Belçika Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Belçika oturum vizesi, aile birleşimi, eğitim veya yatırım gibi sebeplerden dolayı istenen bir vize türüdür. Belirli prosedürlerin gerçekleştirilmesi sonrasında oturum izni alınmaktadır. Belçika'da alınan uzun süreli vizenin süresi 3 aydır. 3 aydan fazla kalışlar için Belçika'dan ulusal vize alınması gerekir. Belçika oturma izni nasıl alınır? Şartları nelerdir? Oturma izni başvurusu nasıl yapılır? İşte merak edilen tüm detaylar.
Belçika oturum izni için alınacak vize adım adım takip edildiğinde kolaylıkla alınabilmektedir. Vize alabilmek için Almanca, Fransızca veya Felemenkçe dillerinden en az birinin bilinmesi gerekmektedir.
Belçika Oturum İzni Nasıl Alınır?
Belçika oturum izni 3aydan fazla kalışlar için alınan bir vizedir. Belçika'da öğrenim, evlilik veya çalışmak gibi sebeplerden dolayı D vize talep edilmektedir. Belçika'ya giriş yapan vatandaş harici yabancılar oturum izinlerini uzatma hakkına da sahiplerdir. İç İşleri Bakanlığı bünyesindeki Belçika Göçmen Bürosu tarafından vize prosedürleri yürütülmektedir.
D tipi vize başvurusu başvuru sahibi tarafından yapılmalıdır. Oturum izninin uzatılması en az 1 ay öncesinden Belçika'da ikamet eden Belçika Göçmenlik Bürosuna yapılmalıdır. Bu zamanı geçiren kişilerin oturum izni uzatma hakları da yok olmaktadır.
Şartları Nelerdir?
Belçika oturum izni için ilk olarak oturum izin edinilmesi gerekir. 3 aydan az kalışlar için Schengen, daha uzun kalışlar için ise ulusal vize alınması gerekmektedir. Belçika'nın iş gücünü arttırmak için diğer vatandaşlara bu oturum izni verilmektedir. Fakat bu oturum izni istihdam gereksinimlerine göre de şekil değiştirmektedir.
Vatandaşlar oturum izni almak için bununla yetkili olan Belçika Ankara Büyükelçiliği ve Belçika Konsolosluğuna başvuru yapmaları gerekmektedir. Oturum izni için gerekenler ve şartlar şunlardır:
- Oturum izni için yetkilendirilmiş vize başvuru merkezlerine başvuru yapılmalıdır.
- Oturum izni başvurusu yapılırken doğru kategoride başvuru yapılmalıdır.
- Başvuru formu dikkatli ve doğru bir şekilde doldurulmalıdır.
- Oturum izni alınırken seyahat sigortası yaptırılmalıdır.
- Finansal yeterlilik istenmektedir. Belçika'da bulunulduğu süre içinde masrafların vatandaşlar tarafından karşılanması gerekir.
- Resmi dillerden en az birisinin A1 derecesinde bilinmesi gerekir.
- Belçika oturum izni için sabıka kaydının olmaması gerekir.
- Belçika kamu düzenini tehlikeye atmayacağına ve toplum yaşamına uyum sağlayacağına dair vatandaşların garanti vermesi gerekir.
- Hukuk, toplum düzeni ve toplum sahibi hakkında bilgi sahibi olunması gerekir.
- Oturum izni için yeterli bir sebep olmalıdır.
- Kan yolu ile bulaşan bir hastalığın olmaması gerekir.
Oturum İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Belçika oturum izni karar verme yetkisi dış temsilciklerine aittir. Fakat oturum izni başvurusu yetkilendirilmiş vize başvuru merkezlerinde yapılmaktadır. Başvuru öncesinde kişilerin şu evrakları hazırlaması gerekir:
- Vize başvuru formu doldurulmuş olmalıdır.
- D formu
- 2 güncel fotoğraf
- Vize harcının ödendiğine dair makbuz
- Pasaportun ilk sayfa fotokopisi
- Diploma
- Sağlık sigortası
- Oturum kartı
- Islak imzalı davetiye