Fantastik bir macera
İzmir’de yaşayan Pınar Börü (29), Hacettepe Üniversitesi’nde matematik bölümünü bitirdi. Şu anda Ege Üniversitesi’nde ikinci yüksek lisansını iktisat bölümünde yapıyor. Farklı kültürlere, kelt müziği ve mitolojisine, fantastik kurguya ilgi duyan Börü, gezgin grubu Sırtçantalılar’ın da bir üyesi. Bize Peru’daki İca kentine bağlı bir vaha köyü olan Huacachina’yı anlattı.
- Seyahat konusunda karşıma çıkan her fırsatı değerlendirmeye çalışıyorum. Mesela geçtiğimiz Aralık ayında İsveç’e gittim. Uygun bir mevsim değildi ama harika bir tecrübe oldu.
Daha önce nerelere seyahat ettiniz?
- Türkiye’nin pek çok yerini ailemle gezdim. Küçüklüğümden beri Avrupa haritasına her baktığımda sırtında çantasıyla çizmeli bir koyun görmüşümdür. Kafası İskandinav ülkelerinden, çizmesi İtalya’dan. SSCB’nin dağılmasıyla Rusya da sırt çantası oluverdi koyunuma. “Seyahat” denilince bu şekil belirir kafamda. Ben de yurtdışı gezilerime Avrupa ile başladım. Üçüncü kıta deneyimimi ise geçen sene Güney Amerika’ya giderek gerçekleştirdim.
Huacachina’ya ne zaman gittiniz, ne kadar kaldınız?
- Geçen sene bu dönemde Peru’ya Machu Picchu’yu görmek için gittim. “Tanrıların Arabaları” kitabına konu olan, hala nasıl yapıldığının sırrı çözülememiş, her biri kilometrelerce uzunlukta geometrik yer şekilleri Nasca Çizgilerini görmeye gidiyordum. Mola vermek için uğradığım Huacachina’da hiç hesapta yokken 3 gün geçirdim.
Nasıl gittiniz oraya?
- Huacachina, Güney Amerika’nın Büyük Okyanus kıyısındaki ülkelerinden Peru’da, Costa adı verilen bölgede kilometrelerce uzanan bir kıyı çölünün başlangıcındaki İca kentine taksi ya da moto-taksi (motosikletin arkasına bir yolcu kabini eklenerek yapılmış) ile yaklaşık 10 dakika uzaklıkta. İca, sahil kasabası Paracas’la Nasca arasında yer alıyor. Buraya birçok noktadan ulaşım var. Başkent Lima ya da Cusco şehrinden birkaç saat uzaklıkta.
KUM KAYAĞI POPÜLER
Nasıl bir yerle karşılaştınız?
- Huacachina fantastik bir yer, hem yerel hem de evrensel pek çok unsuru barındırıyor. Çöl kavramı yoklukla eşdeğerdir genelde, burada olmayan tek şey ise deve. Pek çok aktivite var yapılacak. Dune Buggies, kum kayağı en popüler olanları. Dune Buggies yerel sürücülerin kullandığı kumul arabaları ile yapılan, kum tepelerinin bir anda en dip noktasına indirilip, en üst noktasına çıkarıldığınız muhteşem bir sürüş deneyimi. Bir gününüzü şöyle geçirebilirsiniz: Adrenalini tavan yaptıracak bir safari ile güne başlayabilir, sonrasında üzümden yapılan Peru’nun geleneksel içkisi pisco sour’unuzu yudumlayıp havuz keyfi yapabilirsiniz. Kayıkla bir öğleden sonra gezintisinin üstüne akşamüzeri kum kayağı yaparak çölde muhteşem renkler eşliğinde güneşin batışına tanık olabilir, geceyi dilerseniz eğlenceli bir partiyle, dilerseniz göl kıyısında sakin bir sohbetle sonlandırabilirsiniz. Bu vahanın yaşadıklarınızın gerçek olamayacak kadar fantastik olduğunu düşündürdüğünü söyleyebilirim hatta döndükten sonra da bu duyguyu yaşamaya devam edebilirsiniz.
CEVICHE’Yİ MUTLAKA TADIN
Gece hayatı var mı?
- Barlar ve diskolar mevcut, bunlar genellikle popüler müziğin çalındığı küçük dans kulüpleri şeklinde. Hem restoran hem de bar olarak işletilen yerler var. Bazı otellerin havuz başları parti ortamları olarak kullanılıyor geceleri, yine hostellerde de partiler yapılıyor.
Yemeklerinden bahseder misiniz?
- Peru mutfağının geleneksel tatlarını tabldot menü olarak ya da tek başına deneyebilirsiniz. Hostellerde ve otellerde genelde Avrupalı ve Amerikalı ziyaretçiler kaldığından daha alışkın olduğunuz tatları da bulmak mümkün. İca’ya ve diğer şehirlere yakınlığı dolayısıyla çölde bile olunsa Peru mutfağına has yemeklere rahatlıkla ulaşılabiliyor. Bir tavsiye; Peruluların balıktan yapılan geleneksel yemeği “Ceviche”yi denemelisiniz burada.
Konaklama seçenekleri zengin mi?
- Göl çevresi çeşitli konaklama seçenekleriyle çevrili: Oteller, hosteller ve aile işletmeleri var. Kaliteli bir otelde ya da salaş kulübelerde kalmak mümkün, tamamen tercihinize bağlı. Ben tek bir yerde konaklamadım, farklı konseptleri denemek istedim. İlk gecemde bir ailenin işlettiği pansiyon-otelde, ikinci gecemde ise Avrupa standartlarında bir hostelde kaldım.
SIKI PAZARLIK YAPIN
Oraya gitmek isteyenlere neler önerirsiniz?
- Çöl koşullarını göz önünde bulundurarak hem soğuğa hem de sıcağa maruz kalınacağı düşünülmeli ve uygun kıyafetler alınmalı, çölde yapılacak aktivitelerde rüzgârla gelen kuma karşı yanlarına ağzı ve burnu örtecek bir şeyler almalarını öneririrm. Peru’da İspanyolca konuşuluyor. Rahat bir seyahat olması için İspanyolca bir dil kitabı gerekebilir. Ve son olarak sıkı pazarlık yapmalarını öneririm, farklı fiyatlar alabiliyorsunuz, özellikle ulaşım konusunda.
Peki ne zaman gitmeli?
- Huacachina’da iki mevsim var; kış ve yaz. Güney Amerika’da güney yarımkürede yer aldığından bizde kış yaşanırken orada yaz, bizde yaz yaşanırken orada kış yaşanıyor. Aslında mevsimler arası sıcaklık farkları çok belirgin değil. Farkı yaratan mevsimin kuru ya da yağışlı olması. Yaz döneminde gündüzleri sıcak olan çöl, kış döneminde daha ideal. Ayrıca Peru’da hem Büyük Okyanus’u, hem Machu Picchu’yu, hem de Amazonları görmek isteyenlerin tüm bunları aynı anda yaşayabilmesi için de en uygun zaman içinde bulunduğumuz dönemler, yani kuru sezon.
En sevdiği beş şehir: İzmir, Cusco, Stockholm, Amsterdam, Paris
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider: Uçak, gemi, otobüs
Seyahatte ne yer ne içer: Farklı olan her şeyi
Seyahatte nerede kalır: Hostelde, çadırda
Kiminle seyahat eder: Eğlenebileceği birileriyle
Seyahatten ne alır: O kültüre ait şeyler
Seyahatte ne okur: Bölgeyi tanıtıcı bulabildiği her şeyi
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler: Bilgisayar, kişisel bakım malzemeleri, dil kitapları, şal, fular