GeriSeyahat Dünyanın en iyi gemileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyanın en iyi gemileri

Dünyanın en iyi gemileri

Dünyaca ünlü Conde Nast Traveler dergisi okuyucuları arasında yaptığı bir araştırmayla beşinci kez dünyanın en iyi yolcu gemilerini belirledi. Anket, gemilerin yolcu kapasitesine göre üç kategoride yapıldı. 500 yolcunun altında kapasiteye sahip gemiler küçük, 500-1500 arası orta, 1500 kişinin üstünde kapasiteye sahip olanlar ise büyük gemiler olarak adlandırıldı. Ve işte şubat sayısında yayımlanan sonuçlar.

Yolcuların yaş ortalaması 42

Daha ziyade lüks yolcu gemilerinin pazarlamasına odaklanmış olan Cruise Rep’in Genel Müdürü Ferzan Ünlüsoy anlatıyor:

‘Dünyada gemi seyahatine çıkan yolcuların sayısı her geçen yıl hızla artıyor. Amerika’da kayıtlı 145 gemi bulunmakta ve 2004’te gemiyle seyahat eden yolcu sayısı ise 10.6 milyon kişi. Bu inanılmaz bir rakam. Bu talep üzerine pek çok gemi firması bir öncekinden daha büyük gemilerin üretimine başladı, çünkü mevcut gemiler talebi karşılayamaz durumda. Ayıca Amerika’da acenteler gemi satışında bazı gruplara yönelik servis vermeye odaklı olarak çalışmaya başladılar. Mesela, gemide düğün organizasyonu yapan ve dolayısıyla balayı seyahatini düzenleyen acente ayrı, şirketlerin toplantılarını ve ödül gezilerini düzenleyen acente ayrı.

‘Gemi seyahati ülkemizde son üç yıldan beri çok büyük bir hızla gelişiyor. 2004 yılında kesin olmamakla birlikte ülkemizde gemiyle seyahat yapan yolcu sayısı diğer gemi temsilciliği yapan firmalarla yaptığımız bilgi alışverişine göre 10 bin kişi civarında... ‘Dünyada gemi yolculuğu yapan kişilerin yaş ortalaması 42, ülkemizde ise bu ortalama 55-60 yaş sınırına kadar çıkabiliyor. Ancak son zamanlarda çocuklu ailelere yönelik indirimler, gemilerde çocuklar için düzenlenen özel aktiviteler aileleri gemi seyahatine doğru kaydırmaya başladı.’

Galata Port projesi hayata geçirilirse gelen gemi ve yolcu sayısı artacak

Dünyanın en zengin kültürel miraslarından birine sahip olan ve üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye, gemi yolculuğu turizminden hak ettiği payı maalesef henüz alamıyor. Limanların yetersizliği ve sıradanlığı, İstanbul gibi bir şehirde eski yük ambarından bozma bir terminalin kullanılması ve etrafında paralı turiste hitap edecek hiçbir tesisin bulunmaması, liman vergilerinin yüksekliği sorunlardan sadece bazıları... Bütün bunlara rağmen potansiyel çok büyük. Voyages: The Romance of Cruising isimli ve gemi yolculuklarını anlatan kitapta İstanbul, dünyadaki yüzlerce liman arasından altı farklı kategorinin içinde yer alan üç tanesinde (macera, alışveriş ve keyif) ilk on içinde bulunuyor. Yapılan anketler İstanbul limanının en güzel manzaralardan birine sahip olduğunu gösteriyor.

Şehrin silueti insanları büyülüyor. Yıllardır konuşulan 250 milyon dolarlık Galata Port projesinin, proje aşamasından kurtulup hayata geçirilmesiyle gelen gemi ve yolcu sayısında da artış olacak. İstanbul’un en büyük rakibi konumundaki Kuşadası limanına bu sene 412 geminin gelmesi bekleniyor, bu da bir önceki seneye göre yüzde 20 artış demek. Bir ankette Çin’de bulunan Sian’daki Terracotta Askerler’le beraber, 20. yüzyılın en önemli arkeolojik kazısı seçilen Efes, dünyanın kazılmış en büyük grekoromen şehri olarak büyük bir cazibe merkezi.

Türkiye son iki yıldır cruise sektörünün en büyük fuarı olan Miami Sea Trade’e katılarak ülkenin tanıtımını yapıyor. Ancak, ülkemizin turizm politikasındaki en büyük yanlışlardan biri ucuz turist destinasyonu olması. Oysa gemi yolculuğu yapanların ekonomik düzeyleri genelde yüksek. Bir anda binlerce yolcuyu şehirlerin sokaklarına salan gemilerin sayılarının artması turizm gelirimizin de artmasına sebep olacak.

KÜÇÜK GEMİLER ŞİRKETİ

1- Seabourn Spirit Seabourn

2- Paul Gauguin Radisson Seven Seas

3- Silver Cloud Silversea

4- Silver Wind Silversea

5- Silver Shadow Silversea

6- Silver Whisper Silversea

7- Seabourn Legend Seabourn

8- Seven Seas Navigator Radisson Seven Seas

9- Yorktown Clipper Clipper

10- Radisson Diamond Radisson Seven Seas

ORTA BOY GEMİLER ŞİRKETİ

1- Seven Seas Voyager Radisson Seven Seas

2- Crystal Harmony Crystal

3- Crystal Serenety Crystal

4- Crystal Symphony Crystal

5- Seven Seas Mariner Radisson Seven Seas

6- Tahitian Princess Princess

7- Amsterdam Holland America

8- Rotterdam Holland America

9- Zaandam Holland America

10-Ryndam Holland America

BÜYÜK GEMİLER ŞİRKETİ

1- Infinity Celebrity

2- Constellation Celebrity

3- Island Princess Princess

4- Mercury Celebrity

5- Summit Celebrity

6- Galaxy Celebrity

7- Golden Princess Princess

8- Coral Princess Princess

9- Millennium Celebrity

10-Oosterdam Holland America
False