Bir gün mutlaka ya dayine yeniden Havana!
Bir yazar hangi dünyayı düşlerse düşlesin, onun kitabını okuyan aslında hep kendi dünyasını yaratır. Ama bu kez yazarın buna çok da izin vermediği, okuyucunun mecburi istikamette yazarla işbirliği yapacağı bir kitap var karşımızda.
Fotoğrafçı Levent Özçelik’in 2012’de yayınlanan kitabı Bir Gün Mutlaka Havana AppStore kitaplığında yeni versiyonuyla yerini aldı. Peki farkı ne? Bu kez, Havana’nın sokaklarından izlenimleri okurken, müzik, video ve ses kayıtlarıyla kendinizi o sokağın başında puro tüttürüyor gibi hayal edebilirsiniz.
Kitap, Havana’nın yüzleri, otomobilleri, müziği, sokakları, şehrin dışı ve Fidel’e selam çakan Vive ‘duyarlı’ Küba bölümlerinden oluşuyor. İlk bölüme geçmeden, Havana fotoğrafları ve Levent Özçelik’in sesli anlatımıyla, şehrin her yerine sinen Che’nin izlerini arayıp, tarihi mahalle Old Havana’da sanat ve devrimin iç içe geçtiği sokaklarda kaybolabilirsiniz.
Şimdi kendinize bir mojito hazırlayın ve arkanıza yaslanın!
HAVANA’NIN YÜZLERİ
Dışarıya pek sızmayan Havana halkının yaşamını, bakışlarıyla anlatan insan portreleri.
Beyaz keten takımlı ve şapkalı adamları, ağzında purosuyla gösterişli kadınları, 15 yaşının en güzel fotoğrafını çektirmek için Havana sokaklarını arşınlayan genç kızlarıyla Küba…
HAVANA’NIN OTOMOBİLLERİ
Küba’da zamanın durduğunu hissettiren bir sahne: Sokaklarda ağır ağır ilerleyen, çoğu 1950’lerde üretilmiş rengarenk Amerikan arabaları. Nazım Hikmet’in devrimden hemen sonra Havana caddelerinde dolaştığı beyaz Cadillac’a ve Che’nin Chevrolet Impala’sına bugün bile rastlayabilirsiniz.
HAVANA’NIN MÜZİĞİ
Müziği anlatmak için Havana’dan mı başlamalı, Havana’yı anlatmak için müzikten mi?
Hiç para harcamadan bütün gün müzik dinleyebileceğiniz bir şehirdeyseniz, bu soruyu cevaplamak neredeyse imkansız. Nasıl ki Küba’da müzik her an her yerdeyse, kitabın sayfalarını çevirirken de bir kulağınız hep müzikte olacak.
HAVANA’NIN ARKA SOKAKLARI
“Bırak bu klişeleri, bana arka sokaklardan bahset!” diyenler!
Bildiğimiz Havana fotoğraflarından daha farklı bir hikayenin içine gireceksiniz. Ağzında ‘cigar’ tüttüren adamdan, çıplak ayaklı Kübalı çocuklara herkesin gözünün önündeki ve arka sokaklardaki Havana’nın ayırdına bu bölümde varıyorsunuz.
VİVA ‘DUYARLI’ KÜBA!
Sürdürülebilir enerji kavramını anayasasına koyan ilk ülke Küba’ya şapka çıkarten bölümde Fidel Castro’nun ‘Dış borçları değil, ekolojik borcunuzu ödeyin!’ dediği BM konuşmasına yer veriliyor.
ROM VE PURO VE CUBA LİBRE
Kıssadan hisse: Puro, Küba için tütünden çok daha fazlasıdır. Küba mojito’dur, Cuba Libre’dir, özgür Küba’dır!
21 yıllık ambargonun hırpaladığı Küba’da, ister devrimin artık sadece müze duvarlarında çınlayan bir kelimeden ibaret olduğunu düşünün. İster Fidel yaşadıkça dünyanın daha güzel bir yer olacağını.
Her iki görüş için de ortak bir tavsiye: Gitmeyenler için ‘bir gün mutlaka’ gidenler için ‘yine yeniden’ Havana!