GeriSeyahat 36 saatte Kauai
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Kauai

36 saatte Kauai

Hawaii Adaları’nın en kuzeyindeki Kauai, bug ünlerde turistlerin yeni gözdesi. Rakipleri Oahu ve Maui’yle karşılaştırıldığında çok daha bakir.

17 metreden yüksek bina yok, halk turizmde kontrolsüz gelişmeye karşı duyarlı. Geniş bir sanatçı kolonisi adada yaşıyor, damak tadına düşkün gezginlere hitap eden mekânlar çoğalıyor, tatil köyleri kışkırtıcı güzellikte. Kauai sanki yeryüzünde saklı kalmış bir cennet. mSarah Stodola

18.00
Sanat ve edebiyat

Kauai’nin küçük ve tutkulu sanatçı grubu Hanapepe’de bir araya gelmiş. Hanapepe Caddesi’nde pek çok bina sanat galerisi dolu. Her cuma Hanapepe Sanat Gecesi için atölye ve galeriler geç saatlere kadar açık. Island Art Gallery (islandartkauai.com), Amy-Lauren’s Gallery (amylaurensgallery.com) yerel coğrafya, kültürden esinlenen sanatçıların eserlerini sergiliyor. Hawaii usulü ızgara, tacos tadabileceğiniz restoranlar da bu caddede. Semte gittiğinizde adanın en güzel kitapçısı Talk Story Bookstore’a da mutlaka zaman ayırın. Sizi mutlu edecek (talkstorybookstore.com).
20.00
Şekerli akşam yemeği

Geçmişte güçlü şeker endüstrisi Kauai’nin doğasını belirliyordu, izleri bugün de geniş şekerkamışı tarlalarında görülüyor. Geçmişte tarım işçilerinin yaşadığı köyler bugün şık dükkânlarla çevrili. Geçmişin tarlaları ise keyif verici aktivitelerde kullanılıyor. Örneğin Kilohana Şeker Çiftliği’ndeki 5 bin metrekarelik evin salonu, yatak odaları mücevherci, seramikçi. Avlusunda seçkin mönüsüyle Gaylord’s Restaurant bulunuyor. Birkaç yıllık denemeden sonra yeme seçkisi son halini almış. Ada usulü Capri (28 TL) salatalar arasında hoş bir yenilik, susamlı günün balığı (58 TL) klasik Hawaii deniz ürünleri tabağına yeni yorum getiriyor. Çiçekli tişörtlü gitarcıların söylediği rock şarkıları yemeğe kâfi miktarda Hawaai usulü kitch katıyor (gaylordskauai.com).
8.30
Kaynağından kahve

Kalaheo Café & Coffee Co’da tabağınızı yumurta, sebze ve pilavla doldurun (20 TL). Yanında yerel üretim kahveleri de tadın. Sonra lezzetin kaynağına gidin. The Kauai Coffe, 1987’de kuruldu. Şekerkamışı yetiştirilen bir tarlayı satın alıp 1254 hektarlık kahve bahçesine dönüştürdüler. Hawaii’nin en geniş kahve bahçesinde kısa bir yürüyüşe çıkın, ilginç ayrıntılar keşfedeceksiniz. Bu arada ziyaretçi merkezindeki kahve çeşitliliği gurmeleri heyecanlandıracak nitelikte.
10.30
Manzaralı yürüyüş

Kauai 5 milyon yaşında. Yani, doğa etkileyici güzellikte koylar oymak için yeterli vakit bulmuş. En çarpıcı doğa parçası Waimea Vadisi. 900 metre derinlikteki vadide kahverengi, yeşil ve kırmızının binbir tonunu göreceksiniz. Kokee Ulusal Parkı’na giden 550 numaralı otoyola girin, yoldaki manzara teraslarından etrafı seyredin, uzaklık belirtilen tabelalardan ‘9 miles’ yazanın altında mutlaka durun. En güzel manzara burada. Adanın sonunda güneyin tozlu, kuzeyin yemyeşil topraklarını bir arada göreceksiniz. Buradaki birkaç yürüyüş rotası manzara açısından benzersiz. Uzaklık belirten işaretlerden ‘14 mil’ tabelasının yakınlarından Uçurum Rotası başlıyor. 3 kilometrelik parkur yürüyüş açısından kolay, fotoğraflık manzara açısından zengin. Parkur işaretleri Halemanu Caddesi’nden başlıyor.
13.30
Yolun sonu

