GeriSeyahat Beethoven'la yatıp Mozart'la kalkmak
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Beethoven'la yatıp Mozart'la kalkmak

Beethoven'la yatıp Mozart'la kalkmak

Günün her saatinde klasik müzik dinleyebilirsiniz. Tereddütünüz, hangi parçayı ne zaman dinlemekse, Philips'in piyasaya yeni çıkardığı klasik müzik kasetleri size yardımcı olacaktır. PolyGram tarafından ülkemizde de satışa sunulan kasetler ‘‘Sabahları Mozart'la’’, ‘‘Geceyarısı Mozart’’, ‘‘Meditasyon İçin Mozart’’, ‘‘Chopin ve Şampanya’’, ‘‘Kahvaltı İçin Bach’’ ve ‘‘Uyku Zamanı Beethoven’’ gibi adlar taşıyor.

‘SABAH saatlerinin Mozart'a ihtiyacı vardır. Artık o ahenksiz çalar saatlerle uyanmaya son vermenin zamanıdır.’’

Philips plak şirketinin yepyeni bir anlayışla piyasaya çıkardığı klasik müzik kasetleri dizisinde günün her saati, günlük her türlü uğraş için müzik önerilerinde bulunuluyor. ‘‘Sabahleyin Mozart'la’’ kasedinin kapak içindeki tanıtım yazısında, neşeli bir Mozart müziğinin sabah saatlerini nasıl doyumsuz bir eğlenceye dönüştürebileceği ayrıntılı olarak anlatılıyor. Bu kasette yer alan eserler, bestecinin Amadeus filminden tanıdığımız neşeli ve taşkın ruh halini yansıtıyor. Örneğin ‘‘Figaro'nun Düğünü’’ operasının üvertürü, taze açılmış bir şampanyanın köpüğüne benzetiliyor. Ayrıca Mozart'ın senfoni ve konçertolarından, insana yaşama sevinci aşılayan parçalar da bu kasette yer alıyor. Philips'in Mozart'ın bütün eserleri albümlerinden alınan bu parçalar, dünyaca ünlü Mozart virtüözleri tarafından seslendiriliyor.

GECELER DE MOZART'LA

Mozart tabii ki sadece sabahları dinlenecek bir deha değil. ‘‘Geceyarısı Mozart’’ kaseti de alacakaranlık sonrası saatleri için Mozart müziği sunuyor. Çünkü, ‘‘Mozart bir gece insanıdır. En ünlü üç serenadının tamamı gece için yazılmıştır’’ deniliyor.

Örneğin ‘‘Eine Kleine Nachtmusik’’; yani ‘‘Küçük Bir Gece Müziği’’. Sir Neville Marriner yönetimindeki Academy of St.Martin-in-the-Fields orkestrasının seslendirdiği bu parçanın yanı sıra 21 numaralı piyano konçertosu, keman ve klarnet konçertoları yer alıyor.

‘‘Meditasyon için Mozart’’ kasetinde ise insanı gevşeten, adeta uçuran müzikler sunuluyor. 1 numaralı flüt konçertosu ve C minör Rüzgar Serenadı gibi...

Bu arada beyin gücünü kamçılamak için de bir Mozart kaseti bulunduğunu hatırlatalım. Bu kasetteki parçalardan biri Sihirli Flüt'ün üvertürü.

BACH'LA KAHVALTI EDİN

Dileyen sabah kahvaltılarında Bach da dinleyebilir. ‘‘Kahvaltı için Bach’’ kasetinin tanıtımında, kahvaltının günün en önemli ritüeli olduğu belirtilerek, ‘‘Her kahvaltı yeni bir başlangıç, duygularımızın yeniden uyanışı, gelen güne hazırlıktır’’ deniliyor. Bach eserlerinin mükemmel bir ev müziği olduğu da şu satırlarla dile getiriliyor: ‘‘Bach evinde toplanan dostlarına ve 21 çocuklu geniş ailesine klavsen çalardı. Herkes kendinden geçerdi.’’

Güzel bir uykudan sonra yeni güne uyanışta Brandenburg konçertosundan bölümler de bulunuyor.

CHOPIN'LE ŞAMPANYA

‘‘Chopin ve Şampanya’’ kaseti aşıklar ya da birbirine aşık olmaya aday çiftler için yaratılmış. Şampanya eşliğinde dinlenecek Chopin noktürnleri ve konçertoları sunuluyor bu kasette ve şu satırlar önemle vurgulanıyor: ‘‘Bugüne kadar hiç kimse Chopin gibi piyano çalamadı. Çünkü o piyanoya şarkı söyleten tek sanatçıdır.’’

Bir de gün boyu hayal dünyasında gezinmek isteyenler için Debussy kaseti var. ‘‘Debussy'yle Gündüz Düşleri’’nin tanıtım yazısı şöyle:

‘‘Son psikolojik araştırmalara göre gündüz düşleri görmek, sağlık için son derece yararlı. Gündüz düşlerinde, en derin arzularımızın fantazilerini kurarız. Asla atılamayacağımız serüvenlerin düşünü kurarak hayatımızı zenginleştiririz.’’



False