GeriSeyahat Çin’in sadece ekonomisi deÄŸil riskleri de büyüyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Çin’in sadece ekonomisi deÄŸil riskleri de büyüyor

Çin’in sadece ekonomisi deÄŸil riskleri de büyüyor

Çin ekonomisi 2010’un ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11.9 oranında büyüdü. Bu büyüme bir yandan ekonominin küresel krizin etkilerinden hızla sıyrıldığını ortaya koyarken, diğer yandan da dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin aşırı ısındığına yönelik endişeleri artırdı.

Büyümeye yönelik son veriler açıklanmadan önce, resmi kaynaklar, ülkedeki ekonomik iyileÅŸmenin geçtiÄŸimiz ayların ötesine geçeceÄŸini açıklamış ve baÅŸ edilmesi gereken önemli sorun ve risklerin olduÄŸunun altını çizmiÅŸti. Â

 

Ãœstesinden gelinmesi gereken sorunların başında gayrimenkul piyasasında yaÅŸanan durum geliyor. Resmi rakamlar, Çin’de konut fiyatlarının Mart ayında, son beÅŸ ayın en yüksek rakamlarına çıktığını gösterdi.Â

 

Yine Mart ayında, Ulusal Konut Fiyatları Endeksi geçen yıla kıyasla yüzde 11.7 yükseldi. Endeks Şubat’ta yüzde 10.7 oranında yükselmişti. Çin Ulusal İstatistik Daire’sinden alınan bu rakamlar, ülkedeki konut fiyatlarının, endekste yer alan şehirlerin sayısının iki katına çıkarıldığı Haziran 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını gösterdi.

 

Yetkililer ise her defasında konut fiyatlarındaki aşırı yükselişi engelleme sözü veriyor. Bunu, spekülatif satışlara kısıtlama getirip, konut inşaatı için daha fazla alan yaratarak ve düşük gelirli insanlar için devlet yardımlarını artırarak yapacaklarını belirtiyor.

 

Analistler bugüne kadar çok etkili önlemler alınmadığını belirtirken, son verilerin Çinli yetkilileri ekonomide aşırı büyümeyi engellemek için harekete geçireceÄŸini söylüyor.Â

 

KONUT EN BÃœYÃœK TETÄ°KLEYÄ°CÄ°

Konut sektörü Çin ekonomisinin en önemli tetikleyicilerinden biri durumunda. Hükümetin ülkedeki ev sahibi sayısını artırmak için hazırladığı teşvik programları hem gayrimenkul sektörü hem de ekonomiyi hareketlendirdi. Ancak büyük şehirlerde konut fiyatlarının hızla yükselmesi, birçok kişi için ev sahibi olmayı nerdeyse imkansız hale getirdi.

 

Diğer yandan fiyatlardaki hızlı yükseliş varlık balonu tehlikesi yarattığı için, hükümet son birkaç aydır fiyatları aşağı çekmenin yollarını arıyor.

 

Yetkililer, Çin’in ilk çeyrekte son üç yılın en yüksek oranıyla büyümesinin aşırı bir iyimserlik yaratmaması gerektiği uyarısında bulunuyor. Bu çeyrekteki yüksek rakamın aslında küresel krizin daha yoğun hissedildiği geçen yılın rakamlarıyla kıyaslandığı için hızlı bir büyüme gibi görüldüğünü belirtiyor.

 

ENFLASYON BEKLENTÄ°SÄ°

Yetkililer, fiyatların yükselmesine neden olan faktörlerin diğer yandan enflasyon beklentilerini güçlendirdiğine de dikkat çekiyor.

 

Diğer yandan tüketici fiyatlarında Mart ayında geçen yıla kıyasla yüzde 2.4’lük bir artış görülmesi enflasyon riskini azattı. Ancak Pekin hükümeti, enflasyonun belirlenen hedefi aşmasını engellemek için tüketici fiyatlarını makul seviyelerde tutmak zorunda kalabilir.

 

Ekonomistler ise Çin Merkez Bankası’nın kısa bir süre içinde enflasyon baskılarıyla mücadele etmek için son iki yıldır ilk kez faiz oranlarını yükselteceğini söylüyor.

 

False