Kauai’nin kuzey sahillerinde karşılaşacağınız manzaranın soluk kesici etkilerine önceden hazırlanmak mümkün değil. Yeşilin en güzel tonlarıyla kaplı tepeler, adeta ayak basılmamış altın renkli kumsallar… Sadece bir girişi var kumsalın. Princeville’deki sahil yerleşimlerini geçtikten hemen sonra, karşınıza doğaya saygılı bir kıyı kültürüne sahip olan sahil kasabası Hanalei çıkacak. Hanalei Gourmet’ten somonlu ya da tavuklu (20 TL) sandviç alana sıcaklık geçirmeyen çanta ödünç veriliyor. Wainiha mağazasından (14 TL) deniz gözlüğü ve şnorkel kiralayın. Otoyolun sonunda Na Pali sahili çıkacak karşınıza. Tam 18 kilometrelik bir kumsal bu. Mercanlarla çevrili, dalgalara karşı korunaklı, rengarenk deniz yaşamına sahip Kee Beach burada. Deniz gözlüğüyle yüzmek için ideal nokta. Kurulandıktan sonra sahilde yürüyüşe çıkın. Na Pali Sahili size fantezilerin de ötesinde bir atmosfer sunacak.
18.00
Günbatımı manzarası
Kuzey sahilinin muhteşem manzarası bile sizi Hanalei Körfezi’nde karşılaşacağınız görüntünün sürprizine hazırlayamaz. St. Regis Bar’da içkinizi yudumlarken körfezi kuşbakışı seyretmenin, doyumsuz günbatımı manzarasının tadını çıkarın. St. Regis Princeville Resort 2009’da açıldı. Şampanya servisi alacakaranlıktan hemen önce başlıyor. Disney’i anımsatan renkli sunumla masanıza gelen kokteyller (30 TL) barmenin ustalığını kanıtlıyor (stregisprinceville.com).
18.30
Misafirperver bar akuda

Kauai’de erken uyunuyor. Gecenin tadını çıkarmak için erken başlamakta yarar var. Hanalei aynı zamanda lezzet merkezi. Bar Acuda’ya eklenen yeni bölümde meze kültürünü andıran küçük tabaklarda pek çok yerel yemeği tadabilirsiniz. Ada halkı gibi küçük tabakları başınıza dikerek yemek istiyorsanız, rahat etmek için çevresi kapalı küçük bölümlerden seçin masanızı. Doyurucu bir porsiyon kum istiridyesi 35 TL. (restaurantbaracuda.com).
20.30
Tahiti barında

Yemek üstüne dallardan yapılmış duvarları, deniz atmosferiyle adanın en güzel barı Tahiti Nui’ye uğrayıp bir şeyler için. Çoğu akşam sahnesinde Hawaiili gruplar konser verir. Diğer adalardaki birbirine benzeyen iddialı prodüksiyonların yerine burada aile toplantısı sıcaklığı var. Dünyadaki tüm tematik Hawaii barlarının onun yerinde olmak isteyeceğine eminiz.
08.00
Su üstünde durmaca

Hanalei Wake Up Cafe’den bir fincan taze çekilmiş kahve gözünüzü açacak, dahası sizi sörf tahtasında kürekle gezintiye çıkma fikrine yaklaştıracak (hanaleiwakeupcafe.com). 10 yıl önce Hawaii’den çıkan bu moda bugün tüm dünyaya yayıldı. Öğrenmesi kolay, eğlencesi bol. Sabah ders alıp, öğleden sonra Hanalei Körfezi’nde sörf tahtasıyla gezintiye çıkabilirsiniz.
Dilerseniz usta sörfçülerin büyük dalgaları yakalayıp üstünde kıyıya doğru koşturmasını izleyebilirsiniz. Eğer deniz çok dalgalıysa Hanalei Nehri’nde turlamanızda yarar var. Hawaiian Surfing Adventures firması saati 110 TL’ye sörf dersleri veriyor. (hawaiiansurfingadventures.com).
11.00
Seyyar festival

Lihue Havaalanı’na giderken yol boyunca küçük restoran, kafeteryalar dikkatinizi çecek. Moloaa Sunrise Juice Bar’a uğrayın, bir tabak hintcevizli pilav 15 TL. Bazı gıda maddeleri çevredeki çiftiklerden sağlanıyor. Kapan’ın varoş semtlerinde Paco’s Tacos, balıktan tako (10 TL) servisi yapıyor. Kamyona kurulan restoranın masalarını okyanus kıyısına yerleştirmiş. Bir hintcevizi alıp suyunu için, ardından gelen garson
hintcevizini ikiye bölsün, leziz, etli kısmını da yeyin.
12.30
Çevre taraması

Helikopter turları çok popüler, gökyüzünden manzara soluk kesici. Fakat helikopter benzini adeta içiyor. Bunun yerine daha az yakıt tüketen uçaklarla geziye çıkabilirsiniz. AirVentures Hawaii’de 70 dakikalık uçuş 250 TL. Adanın önemli bölümü, Na Pali Sahili dahil trafiğe açık değil. Pek çok zirve, vadi ve sayamayacağınız kadar çok şelale sizi bekliyor (airventureshawaii.com).
14.00
Tarım geçmişi

Koloa kenti 1835’te adanın ilk şekerkamışı işçileri için kurulmuştu. Bugün tüm güzellikleriyle korunuyor. Son dakika hediye alışverişi için pek çok mağaza bulunuyor. The Ukulele Store, Kapaa’daki Larry’s Music’in şubesi. Tezgâhlar boyunca Hawaii enstrümanları sıralanıyor. Eğer hâlâ alışverişe doymadıysanız TomKat’s Grille’de soluklanabilirsiniz. Bahçesindeki güzellik bile sizi zaman içinde kaybolmanızı sağlayacak bir geziye çıkaracak.

False