GeriSeyahat DÜNÜN KOMÜNİSTLERİ…
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
DÜNÜN KOMÜNİSTLERİ…

DÜNÜN KOMÜNİSTLERİ…

Sevgili Serdar, özelleştirme konusunda kaç yazı yazdım bilemiyorum. Sanırım 1985’lerden sonra onlarca özelleştirme konusunda yazılar yazdım, zaman zaman önce Özelleştirme İdaresi’nin özelleştirilmesi gerektiğini bile ifade ettim. Çünkü hantal, alt yapısı eksik, ehil ellerde olmayan bu idarenin özelleştirme sorununa el yordamı ile yaklaştığını gözlemliyordum. (Sezai Bayar)

Nice başkanlar geldi geçti, özelleştirme kör-topal ilerledi. Alınan yol bir arpa boyunu geçmedi.

 

Son olarak Tüpraş örneği gösterdi ki, Özelleştirme İdaresi hâlâ altyapıdan yoksun.

 

Hukuk, kamu yararı, satılacak kurumun geleceği, çalışanların durumu, kurumun stratejik durumu, ortakların ödeme güçleri gibi konularda yeteri kadar güçlü bir yapıya kavuşmayan, yasal boşlukları hâlâ doldurmayan bir yönetimim yapacağı buydu zaten.

 

Ben kurumun ucuz ya da ölü eşek fiyatına elden çıkmasına da karşıyım.

 

Karşıyım ama özelleştirmelerde bir taraf kazanacak. Bir taraf kaybedecek. İki tarafın kazanması, ya da kaybetmesi mümkün olmayacağına göre sistemi adil hale getirip özelleştirme yapılması da kaçınılmaz olmalı.

 

Neticede devlet bazı üretimlerden elini çekecek.

 

Kurum kârlı da olabilir. Ucuz da verilebilir. Önemli olan gelecekte bu kurumun devlet eliyle nereye varacağının belli olmaması ve kafalardaki soruların tamamen bertaraf edilmesi lazım. Serbest ekonomide devletin don-pijama üretiminden elini çekmesi gibi bazı alanlardan çekilmesi şart.

 

Bu çağın getirdiği ihtiyaçlar.

 

Dünün komünistleri, bugünün “tırtıl” demokratları olan Demirperde ülkeleri özelleştirmelerini tıkır tıkır işlettiler. Hiç biri bunu AB’ye gireceğiz diye yapmadı. Global süreci dikkate aldı, hantal devletin elinde işlevsiz kalan bazı kurum ve kuruluşlarını gözden çıkardı.

 

Hemen hepsi özelleştirme yarışında Türkiye’yi geçti.

 

55 yıldır demokrasi ile yönetilmeye çalışılıyoruz, dünün komünistleri ve 10 yıllık tırtıl demokratları bizleri solladı geçti. Biz hala “ kurumlar ölü eşek fiyatına elden gidiyor” diye hamamda şarkı söylercesine direniyoruz.

 

Artık devletlerin havlu, ayakkabı, don, gömlek sattıkları dönemler kapandı.

 

Sosyal devlet misyonunu üstlenmek zorunda kalan ülkeler, bu işlerle uğraşmaktan vazgeçti.

 

Sosyal devlet halkının eğitimi, sağlığı, savunmasına ağırlığını koymalı.

 

Bunların yanında gelir dağılımında adil olabilmeli.

 

Herkese iş, herkese aş dönemi hayata geçirilebilmeli.

 

Amerika’yı yeniden keşfetmeye çalışan özelleştirme bürokratları, odalarına kapanıp soruna at gözlüğü ile çare arayacaklarına, biraz dışarı çıkıp komünist dönmelerin yaptıkları özelleştirmeleri incelesinler, biraz ders alsınlar, nerde hata yaptıklarını öğrensinler.

 

Yoksa gerisi fasa fiso.

 

Sevgiler,

 

Sezai

False