GeriSeyahat Avare
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Avare

Avare

NE DİNLEYELİM

TOLGA SAĞ BU ALBÜMÜ ÖNERİYOR

Firkat / Muharrem Temiz / Arda Müzik

Seyahat etmeyi çok seven ve seyahatlerini doğayla başbaşa kalabileceği yerler ve denizin tadını çıkarabileceği yerler olmak üzere ikiye bölen Tolga Sağ her iki bölümde de sakin yerlere gitmeyi tercih ediyor. ‘Arabayla seyahat etmeyi severim ve arabamda bir müzik arşivim bulunur, yolculukta bu albümleri dinlerim’ diyen Sağ’ın arşivinde ağırlıklı olarak kaynak olarak kullanabileceği Davut Sulari, Aşık Veysel gibi ozanların albümleri bulunuyor. Türk Halk Müziği seven Avare okuyucuları için Erdal Erzincan, Muharrem Temiz’in albümlerini öneriyor. Cihat Aşkın’ın son albümünün de yolda keyifle dinlenebileceğini ekliyor.

SEYAHATTE NE OKUYALIM

İZZEDDİN ÇALIŞLAR BU KİTABI ÖNERİYOR

Birds Without Wings Louis de BernieresKnopf

Fotoğraf sanatçısı ve yazar İzzeddin Çalışlar, ‘Herkes gibi sabah kalkıp ofise giden biriyken bir gün sadece yazı yazarak hayatımı kazanmaya kalkıştım ve o günden beri neredeyse sadece seyahat etmeye para harcıyorum. Böylece gezi yazarlığı diye bir iş de doğdu. Sonuçta artık seyahati sevdiğim için değil, dünyada görmediğim yer, bilmediğim bir şey kalmasın diye geziyorum’ diyen Çalışlar, seyahatte yoğun şekilde kitap okuyor. Avare okuyucularına önerileri, Amin Malouf’un Yolların Başlangıcı, Gülriz Sururi’nin Girmediğim Sokaklarda, İngilizce okuyanlara da Louis de Bernieres’in Birds Without Wings...

AVARE’NİN ÖNERİSİ

Çingeneler Bir Avrupa Yazgısı Henriette Asseo / YKY

Yazar Henriette Asseo, Ortaçağ’ın sonlarında Avrupa’ya gelen ve farklı bir kültüre sahip Çingeneleri anlatıyor. Kitaptan edindiğimiz bilgilere göre Haçlı Seferleri’nin yollarını tersine kateden bu yabancılara önceleri Bohemyalılar ya da Mısırlılar dendi. 16. ve 17. yüzyıllarda Doğu’da ve Batı’da soyluların hizmetinde çalıştılar, at yetiştirdiler, saray müzisyenliği ve falcılık yaptılar. Ancak 19. yüzyılda her şey tersine döndü. Maddi çöküş, halkın nefreti ve tehditlerle hiçbir yerde barınamaz hale geldiler. Çocuk kaçırmakla, büyücülükle suçlandılar. Naziler onları toplama kamplarına kapatıp biyolojik deneylerde kullandı. 2000’li yıllarda hálá gizemini koruyan bir kültür olan Çingenelerle ilgili merak ettiklerinizi bu kitapta bulabilirsiniz.

DOĞAN HIZLAN ÖNERİYOR

AVARE'NİN ŞİİRİ

Eylül Sabahının Serinliği

Eylül sabahının serinliği

Yapraklarının serinliğini

Ciğerlerime dolduruyorum

Sessizlik ve serinlik

Birleşiyor

Yıkanmış güvercinler

Ve çok uzak bir tren sesi

Her zaman yeniden başlamak duygusu

Doğuyor içimde

Her uyanışımda

Düşmanlarımı bağışlıyorum

Daha çok seviyorum dostlarımı

Her uyanışımda

Eylül sabahının serinliğinde

Yaprakların serinliğini

Yüreğime dolduruyorum

Ataol Behramoğlu
False