AA, SİNAN YAŞIYOR!
Dikran Masis, Eskidji’yi Adana’da şovla tanıttı…
Biliyorum, aradan aylar geçti… Ama yıl geçmedi… Bu da benim tesellim tabii… Sevgili Serdar, Çukurova’nın sıcaklarından değil, yaptığımız atılımlar nedeniyle yazılarıma epey ara verdiğimin farkındayım. Ancak itiraf etmeliyim ki, bana bir ceza gerekli… İstanbul’a geldiğimde beni Boğaz’a götür, güzel bir balık ısmarla, utanayım… Bu ceza da bana yeter… Gelelim Adana’ya…
ÇUKUROVA’DAN / Y. Sinan Tanyıldız
Seyhan Nehri, Toros Dağları’ndan hâlâ süzülerek ovaya iniyor, değişen bir şey yok. Havalar gayet sıcak ancak akşamları biraz serin oluyor. Yani Adana’da yaşanacak mevsim bu olsa gerek. Boğucu sıcakları geride bıraktık, şimdi Çukurova’nın keyfini sürüyoruz…Ağustos ayını geride bıraktık mı biz Çukurovalılar atılıma geçer, projelerimizi tek tek gerçekleştiririz. Örneğin otobanı “şehir içi yol” haline getirir, gişeleri de gerilere atarız. Uzun bir süredir bunu istiyorduk, gerçekleşti. Artık otoban, şehir içi yolumuz oldu…
Mersin’le bütünleştik sayılır. Aradaki arsaların tamamı bitti tükendi. Hepsine tesis yapıldı. Tavukçular karayoluna yerleşip güzel lokantalar oluşturdular. Özel Çağ Üniversitemiz de bu yolun üstünde geliştikçe gelişiyor…
Organize Sanayi bölgemizde sancı var. İki adım ötemizdeki Osmaniye, teşvikli il olunca Adana’dan feryat sesleri yükseldi ve Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş’ün kendine has söylemleri doğru çıktı. Yeni yasalarla teşvik kalbura döndü…
Biliyorsunuz artık bizim de fuarımız var. Henüz çadır dönemini aşamadık lakin ufukta çağdaş fuarcılık göründü. Önümüzdeki yıl uluslararası olacağız, çadırı da kaldırıp yerine modern bir bina inşa edeceğiz.
Çukurova’nın geleceği çok parlak. Bölgemizde 10 milyona yakın insan yaşıyor, marka sayımız artmaya başladı. 5-6 yıl önce Adana’da kapanan Beymen, Ziyapaşa Caddesinde muhteşem bir mağaza açarak geri döndü. Vakko da Mersin’e yerleşti.
Bölgemizin geleceğini parlak gören işadamları, yavaş yavaş gelmeye başladı. Daha önceki yıllarda havaalanımıza sadece iki uçak inerken bugün bölgemize gelen uçak sayısı arttı. Artık Adana’ya 59 milyon liraya uçmak mümkün. Pegasus, Atlas, Fly Air günlük uçuşları ile bölgemizi Türkiye’ye bağladı, yollarımız kısaldı.
Yıllar öncesi tanıdığım işadamı Dikran Masis bile Eskidji İnşaat’la Adana’ya gelip yerleşti, 462 konutun yapımına başlayarak öyle bir şov yaptı ki, tanıtım konusunda bu bölgede bir ilke imza attı. Gecenin ilerleyen saatlerinde “Adana semalarında lazer ışıklı gösteriyle” Seyhan Park Evlerinin temeli atıldı…
Mersin’de gerçekleştirilen uluslararası müzik festivali de muhteşem geçti. Bölge Mersin’e aktı. Yani sanat konusunda Mersin çok iyi yol aldı. Zaten Mersin gelecekte bence sanatın yerleşim bölgesi olacak. Bu kentimizde çok ünlü ressamlar yaşıyor. Daha sonraki yazılarımda bu sanatçılardan da bahsetmek istiyorum…
Dikran Masis’e “Adana’yı nasıl buldun?” diye sordum. “Bu kentin ölüsü bile yıllarca bir yığın ülkeye fark atar…” dedi. Haklı da… Şu Seyhan Nehri var ya Seyhan Nehri, Çukurova’ya Nil gibi hayat veriyor… Etrafı da gelin gibi süslendi… Hilton bile gelip Seyhan Nehri’nin kenarına yerleşti.
Aslında dünyanın gözü de Çukurova’da… Dubaililer’in yerinde olsaydım, gökdelenleri gelir Akdeniz sahiline dikerdim. Mesela Yumurtalık’a… Petrolün merkezi Ceyhan’a… Dünyanın petrolü buraya akacak ve gelecekte Çukurova, petrol merkezi olacak…
İşte böyle… Sayısız medeniyete ev sahipliği yapan bu bölgede Kraliçe Eloza, Silifke’den kalkıp Antakya’ya gelin giderken, Kraliçe Aba da, ağlayan kayalardan ona, boşu boşuna el sallamadı… Bu bölgenin suyunu içen, nereye giderse gitsin Çukurova’yı unutamıyor… Yurtdışındaki dostlara da Çukurova’dan selam gönderip belirtmeliyim ki döndüklerinde gurur duyacakları, gelişmiş bir bölge ile karşılaşacaklar… Her ne kadar günlük çekişmeler, gelişmeyi engelliyorsa da yeniliklerin önünde durmak zor…