Oktay Volkan ALKAYA / oktay.alkaya@hurriyet.com.tr
Dört mevsim yazın yaşandığı hayaller ülkesi: Jamaika!
Ülkemizde Mayıs ayı geldiğinde genelde "Yaz geldi çattı" gibi bir düşünce olsa da o yaz aslında gelmez. İki gün güneş açsa üçüncü gün yağmur yağar bir türlü "Artık havalar soğumaz" diyemeyiz. Tam sıcaklıklar yaz standartlarına oturdu derken ise çoktan sonbahar kapımızı çalar. Peki yılın her günü bol güneş ışığı altında yaşamak isteyen vatandaş ne yapsın? Hemen pılını pırtısını toplayıp Jamaika'ya gitsin!
Sıcak seven bünyeler ister ki dört mevsim yaz olsun, çok gerekmedikçe hava serinlemesin, yağmur yağsa bile üşütmesin... Ancak sıcağın fazlası da zarar. Dünyanın en sıcak 20 ülkesine baktığımız zaman genelde sert bir çöl ikliminin olduğu Sudan, Libya, Arabistan gibi memleketler seri başını çekiyor.
Yazı seven insan aslında yılın her mevsimi "Tatilci" modunda olmayı seven insandır. Bu sebeple topraklarının büyük bölümü çöl olan ülkeler pek de cazip gelmez. Ancak son sıcaklık ölçümlerine göre 4 mevsim yaz tatili yapmak isteyenlere hitap edecek bir ülke ön plana çıkıyor: Jamaika! Dünyanın en sıcak 12. ülkesi olan Jamaika'yı gidip yerleşmek ve ömür boyu yaz tatili yapmak isteyenler için mercek altına aldık...
1. Sıcaklık mühim şey...Öncelikle bu kadar sıcaklık değerlerini ballandıra ballandıra anlattığımız Jamaika'daki termometrelere bir bakalım. 365 gün 6 saat boyunca görebileceğiniz en soğuk gün 24 derece! Sıcaklar bastırınca öyle Arabistan çöllerinde bedevi gibi de hissettirmiyor 32 derece dolayları en kavurucu gün. Yani öyle bir sıcaklık aralığı var ki memleketin, yaz tatili hiç bitmiyor!
2. Şimdi hava sıcaklığı tek başına da yeterli değil, misal Çanakkale'de tatil yapanlar bilir hava 30 dereceyken deniz suyu dondurucu soğukluklarda olabiliyor bu da yüzme keyfini düşürebilen bir faktör. Ancak Jamaika'da deniz suyu sıcaklıkları 24 ila 28 derece arasında değişiyor. Yani yıl boyunca "imamın abdest suyu" kıvamında bir ortam söz konusu. İn sahile, bir kurnası bir de göbektaşı eksik 365 gün doğal hamam.
3. Tescilli güzellikSene 1494, Kristof Kolomb Jamaica'ya ulaşmış ve "Gördüğüm en güzel ada" olarak tanımlamış Jamaika'yı. Düşünün bunu Kolomb gibi bir kaşif diyorsa ne kadar güzel olabileceğini. Karayipler'in incisi olarak tanımlanan Jamaika'yı yılda 1 milyondan fazla turist ziyaret ediyor!
5. Elden ele adı değişmeyen bir memleket: JamaikaBaşkenti Kingston olan Jamaika Kolomb'un keşfinden sonra İspanyolların işgaline uğramış ve yerel halk olan Arawaklar büyük bir kıyıma uğramış. Her ne kadar İspanyollar adaya "Santiago" adını verseler de yerel halkın "Xaymaca" olarak tanımladığı bu güzel memleketin ismini değiştirememişler ve ada günümüzde Jamaika olarak telaffuz edilen Xaymaca adıyla anılmaya devam etmiş. İspanyollardan sonra adayı işgal eden İngilizler de bu geleneği bozmamış. Bu süreçte Jamaika'ya çok sayıda Afrikalı getirilmiş. Köle olarak çalışmak üzere adaya getirilen Afrikalılar da bu adı benimsemişler...
6. Afrika'dan en uzak Afrika ülkesi: Jamaika!Jamaika'ya çalışmak üzere getirilip köleleştirilen Afrikalılar 1962'de bağımsızlığını ilan eden ülkenin bugün çoğunluğunu oluşturuyorlar. Nüfus yapısı itibariyle Afrika kıtasından en uzak nokta melez olmayan Afrikalıların yaşadığı nokta olarak dikkat çekiyor.
7. %70'i Hristiyan olan ülke dünyadaki en yoğun Rastafaryan inancına sahip nüfusu barıntdırıyor. Adada tahminen 24.000 Rastafari bulunurken ülkede 3 milyona yakın bir nüfus bulunuyor. Jamaika ayrıca dünyada kişi başına düşen Kilise oranında birinci sırada. Ülkede tam 16.000 kilise bulunuyor. Nüfusa oranla bu sayı oldukça yüksek!
8. Felaketler de olmasa tam cennet!Jamaika çok güzel bir iklime ve doğaya sahip ancak coğrafi konumu sebebiyle okyanus kasırgalarının ve doğal afetlerin sıkça görüldüğü bir ülke. Aynı zamanda deprem bölgesinde bulunan Jamaika, yaşadığı felaketler sebebiyle Karayipler'in yaralı aslanıdır desek yeridir. Jamaika'nın son dönemde devletin aldığı önlemlerle gelecekteki felaketler için hazırlığını yaptığı biliniyor.
