GeriSeyahat 2010'da İstanbul kültürü
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
2010'da İstanbul kültürü

2010'da İstanbul kültürü

Yıllardır, özel ve sınırlı sayıda sanatsal objelerden oluşan üretimler yaparak bunları butik mağazalarında satan Paşabahçe, 2010 yılı için de 'İstanbul Kültürü' adlı yeni bir koleksiyon hazırladı.

Cahit AKYOL

32 parçalık koleksiyonun en ucuz parçası 195, en pahalısı ise 1 milyon 150 lira. İstanbul’un 2 bin yıllık tarihi boyunca hep bir kültür merkezi olduğu ve herkesi kendine çeken enerjisi ile farklı kültürleri bir arada tutarak bir “İstanbul Kültürü” yarattığı fikrinden doğan koleksiyon, Santralistanbul Enerji Müzesi’nde tanıtıldı. Şehrin kültürel belleğinin izlerinden oluşan bir görsel şov ile tanıtılan koleksiyon, 1 Aralık’tan itibaren satılacak. İstanbul Kültürü, Paşabahçe’nin Tarih-Kültür-Cam koleksiyonlarının dokuzuncusu. Son koleksiyonla toplam eser sayısı 305’e ulaştı.

Akide şekerlik: İstanbul Koleksiyonu’ndaki akide şekerlik, el imalatı kristal camdan üretilmiş, eser üzerindeki rölyef desenler derin cam kesme tekniğiyle ile dekorlanmış. Şekerliğin kulbu el işçiliği ile 925 ayar gümüşten üretilmiş. Fiyatı 595 lira.

Altınboynuz vazo: Altın varaklı kristal camdan üretilmiş altınboynuz vazo üzerindeki rölyefler el işçiliği ile 24 ayar altın yaldız kullanılarak yapılmış. Fiyatı 650 lira.

Balatevleri vazo: Balatevleri vazo, el imalatı camdan üretilmiş, eser üzerindeki rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile cam boyası kullanılarak dekorlanmış. 775 lira.

Boğaziçi vazo: El imalatı camdan üretilmiş, eser üzerindeki rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile yapılmış. Fiyatı 595 lira.

Çintemani kaftan vazo: Kaftan vazo, el imalatı camdan üretilmiş, eser üzerindeki rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile 24 ayar altın yaldız ve cam boyası kullanılarak dekorlanmış. Fiyatı 595 lira.

Dikitaş vazo: Cam tozları ile renklendirilmiş el imalatı camdan üretilmiş. Eser üzerindeki rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile dekorlanmış. Fiyatı 275 lira.

Erguvan abajur: El imalatı şeffaf camın pembe ve yeşil renkteki cam parçacıklarıyla birleştirilmesiyle üretilmiş, eser üzerindeki desenler platin yaldız kullanılarak dekorlanmış. Abajurun alt kısmındaki yalılar el işçiliği ile bronzdan üretilmiş, gümüş kaplama ve eskitme cila uygulaması yapılmış. Fiyatı 675 lira.

Güzelkapı vazo: El imalatı amber renkli camdan üretilmiş, eser üzerindeki rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile 24 ayar altın yaldız kullanılarak dekorlanmış. Fiyatı 495 lira.

Hamam mumluk: El imalatı amber renkli camdan altıgen formunda üretilmiş, üzerindeki rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile dekorlanmış. Mumluk üzerinde kullanılan parmaklıklar el işçiliği ile bronzdan. Fiyatı 675 lira

Harem saray aynası: Siyah cam üzerine, el işçiliği ile 24 ayar altın varak yaldız ile dekorlanmış. Fiyatı 495 lira.

Hasbahçe ayna: Varak yaldız kullanılarak el işçiliği ile dekorlanmış. Fiyatı 650 lira

Kubbe mumluk: El imalatı mor renkli camdan üretilmiş, eser üzerindeki rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile 24 ayar altın yaldız kullanılarak dekorlanmış. Fiyatı 495 lira.

Lale lokumluk: El imalatı kristal camdan üretilmiş üzerindeki rölyef desenler el işçiliği ile derin kesme tekniği kullanılarak dekorlanmış. Lokumluğun ayağı el işçiliği ile bronzdan. Fiyatı 750 lira.

Martı vazo: El imalatı turkuaz cam üzerine beyaz cam tozu alınarak üretilmiş üzerindeki rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile dekorlanmış. Vazo üzerindeki cam martı, “kalıpla cam şekillendirme tekniği” ile, 3 ayrı kalıp çalışması yapılarak üretilmiş. Kalıptan çıkan her ürün heykel performansında tek tek cam ustası tarafından tesviye edilerek pürüzsüzleştirilmiş. Fiyatı 595 lira

Oniksli sütun vazo: Kakmalı sütun parçası üzerindeki süslemelerden esinlenilerek tasarlanmış ve el imalatı mor cam üzerindeki el işi rölyefler oniks taşları ve cam boncuklar ile dekorlanmış. Fiyatı 325 lira.

Paşaçeşmesi vazo: El imalatı camdan üretilmiş. Üzerindeki rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile 24 ayar altın yaldız kullanılarak dekorlanmış. Vazonun üzerindeki minyatür çeşmeler ile iki yanındaki pencere şebekeleri el işçiliği ile bronzdan üretilmiş. Fiyatı 975 lira.

Sedefkâr vazo: El imalatı füme renkli camdan üretilmiş, üzerindeki rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile platin yaldız kullanılarak dekorlanmış. Fiyatı 595 lira.

Sedefli sütun vazo: Kakmalı sütun parçası üzerindeki süslemelerden esinlenilerek tasarlanmış ve el imalatı mor cam üzerindeki el işi rölyefler abalon sedef ile dekorlanmış. Fiyatı 225 lira.

Sırçalı saray aynası: Üzerindeki orjinal süslemeler, Sırçalı Saray Aynası’nın rölyeflerinde stilize edilerek kullanılmış. El işçiliği ile 24 ayar altın yaldız ve renkli cam boncuklar kullanılarak dekorlanmış. Fiyatı bin 1150 lira.

Sırmalı tas: El imalatı zümrüt yeşili camdan üretilmiş, eser üzerindeki rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile 24 ayar altın yaldız kullanılarak dekorlanmış. Fiyatı 395 lira.

Suriçi kutu: El imalatı füme renkli camdan üretilmiş, eser üzerindeki rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile platin yaldız kullanılarak dekorlanmış. Fiyatı 650 lira.

Temenni kandil: El imalatı mor camdan üretilmiş, eser üzerindeki rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile 24 ayar altın yaldız kullanılarak dekorlanmış. Fiyatı 275 lira.
 

False