40 bin kişiyi doyuracak festival
Pişirilecek, yenilecek ve konuşulacak. Gastro İstanbul 7-12 Mayıs arasında 280 restoran ve gece kulübünün katılımıyla İstanbul’u yemekle buluşturacak
Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) ve Türk Mutfağı Derneği (TMD) “İstanbul’a sadece yemek yemek için de turist gelsin” dedi ve bugüne kadar yapılmış en kapsamlı yemek festivalini tasarlamaya başladı. Katılımcı restoranlar, festivale özel mönüler sunacak, piknikler, davetler, sunumlar yapılacak, geleneksel lezzetler hatırlanacak, yeni tatlar festival konuklarıyla buluşacak.
ETKİNLİKLER DEV ÇADIRDA
Festival, Türkiye’yi yurtdışında temsil eden Dream Design Factory’nin işbirliğiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesinde düzenleniyor. Festival kapsamında 9-12 Mayıs arasında ana festival alanı olan Maçka Küçük Çiftlik Park’a dev bir çadır kurulacak. Dört gün boyunca çadırda İstanbul’un ve Türkiye’nin gastronomi ve eğlence kültürüne yön veren popüler mekânlar, yerli ve yabancı şefler, sokak lezzetlerinin temsilcileri, yerli üretici, uzman ve gurmeler bir araya gelecek. Sinema gösterimleri ve konserler düzenlenecek.
Festivalin diğer bir önemli özelliği de yalnızca etkinlik alanıyla sınırlı kalmayıp tüm şehre yayılıyor olması. Dünyadaki yeme içme festivallerinden farklı olarak Gastro İstanbul şehrin en gözde mekânlarının katılımıyla renklenecek. TURYİD üyesi restoranlar, 7-14 Mayıs arasında festival heyecanını restoranlarına taşıyacak. Her restoran kendi özel lezzetlerini öne çıkaran bir tadım mönüsü hazırlayacak ve festivale özel fiyatlarla yemekseverlere sunacak.
AKADEMİK TARAFI DA VAR
Festival diğer ülke mutfaklarına da açık ancak Türk mutfağına ayrıcalık tanınacak. Uzman konuk ve akademisyenlerin liderliğinde söyleşi ve paneller düzenlenerek Türk mutfağı tartışılacak. Bu konuda destek Türk Mutfağı Derneği’nden (TMD) alınıyor. TMD, etkinlik alanında kuracağı sempozyum çadırıyla festivalin akademik ve kültürel yükünü üstlenecek.
YABANCI ŞEFLERDEN ŞOVLAR
Ünlü şeflerin demonstrasyonları festivalin bel kemiğini oluşturacak. Yerli şeflerin yanı sıra, festival için davet edilen yabancı şefler, mutfaklarının kapılarını festival konuklarına açacak.İstanbul’a yakışacak bir şenlik“Festival için neredeyse bir yıldır hazırlık içindeyiz. Gastro İstanbul’u hayata geçirmek, İstanbul’a yakışır nitelikte, yeme içme şenliği tadında geçecek bu festivali şehrimize kazandırmak istiyoruz. Bir de çağrımız var. Herkesi Türkiye’nin tanıtımına büyük hizmet edecek bu festivale destek olmaya çağırıyoruz.”