GeriSeyahat Dene, öÄŸren!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dene, öÄŸren!

Dene, öÄŸren!

Suda parlayan kaşıkDeneyimiz için gerekli malzemeler: Tatlı veya yemek kaşığı1 mum1 bardak suÖnce kaşığı siyah bir is tabakasıyla kaplanana dek mum alevinin üzerine tutun. FotoÄŸraftaki gibi karardıktan sonra bir bardak suyun içine daldırın. Kaşığın tıpkı gümüş gibi parladığını göreceksiniz. Ancak sudan çıkardığınızda kaşık yeniden kararacaktır. Aslında durum sanıldığından basittir. Önce is tutmuÅŸ kaşığın neden parlamadığını açıklayalım: Ä°s tabakasının üzeri pürüzlüdür yani üzerinde mikroskobik boyutta minik girintiler ve çıkıntılar bulunur. Bu tür pürüzlü yüzeyler parlamaz. Fakat kaşığı suya daldırdığımızda, minik girintilerde hava kabarcıkları asılı kalır. Birbirine kenetlenmiÅŸ hava kabarcıklarının yüzeyi düzgün ve parlak olduÄŸu için de ayna gibi parlar. Â
False