9. Yılan hikayesi...Firavun Faresi olarak bildiğimiz "Mongoose" hayvanını Jamaikalılara sormayın. Zalım kelimesinin eş anlamlısı olan Firavun Faresi, Jamaika'daki hayvan nüfusunu darma duman etmiş. 1872'de adadaki yılanlardan bezen sömürgecilerin adadaki yılan nüfusunu azaltmaları için getirdikleri Firavun Fareleri zaman içerisinde adada yılan, böcek ne kadar özel tür varsa neredeyse kökünü kazımış. Adayı adeta işgal eden Firavun Fareleri günümüze kadar Jamaika'daki tabiatın dengesini bozan en önemli faktör olarak görülüyor.
11. Büyüleyici bir ülke ama gerçekten "büyüleyici"!Dedik ya Afrika'dan en uzaktaki Afrika ülkesi diye. Kölelik döneminde getirilen Afrika yerlileri Jamaika'ya kültürlerinde olan Voodoo büyücülüğünü de getirmişler ve şu an Afirka kıtasından daha fazla Voodoo büyücüsü Jamaika'da yaşıyor. Hatta büyücülük Obeahism adı altında bir din olarak Jamaika'da yaşatılıyor ve dünya jet sosyetesi büyü yaptırmak için Jamaika'ya gidiyor. Siz siz olun Jamaika'ya gittiğinizde kimseyle ters düşmeyin, bir büyücüye denk gelme olasılığınız çok yüksek!
13. Bambu ve Hindistan Cevizinin de çok önem taşıdığı adada yetilen mango ve muzun tadının eşsiz olduğu belirtiliyor. Orkideler başta olmak üzere çiçek yetiştiriciliği de Jamaika'nın bir başka gelir kaynağı!
15. Bugün ise Jamaika'nın spor alanında tartışmasız efsanesi Usain Bolt! Olimpiyat rekortmeni Bolt, Jamaika bayrağını en çok göndere çeken isim.
16. Pilav üstü balık!Türkiye'de pilavla kuru fasülyeden tutun nohuta, tavuğa kadar pek çok şeyi karıştırıp yemeyi seviyoruz. Jamaika'da da pilav sevilen bir gıda ama yanında balık eksik edilmiyor. Tuz Balığı bölgenin favorisi ve açıkçası bizim balık kültürümüzden biraz farklı bir lezzet. Şimdiden damak tadınıza bir format atmaya hazır olun.
17. Ve Bob Marley...Reggae, Jamaika'da insan eliyle üretilen en meşhur şey desek yanlış olmaz. Dünyadaki en güçlü müzik akımlarından biri olan Reggae, Jamaika'nın ulusal müzik tarzı olarak tanınan Reggae'nin gelmiş geçmiş en büyük ismi ise tartışmasız şekilde Bob Marley. Jamaikalılar için tam anlamıyla bir Aziz statüsünde olan Marley'e toz kondurulmuyor. Yani olur da Jamaika'da bir mekana girersiniz Bob Marley hakkında bir şey sorarlar "İyi biliriz" deyin geçin. Fikriniz yoksa yanlış bir şey söylemeye kalkmayın.
18. Yaşamak Jamaika'da güzel 120 tane nehri olan Jamaika, genel olarak adalarda görülen içme suyu sıkıntısını yaşamıyor. 3 büyük üniversitesi olan ülkede spora ve sanata verilen önem büyük. Jamaika'da pek çok ürün vergisiz satıldığı için alışveriş için de oldukça uygun bir nokta. Devlet öyle her şeye vergi koymadığı için kişi başına düşen milli gelir düşük gibi gözükse de aslında alım gücü Jamaika'da bizden bile daha iyi noktalarda.
19. Yağmur da güzel orman da. Öyle tropik yazlık ada deyince aklınıza yeşillikten nasibini almamış kum üstünde palmiyelerin doluştuğu bir ada gelmesin. Jamaica'da çok geniş bir yağmur ormanı var ve bu ormanda tramvay benzeri bir araçla gezmek de mümkün!
20. Kahveleri koyun geliyoruz...Jamaika kahve sevenler için de tam bir cennet. Dünyadaki önemli kahve üreticileri arasında gösterilen Jamaika'da bölgede üretilen kahvelerin tadını alanlar Jamaika'dan ayrılmak istemiyor. Eğer bir yerlerde karşınıza Blue Mountain kahvesi çıkarsa altın değerinde olduğunu bilin!
21. Venezualalı kadınlar şöyle bir kenara geçsin!Erkekleri çok yakışıklı bulunmasa da Jamaikalı kadınlar güzellik yarışamlarında adeta destan yazıyor. Jamaica nüfusa oranla, güzellik yarışmalarında derece yapan kadın sayısıyla dünyada başı çekiyor. Dünya sıralamasında 6. sırada bulunan Jamaika, sahip olduğu nüfusa oranla elde ettiği başarı bakımından açık ara birinci sırada. Yolda yanınızdan geçen her 10 kadından biri uluslararası bir güzellik yarışmasında ilk üçe girmiş olabiliyor! Öyleki dünya güzellik yarışmalarının favorisi olan Venezualelılar bile kendilerine rakip olarak sadece Jamaikalı kadınları görüyor!