Absolut Restaurant
İstanbul'un gece hayatını yaşayanların çok iyi bildiği ‘Adres’ restoran-gece kulübü dört aydır Absolut Restaurant'a dönüşmüş durumda.
Hem de ne dönüşme.
Eski ‘Adres’in içi baştan aşağıya yenilenmiş.
İlginç bir hikayesi var bu iç tasarım olayının.
Dünyada bir tek istanbul'da Absolut adı altında restoran-bar var.
Diğer şehirlerde bu isim altında bar ve disko işletiliyor.
Dolayısıyla tasarım yapılacakken alınacak örnek de yok ortada.
Bu nedenle son derece titiz çalışmışlar iç mekanı.
Öyle ki sonunda burayı gezmeye gelen Absolut şirketinin yetkilileri mekanı öylesine beğenmişler ki girişte hemen gözünüze çarpacak, orijinal absolut şişelerinden yapılan avizeyi hediye etmişler.
Mobilyalar Barbara Pensoy ve Ali Kemali tarafından tasarlanmış.
Bu arada barın şıklığına da dikkatinizi çekmek isterim.
* * *
Üç ortaklı bir işletme burası.
Celal Çapa, Nadir Yelkenci ve Garo Nişan bunlar. Tanıdık isimler hepsi de.
Hepsi de yemek işine gönül vermiş insanlar.
Absolut'un esas yükü Garo Nişan üzerinde.
Ermeni ve İtalyan anne babanın oğlu olduğundan yemek kültürü muhteşem Garo Nişan'ın.
Masaya her gelen tabağı evladıymış gibi izliyor.
Tabakları özel getirtmişler.
Şarap bardakları Avusturya'dan ve el yapımı.
Kırmızı şarap işte bununla içilir diye haykırmak geliyor insanın içinden bu bardağı görünce.
İstiridye görünümlü tabakları da Uzakdoğu'dan özel getirtmişler.
* * *
Herşey güzel de tabii burayı asıl İstanbulumuz için önemli kılan özelliği yemeklerinin harika olması.
Deniz ürünlerine ağırlık verilen bir mönü var. Ama isteyen et ve tavuk da bulabiliyor keyfine göre.
Baştan söyleyeyim Garo Nişan porsiyonları Amerikan ölçülerinde tutmuş.
Tabaklar şık bir düzenlemeyle geldiğinden, bolluk da olduğundan hem gözünüz hem de mideniz doyuyor.
Soğuk başlangıçlar arasında yer alan Absolut Özel Tabağı aslında bence iki kişilik bir yemek.
Yeşillik üzerine somon füme, ahtapot, kalamar dolması, karides, king crab ve halibut fümeden oluşuyor salata. (7 buçuk milyon lira. Pahalı gibi ama aslında ana yemek olarak da düşünebilirsiniz).
Görünümüyle bile bir klasik bu salata. Somon marine ise daha hafif bir girişten hoşlananlar için. İnsanın içine ferahlık veren bir başlangıç bu. (4 milyon lira)
Soğuk başlangıçlarda ayrıca enginarlı somon füme salatası ( 4 milyon lira), kuşkonmaz yatağında karides kokteyli (4 milyon lira), körili somon tartar (4 milyon lira), kılıç balığı, ahtapot, karides ve somondan oluşan deniz mahsülleri salatası da var (4 milyon 500 bin lira).
Bu arada somonların bugüne kadar Türkiye'de yediklerim arasında en taze ve lezzetlisi olduğunu da belirtmek istiyorum.
Sıcak başlangıçlarda deniz mahsulleri fetuçini (4,5 milyon), supyalı spagheti yatağında domates soslu tarak (5 milyon), deniz mahsulleri krep (4 milyon) var.
* * *
Ana yemeklere geçelim.
Ispanak yatağında safran soslu somon, beynimi uyuşturacak ölçüde lezzetliydi (6 milyon).
Ayrıca çili püreli sebzeli mezgit (5 milyon), üzüm soslu somon balığı (5 milyon), tarak pane (5.5 milyon), absolut somon buğulama (5 milyon) da ana yemek mönüsünde bulunuyor.
Sadece yemeklerin ismini okuyarak bile burada lezzete önem veren insanların parmağı olduğunu, işlerini titizlikle ve keyif alarak yaptıklarını görebilirsiniz.
Şarap mönüsüne gelince.
İstanbul'daki en güzel ve kaliteli şarap mönüsü bence bu restoranda.
Büyük otellerde belki daha fazla çeşit olabilir ama burada da çok sayıda ve hepsi kaliteli olan yabancı şaraplar sunuyorlar müşteriye.
Şarap tutkunları burayı keşfetmeye gelince evlerine dönmekte bence zorlanacaklar.
Artık söylemeye bilmem gerek var mı ama ayrıca harika da vodka kokteylleri var.
Lüften bir kez deneyin bu mekanı. Bakın göreceksiniz sürekli müşteri olacaksınız.
Absolut (A restorant)
Tamburi Ali Efendi sokak No.11 Etiler Tel: (212) 263 66 98 (212) 263 74 04