Hürriyet Haber
700 yıldır ayakta duran tek toprak!
Mali'de bulunan Djenne Camisi dünyanın en ilginç yapılarından biri. Halkın kil kullanarak yaptıkları karışımdan oluşan bu cami görenleri hayrete düşürüyor. Yağmur yağınca eriyen bu ilginç camiyi onaran ise yine yerli halk. İşte ilginç yapısıyla Djenne Cami...
Mali'de bulunan Djenne Camisi dünyanın en ilginç yapılarından biri. Halkın kil kullanarak yaptıkları karışımdan oluşan bu cami görenleri hayrete düşürüyor. Yağmur yağınca eriyen bu ilginç camiyi onaran ise yine yerli halk. İşte ilginç yapısıyla Djenne Cami...
Fotoğraflar: Alamy
Fotoğraflar: Alamy
Birçok mimar tarafından Sahel-Sudenez mimarisinin en büyük başarılarından biri olarak adlandırılmış olan bu cami, İslami mimarinin de en gözde örneklerinden birisi olarak kabul ediliyor.
Büyük Cami, Djenne yerli halkı için bir merkez olmasının yanı sıra Afrika’nın da en önemli sembollerinden biri olarak kabul ediliyor. 1988’de UNESCO tarafından Djenne şehrinin neredeyse tamamı, özellikle de bu görkemli toprak yapıdan dolayı 'Dünya Mirası' olarak listeye alındı.
Bu büyük cami, ilk zamanlarda Batı Afrika’da bulunan diğer camiler gibi kutsal kabul edilen bir mekan düşüncesiyle inşa edilmemiş. Yani bu yapı ilk olarak bir saray şeklinde inşa edilmiş.
Labelle Prussin gibi bazı İslam Mimarisi akademisyenleri bu koni biçimli sarmal yapıların Mali’deki neredeyse bütün camiler için ortak bir yön olduğuna inanıyorlar. Büyük Cami ise bu örneklerin en gözde temsilcisi olarak gösteriliyor.
Djenne, geçmişte Mali ve Songai İmparatorluklarının büyük şehirlerinden biri olarak doğmasından önce yani tarih olarak 1240’ta Koi Kuboro’nun inşasından bu yana bir cami mekânı olarak kullanılıyordu.
Orijinal yapının yeniden inşası 1896 yılında tamamlandı ama o da bugünkü yapıya yol götürülmesi için sonra yeniden yıkıldı. Bugünkü yapının inşası 1906 yılında başladı ve 1907’de tamamlandı. Caminin inşası bir duvar ustası ve aynı zamanda Djenne şehrinin reisi olan İsmail Traore’nin gözetim ve rehberliğinde yapıldı.
Orijinal cami Ortaçağ boyunca Afrika’da İslam’ın öğretildiği en önemli mekânlardan biri olarak öncülük etti. Binlerce öğrenci Djenne medreselerine gelerek buralarda Kur’an eğitimi aldı.
Birçok tarihi koruma yanlısı aktivist de halkın tarihi yapıya sahip çıkmasını, korumacı bir tavır takınmasını övdü ve Büyük Cami’nin 1990’lardaki inşasıyla ciddi bir biçimde ilgilendi.
Toplanan ekip sabah namazında bir araya geliyor. Saatler daha 05.00’i gösterirken çamur banyosu başlıyor. Ön cepheyi yapmak için çalışanların güneş doğana kadar vakitleri var.
Camide ısı değişimleri ve rutubet nedeniyle de çatlaklar ortaya çıkıyor. Nisan sonundaki bahar yağmurları ve çekilmeye başlayan nehir sularından elde edilen çamurun en sağlam kaplama maddesi olduğunu bildikleri için bu tarifi tercih ediyorlar.
Büyük Djenne Cami’nin en iyi korunmuş yeri olan mezarlık bölgenin önemli şahsiyetlerini, yer yer 7-8 metreyi bulan yüksek dış duvarları da sokak satıcılarını ağırlıyor.
Kara ve nehir yoluyla, akın akın gelen pazarcı ve müşterilerin gök kuşağının tüm renklerini taşıyan giysileri göz kamaştırıyor. Cennelilerin gözünde bu camii sadece ibadethane değil. Sevinç ve hüzünlerini de paylaştıkları bir mekan.