bizim gibi yoksa yanınızda, tabağın çanağın üzerinde) sabit bir yere koyup Aurora’nın durumuna göre 8-12 saniye civarında uzun pozlamada çekerseniz zifiri karanlıkta bile mavi gökyüzünü, yıldızları ve en önemlisi ışıkları çok net bir şekilde çekebilirsiniz. Nefesinizi tutmak şartıyla siz bile ışıkların altında poz verebilirsiniz!
Yazının başında bahsettiğim gibi biz Finlandiya’ya gittik ve şansımıza Kuzey Işıkları’nı görmek için en ideal yerlerden birisiymiş. Sonuçta bizim seçim şansımız yoktu ama ulaşım ve konaklamaya dair her şey en güzel şekilde ayarlanmış ve bütün detaylar düşünülmüştü.
Şehir içinde oteller olduğu gibi şehir merkezinden biraz daha uzakta ahşap evlerde veya cam igloo’larda kalıp uyuduğunuz yerden de kuzey ışıklarını izleyebilirsiniz.