GeriSeyahat Bıyıklı sokaklar semti
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bıyıklı sokaklar semti

Bıyıklı sokaklar semti

Akbıyık, Terbıyık gibi ilginç sokak isimleriyle ünlü Cankurtaran turizmcilerin gözdesi olmaktan çıktı. Semtin kaderine terkedilen ahşap konakları hızla çürüyor.

Semtte yer alan evlerin çoğu boş ve camlarında satılık ilanları asılı. Garip ki boşaltılan ve satılığa çıkartılan evlerin neredeyse tümünün pencere eşiklerinde yoğurt kutularında yetiştirilmiş çiçekler göze çarpıyor.

EMİNÖNÜ İlçesi'nin mahallelerinden biri olan Cankurtaran semti, Topkapı Sarayı, Sultanahmet ve Kadırga ile çevrili. İstanbul'un turistik bölgesinde yer alan semt yüzyıl başlarında gözden düşmeye başladı. Semtin zenginleri başka yerlere göç etmeye başladıkça, tarihi ahşap evler bakımsız kaldı. Bu arada Cankurtaran'ın nüfus profili de değişti.

Pansiyon furyası sona erdi

Cankurtaran ve çevresi sahip olduğu tarihi doku nedeniyle turistlerin ilgisini çekiyor. 1980'li yılların ilk yarılarından itibaren bölgede yer alan eski evler restore edilerek pansiyon ve otel haline gelmeye başladı. Bu dönemde ev sahipleri evlerini yüksek fiyatlarla sattılar. Bu da semtin boşalmasını hızlandırdı.

Oldukça eski ve bakımsız bir semt olan Cankurtaran pansiyon akımı sayesinde kimlik değiştirdi. Ama bu kimlik değişikliği semtin her yerine nüfuz edemedi. Sultanahmet'e yakın sokaklarda restore edilen evler pansiyon ve otele çevrildi. Fakat semtin içinde kalan Şadırvan, Akbıyık gibi sokaklarda yer alan satılık evler çok talep görmedi. Pansiyon, işyeri furyasında evlerini satamayanlar şimdi satmaya çalışıyorlar fakat genellikle sokak aralarında ve bakımsız olan evler alıcı bulamıyor. . Semtte yer alan evlerin çoğu boş ve camlarında satılık ilanları asılı. Garip ki boşaltılan ve satılığa çıkartılan evlerin neredeyse tümünün pencere eşiklerinde yoğurt kutularında yetiştirilmiş çiçekler göze çarpıyor.

Erol Taş’ın mekanı

Tren yolu ile bitişik olan Cankurtaran Caddesi, semti Florya-Sirkeci sahil yolundan ayırıyor. Dar bir cadde olan Cankurtaran Caddesi'nin diğer tarafı eski, bakımsızlıktan her an çökecekmiş görüntüsünü veren ahşap olan evlerle dolu.

Bu cadde doğruca Erol Taş'ın kahvesinin bulunduğu Ahırkapı Meydanı'na çıkıyor. Oldukça sevimli olan bu meydanda sayıları beşi geçmeyen semtin en bakımlı evleri yer alıyor.

Çıkmaz sokaklar sıra, sıra

Semtteki birçok sokak ve caddenin adı Murat Belge'nin İstanbul Gezi Rehberi'nde belirttiği gibi sakal ve bıyık adları taşıyor, Akbıyık Caddesi, Aksakal, Terbıyık sokak gibi. Semtin bir diğer özelliği de çok sayıda çıkmaza sahip olması. Şadırvan, Terbıyık, Oyuncu ve Yeni Saraçhane semtte yer alan çıkmaz sokaklar.

Cankurtaran sınırları içinde yer alan tek okul Cevrikalfa İlköğretim Okulu. Semt sakinleri ilköğretimden sonra çocuklarını genellikle Kadırga ve Sultanahmet'teki okullara gönderiyorlar.

467 hanenin bulunduğu Cankurtaran'da 2 bin 600 kişi yaşıyor. Semtin nüfusunun yaklaşık 4'te birini okul öncesi çocuklar oluşturuyor. Yetişkinler 1.705, 60 yaş üstü 225 kişi. Semtte 317 işyeri, 45 kamu kuruluşu yer alıyor.

False