GeriSeyahat 2012’nin en ilginç yapıları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
2012’nin en ilginç yapıları

2012’nin en ilginç yapıları

Bol kıvrımlısından sonsuzluğu işaret edenine, farklı müzelerden gökdelene enteresan binalar 2012’de görücüye çıktı. İşte geçen yılın en yaratıcı mimari yapıları.

Karşı komşuya selam verdiren ev

M BUILDING, STÉPHANE MAUPIN - Paris/Fransa

Paris’te Honoré de Balzac Lisesi’nin arkasındaki bu 20 dairelik bina, 45 derecelik açıyla birbirine bakan iki parçadan oluşuyor. Ortada bir avlu var. Dar sokaktan esinlenerek inşa edildi, 2.5 milyon Euro’ya mal oldu.

Üniversiteden disko olur mu?

SWANSTON ACADEMIC BUILDING LYONS-Melbourne/ Avustralya

Swanston Academic Building aynamsı görüntüsüyle dikkat çekiyor. Bol açılı, yansıtmalı duvarlarıyla devasa bir disko topuna benziyor. Melbourne’daki RMIT Üniversitesi’nin çalışma binası, öğrencilere eğlenceli bir çalışma ortamı sağlıyor.

2012’nin en ilginç yapıları

Bir bahçeden beklemediğiniz her şey

GARDENS BY THE BAY. WILKINSON EYRE AND GRANT ASSOCIATES - Marina Bay/Singapur

Yerden 25-50 metre yükseklikteki çelik ağaçlarla çevrilmiş bu yapı Singapur’un son göz bebeklerinden. Aslında kapalı bir devasa ekolojik bahçe yani bir nevi sera. İçinde yılan gibi kıvrılarak giden yollarıyla bahçeler arasında gezmeyi mümkün kılan mekânda bir de Dragonfly adında göl bulunuyor.

Uzayın sokakları Pekin’de

GALAXY SOHO, ZAHA HADID - Pekin/Çin

İstanbul’da da bir projeyi üstlenmiş olan Zaha Hadid, Pekin’deki Galaxy SOHO’yu inşa ederken ‘sonsuz kıvrım’ mantığından esinlenmiş. Eğlence ve alışveriş merkezi olan SOHO, 330 bin metrekare. Bilimkurgu filmlerindeki uzay üslerini andıran bu yapının koridor ve köprüleri ‘uzaydaki sokaklar’ konseptiyle yapıldı.

TV gökdeleni

CCTV TOWER, OMA - Pekin/Çin

Türlü talihsizlikler yüzünden gecikse de Çin televizyonu CCTV’nin Pekin’deki binası 2012’nin ortalarına doğru tamamlandı. 75 metre genişliğinde ve 473 bin metrekare. Ev-ofisleri, yayın ve prodüksiyon odalarıyla bir televizyon için gerekli her detayı barındırıyor. Ortasındaki cam zemin, manzarayı ayaklarınızın altında hissetmenizi sağlıyor.

Gladyatör arenası değil müze

MUSÉOPARC ALÉSIA, BERNARD TSCHUMI - Alesia/Fransa

Gallilerin, MÖ 52’de Sezar’a karşı savaşta Alesia’da yenilmelerinden yola çıkılarak inşa edilen müze tam bir gladyatör arenasını andırıyor. Alesia’da savaşın yapıldığı tepeye konuşlanan tamamı ahşap müze iki binadan oluşuyor. İçiyse dışı gibi yuvarlak hatlı döner merdivenlerle sarılmış.

Pelerinli bir golf topu

IGUZZINI, MIAS ARCHITECTS - Barselona/İspanya

Dev bir golf topu düşünün, üstüne de bir pelerin giydirin; işte karşınızda muhteşem bir bina. Binanın üstünde gerçek bir kumaş kullanıldı. Barselona’da iki otoyolun arasında kalan İguzzini merkez binası, gün ışığını da bina içini ışıklandırmak için çok iyi kullanıyor. Bina gece ve gündüz saatlerinde farklı farklı renklendiriliyor.

False