GeriSeyahat Bu pazar ayda sadece bir kez kuruluyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bu pazar ayda sadece bir kez kuruluyor

Bu pazar ayda sadece bir kez kuruluyor

Nişantaşı Rüştü Uzel Meslek Lisesi’nde, her ayın üçüncü haftasonu düzenlenen Antika Pazarı’nın sekizincisi yarın başlıyor. Burada para koleksiyonları, kişisel eşyalar, elbiseler, oyuncaklar, madalyalar, eski fotoğraf ve belgeler ile film afişleri bulmak mümkün. Her ay yeni ürünler geldiğinden, meraklıları uğramamazlık etmiyor. İstanbul, Bursa, Bolu ve Ankara’dan antikacıların katıldığı pazarda, güzel bir haftasonu sizleri bekliyor.

İyi ve ucuz birşeyler arıyorsanız Antika Pazarı’na sabah erken saatlerde gitmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü koleksiyoncular sabahtan gelip, ilgilerini çeken parçaları hemen satın alıyorlar. Burada satılan parçalar onları satan antikacılar gibi yurdun çeşitli bölgelerinden geliyorlar. Lisenin içinde yer alan sergi salonlarında ve bahçede kurulan tezgahlarda birçok eski parçayı birarada bulmak mümkün. Bunların bazılarının antika değeri bulunurken, bazıları efemera meraklılarının ilgisini çekecek türden. Efemera; kısa ömürlü, geçici, kalıcı olması amaçlanmamış her türlü yazılı ve basılı kağıt anlamına geliyor.

SON TREND TELEFON KARTLARI

Antika Pazarı’nı düzenleyen Aida Organizasyon’dan Dr. Cengiz Aslantepe, ‘Günübirlik anlamına gelen efemera, bir alışkanlıktır’ diyor. ‘Aslında ertesi gün atılması gereken sıradan eşyalar, günümüze ulaşınca kendine has meraklıları tarafından satın alınıp biriktirilir. Bu eşyalar arasında ilanlar, afişler, kartpostallar, kibrit ve sigara kutuları, Milli Piyango biletleri gibi günlük hayatımızın içinde yer alan nesneler bulunur.’

Gençlerin daha kolay ve ucuz şeyleri biriktirdiğini söyleyen Aslantepe, en son trendin telefon kartları olduğunu söylüyor.

I. DÜNYA SAVAŞI MADALYALARI KIYMETLİ

Fiyatları 10-250 milyon lira arası değişen madalyalar arasında en değerlileri, Birinci Dünya Savaşı’na ait olanlar. Tezgahlarda her türden madalya görmek mümkün. Eski Doğu Bloku ülkelerine ait olanlar, av madalyaları ve Osmanlı madalyaları var. Bunların arasında Ruslar’ın Osmanlı’ya karşı kazandığı bir zaferi simgeleyen madalya gözümüze çarpıyor.

Antika Pazarı’nda koleksiyoncuları memnun edecek pek çok eski para bulmak mümkün. Fiyatları ortalama 100 dolar civarında. En pahalısı ise 5 bin dolarlık fiyatıyla, üzerinde İsmet İnönü portresi bulunan 100 liralık banknot. Eski paraların fiyat değerlendirmesinde kullanılmışlık çok önemli. Buna kondisyon deniliyor. Eğer para hiç kullanılmadan muhafaza edilmişşe, fiyatı artıyor.

OYUNCAKLARIN TENEKESİ MAKBUL

Tezgahlarda göze çarpan enteresan eşyalar arasında oyuncak arabalar bulunuyor. Fiyatları 25 milyondan başlayıp, 500 milyona kadar çıkıyor. En çok ilgi çekenleri tenekeden yapılmış olanları.

Oyuncakların ardından eski porselenler ve elbiseler geliyor. Altı kişilik fincan takımının fiyatı 75 milyon lira. Eski kıyafetler arasında Ege yöresinden gelenler var. Hepsi el işi ve üzerleri işlemelerle dolu. Fiyatlar 500-600 milyon arasında değişiyor. Sandık ve sehpa örtüleri de bulabilirsiniz bu bölümde. Antika Pazarı haziran ayında yazlık yerine taşınacak ancak neresi olduğu henüz belli değil. www. antikbazaar.com adresinden takip edebilirsiniz.
False