GeriSeyahat Cilası gelenlere
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Cilası gelenlere

Cilası gelenlere

Gurme yazar Oğul Türkkan, North Shields pub’larının sahibi Teoman Hünal ve B:ra dergisinin yayın yönetmeni Doruk Yurdesin’le Nişantaşı La Brise’in barında buluştuk, bira muhabbetini yeni nesil biralarla cilaladık.

Bira hakkında yanlış bilinen 4 gerçek

1-Soğuk mu, sıcak mı? ‘Buz gibi bir bira’ aslında yanlış bir tabir. Her bira soğuk içilmez. Buzluktan yeni çıkmış biranın tadı anlaşılmaz, aroması belli olmaz.
2-Limonlu mu, limonsuz mu? Bira şişesinin ağzına bir dilim limon ya da lime iliştirmek Meksika çıkışlı bir pazarlama başarısı. Meksika’da işçilerin sıcakta biranın içine sinek kaçmasın diye şişenin ağzını dilim limonla kapatmasıyla başlayan bu akım, bugün Meksika biralarının tüm dünyaya yaydığı bir trend haline geldi.
3-Köpüklü mü, köpüksüz mü? Köpük bardağın temiz, biranın taze olduğuna işaret. İdeal köpük ölçüsü iki parmak kalınlığında.
4-Göbek yapar mı, yapmaz mı? Bira içerek şişmiş göbeklerin sorumlusu bira değil, beraberinde tüketilmiş çerezler. 33 cl birada 130 kalori; 100 gram fıstıktaysa 600 kalori var. Bira satın alınmaz, kiralıktır. En kısa sürede tabiata iade ettiğiniz alkoldür.

Bilmeniz gereken Türkiye’deki yeni 6 bira

Fuller’s London Pride: İyi bir İngiliz pub birası. Tansiyonu yüksek maçlarla iyi gider. Tek başına serin havalarda, teras barlarında iyi gider.
 Scheider Weisse: Aromatik bir tada sahip. Aromatik yemeklerle şık bir uyumu var. En ilginç özelliği içinde yaşayan maya barındırması, fermantasyon sürecinin devam etmesi.
 Brooklyn Lager: Kıvamlı köpüğe, isli aromaya sahip bir bira.
 Peroni: Türk damak yapısına uygun, alışageldik bir lager birası. İtalyan.
 Fuller’s ESB: Şerbetçiotunun acılığından nasibini almış bir bira. ESB’nin açılımı Extra Special Bitter. Yıllanmış peynirler ve körili baharatlı yiyeceklerle güzel bir eşleşme sağlar.
 Aecht Schlenkerla: Yoğun is aromalı bir bira. Menemenle şahane bir uyumu var. Pazar sabahları kendinize menemen hazırlayıp yanına soğuk bir Aecht Schlenkerla açın.

Bilmeden içme

 Gün geçtikçe sofralarda daha çok yer almaya başlayan biraya dair yeni akım, tıpkı şarap gibi Michelin yıldızlı restoranlarda daha sık kullanılması. Şarap gibi bira mönüsüne sahip restoranların sayısı hızla artıyor.
 Genelde biraya yapılan iki kötülük var. Biri üreticinin birayı teneke koyması, diğeri tüketicinin birayı şişeden içmesi.
 Kutu birayı sadece mahremiyet bölgelerinde, havuz başında ya da teknede tüketin. Evinize şişe deği kutu bira alıyorsanız “Biradan anlamam” mesajı vermiş oluyorsunuz.
 İyi biraya yıllanmış şarapla aynı muameleyi göstermeli, bardakta yavaş yavaş içmelisiniz. Bira bardaktan içildiğinde burun da devreye girer, aromasını daha yoğun hissedersiniz. Kötü bir biraysa şişeden, hatta kutudan için.

False