Son Güncelleme:
Bu köyde pazar günleri piknik yasak: Saitabat
Bursa’nın Saitabat Köyü 130 yıllık bir Gürcü yerleÅŸimi. Artvin’den göç eden Gürcü asıllıların kurduÄŸu köy, ÅŸelalesi, kanyonu, ormanı, çileÄŸi, kirazı, ahududusuyla özellikle günübirlik gezilerden keyif alanlar için alternatif olma yolunda. Ancak bahçelerinin talan edilmesinden bıkan ahali pazar günleri piknikçilerin köye giriÅŸine izin vermiyor. Köyün kalkındırılması iÅŸini ise kadınlar tarafından kurulan dernek üzerine almış.Köy, gürültüden ve kalabalıktan birkaç saat olsun sıyrılmak isteyenler için birebir. Öyle büyük, lüks dinlenme ve konaklama tesislerinden hoÅŸlananlara göre deÄŸil ama. Aslında turistik konaklama tesisi yok. Yemek için ya Güvencin Deresi kıyısındaki iki restorandan birini seçmeniz ya da piknik malzemenizi yanınızda taşımanız gerekiyor. Köyün iki marketi olan Çelik ile Åželale’de yiyecek, mangal malzemelerini bulabiliyorsunuz. Hatta 1 milyon liraya sandviç yaptırabiliyorsunuz. Unutmadan küçük bir uyarıda bulunalım. DoÄŸasıyla yetinmeyelim, köyün içini de gezelim derseniz pazar gününü seçmeyin. Piknikçilerin bahçeleri talan etmesinden bıkan köylüler pazar günleri piknikçilerin köye giriÅŸine izin vermiyorlar. SOFRAMIZDAKÄ° SU BURADAN GELÄ°YORSaitabat’a Ä°stanbul’dan 3.5-4 saatte ulaÅŸmak mümkün. Bursa’da eski garajdan Ankara yoluna girin. Ankara sapağından 7 kilometre ilerledikten sonra karşınıza yine Bursa’nın ilçelerinden Kestel çıkacak. Kestel çimento fabrikasını geçtikten sonra karşınıza önce Derekızık, hemen ardından Saitabat Köyü çıkacak. Köy Bursa’ya sadece 25 kilometre uzaklıkta. Ä°ki komÅŸu köy olan Derekazık ile Saitabat’ı Güvercin Deresi ayırıyor. Güvencin Deresi’nin KeÅŸiÅŸ Dağı eteklerine uzanan kaynağında Erikli ile Nestle Pure Life içme suyunun dolum tesisleri bulunuyor. Köyün çevresindeki ormanlar Domuzbatak, Gürgenlik, DoÄŸansu gibi isimlerle anılıyor. Gürgen, meÅŸe, çam, senaber aÄŸaçları arasındaki köyün geçim kaynağı uzun yıllar kestane aÄŸaçları olmuÅŸ. Ancak öyle bir hastalık vurmuÅŸ ki aÄŸaçları, tümü kurumuÅŸ, meyve vermez olmuÅŸ. Gençlerin büyük çoÄŸunluÄŸu ÅŸehirde veya yakınlardaki içme suyu dolum tesislerinde çalışmaya baÅŸlamış. Bazıları aileleriyle birlikte köyden göçmüş. Kalanlar çilek, ahududu ile geçimlerini saÄŸlamaya baÅŸlamış. EV SALÇASI SATIYORLARHal böyle olunca köyün elinden tutmak yine kadınlara düşmüş. Kimi hálá köyde yaÅŸayan Saitabatlı kadınlar, 2 yıl önce 4 çocuk annesi Sermin CakalıoÄŸlu’nun baÅŸkanlığında Saitabat Köyü Kadınları Kalkındırma ve Koruma DerneÄŸi’ni kurdular. Köy muhtarından Åželale mevkiinde aldıkları mezbelelik bir alanı düzenlediler. Buraya küçük bir meydan yaptılar. Ãœstü kapalı bir pazar yeri açtılar. Kendi ürettikleri salça, eriÅŸte, mayalı cevizli lokum (ekmek), slor (Gürcü mantısı), dantel, havlu, tülbent oyası satışı yaparak derneÄŸe gelir saÄŸlamaya baÅŸladılar. GeçtiÄŸimiz yıl bin 200 kavanoz salça satarak 3.5 milyar lira gelir elde ettiler. ÇoÄŸu ev kadını olan kadınlar cesaretlendi. Sadece köyü, köylüyü kalkındırmak deÄŸil, tanıtımını yaparak, turizmi geliÅŸtirmek ve yeni gelir kapıları açmayı da hedefleri arasına aldılar.CUMALIKIZIK YANI BAÅžINDACakalıoÄŸlu, aralarında sadece 10 kilometre mesafe bulunan Kınalı Kar dizisinin çekildiÄŸi Cumalıkızık köyü kadar ünlenmeyi hedeflediklerini söylüyor: ‘Bizim Cumalıkızık gibi tarihi bir ortam iddiamız yok. DoÄŸamızla fark edilmek istiyoruz. Köyümüzü zaten Araplar çoktan keÅŸfetti. Özellikle sıcak yaz günlerinde turlarla yüzlerce Arap buraya geliyor.’ Sayıları altmışı bulan üyelerinin tümünün kadın olduÄŸu dernek, köyü tanıtmak için baÅŸta broşür bastırmak üzere çeÅŸitli etkinlikler planlıyor. Kendi düzenledikleri köy meydanında derneÄŸin çay bahçesini, lokalini açmak istiyorlar. CakalıoÄŸlu, köyün doÄŸal kaynaklarının çok zengin olduÄŸunu hatırlatırken, ‘Bir gün köyümüzü ziyaret eden biri ‘Hálá altın kaşıkla yemek yemeÄŸe baÅŸlamadınız mı?’ diye sormuş’ diyor.NE YENÄ°RKöye giderseniz slor denilen Gürcü mantısından mutlaka alın. Sloru sarmısaklı yoÄŸurt ile fırınladıktan sonra üzerine tereyağı dökerek yiyebilirsiniz. Et ve tavuk suyuyla da ıslatılarak da denenebilir. Asma yaprağı, barbunya ve bulgurla yapılan yemeÄŸin tadına da doyum olmuyor. Köyün ceviziyle yapılan mayalı, cevizli lokum aslında bir çeÅŸit etmek. NEREDE YENÄ°RÅželale Dere Restoran: Derenin gürüldeyen suyu kulağınızda, yüzyıllık aÄŸaçların gölgesi altında kaÅŸarlı, mantarlı alabalık, et çeÅŸitleri yiyebilir, mangal yapabilirsiniz. Ä°sterseniz kahvaltı servisi de var. Balık, salatadan oluÅŸacak bir yemek için 10 milyon lira, kahvaltı için de 6 milyon lira vermeniz yetiyor. Tel: (0224) 388 13 33Dedem Restoran ve Piknik Alanı: Çınar, ıhlamur, fındık, kızılcık, ceviz, elma, viÅŸne, defne, gürgen, kestane aÄŸaçları altında piknik yapmak isteyenlere hafta içi 5 milyon, haftasonu 7.5 milyon liraya masa ve mangal kiralıyor. Yiyecekleri getirmek size düşüyor. Restoranda pide, balık, et çeÅŸitlerini bulabilirsiniz. Tel: (224) 388 11 27Â