Sevgilimizi neye göre seçeriz

Ertuğrul Özkök’ün geçen perşembe, köşesinde sorduğu sorunun cevabını buldum. Kendisinin Javier Bardem sendromu olarak kodladığı, kadınların neden yakışıklı olmayan erkekleri beğendiği sorusunun cevabını. Cevap yazıyı okurken elimde duruyordu aslında...

Ertuğrul Özkök, çevresindeki kadınlar üzerinden bir test yapmış ve onlara en beğendikleri erkekleri sormuş. Hepsi istisnasız Javier Bardem cevabını vermiş. Ben kendi adıma verilen cevaba katılmakla birlikte test edilen kadınların hepsinin, Bardem’in başrolde oynadığı ‘Ye, Dua Et, Sev’ filmini izlediğine eminim.
Özkök yazısında soruyor: Kadınlar neden Javier Bardem’i sever? “Tek tek baktığında ne burun, ne kulak, ne yüz, ne bir şey. Çirkin bile diyebilirsin.”
Yazıyı okurken, sorunun cevabını elimde tutuyordum: Ayala Malach Pines’in yazdığı ‘Aşık Olmak-Sevgililerimizi Neye Göre Seçeriz?’ isimli kitabını.
Çalışmalarını İsrail ve ABD’de sürdüren Ayala Malach Pines, uzun yıllar çift terapisti olarak çalışmış bir profesör. Kitabında, aşık olmayı bilinçli ve bilinçdışı boyutlarıyla ele alıyor.
Kabul edelim; sevgilinizi neye göre seçtiğinizin cevabını vereceğini iddia eden bir kitaba kim kayıtsız kalabilir ki? Üstelik sürekli yanlış seçimler yaptığınızdan şikayet ediyorsanız...
Özkök’ün sorusunun cevabı, kitabın 188. sayfasında. Bilinçli romantik seçimler kısmının, ‘romantik seçimde cinsiyet farklılıkları’ başlığı altında.
Buna göre, 1994’te yapılan ve kadınlarla erkeklerin neyi çekici bulduğunu inceleyen bir araştırma, erkeklerin de kadınların da, erkeğin araç kullanma becerisiyle kadının ifade becerisini kendinde birleştiren, stereotiplerden uzak eşleri tercih ettiğini ortaya çıkarmış.

ERKEKSİ OLMAYAN ERKEK

İşte can alıcı bölüme geliyoruz: Kadınları en çok cezbeden erkek türleri incelendiğinde, ‘eser miktarda kadınsılık taşıyan erkeksilik’in çekici bulunduğu keşfedilmiş. Genç ve eğitimli kadınlar üstünde yapılan araştırma, bu kadınların, stereotipik olmayan, androjin erkekleri ‘erkeksi’ erkeklerden daha hoş, akıllı, ahlaklı, ruhsal bakımdan sağlıklı, uygun ve dürüst bulduğunu söylüyor. Biz buna halk arasında ‘kadın ruhundan anlayan’ erkek diyoruz.
Buradan erkeklere sesleniyorum. Hemen itiraz edip “kadınlar parası olan erkeği sever” demeye kalkmayın. Elimde kapı gibi araştırma var, kazın ayağı öyle değil. Evet, maddi güç olumlu bir etken. Ama erkeğin gelir düzeyi, ancak arzulanabilir kişilik özelliklerine sahip olması durumunda romantik çekiciliğini artırıyor. Kadın-erkek eşitliğine inanan bir erkek de kadınların gözünde öne geçiyor.
Meseleye erkekler tarafından bakacak olursak pek yeni bir şey yok. Bir kadında erkeği çeken ilk şey dış görünüş, güzellik. Uzun bacaklar, dolgun göğüsler, parlak saçlar, güzel gözler...

STEREOTİPLERİ SEVMEK...

Peki ya stereotipler ne olacak? Yani maço erkeklerle ‘aşırı kadınsı’ kadınlar?
Kitap stereotipik erkekleri (maçoları) çekici bulan kadınların tehlikeyi sevdiğini iddia ediyor. Ya da onları sevmenin tehlikeli olduğunu iddia ediyor diyelim. Geleneksel cinsiyet rollerine bağlı kalan ‘aşırı kadınsı’ kadınlar, rıza vermedikleri cinsel ilişkileri daha çekici buluyor, bu gibi durumlarda daha az öfkeleniyor.
Hep stereotipik kadınlara yönelmek de bir erkekte güven eksikliğinin işareti olabiliyor. Benlik kavramları güçlü olmayan erkekler geleneksel kadınları, özgüveni yüksek erkeklerse modern, geleneksel olmayan, açık fikirli kadınları daha çekici buluyor. Açık fikirli kadınlar geleneksel kadınlardan daha girişken, özgüvenli ve bağımsız olarak algılanıyor ve özgüven eksikliği olan erkekler onları bağımsızlık ve kontrol hislerine yönelik bir tehdit olarak algılıyor. Kendilerini tehdit altında hisseden bu erkekler, egolarını korumak için geleneksel olmayan kadınları reddediyor.

TEŞHİSİ KENDİNİZ KOYUN

Aşağıdaki sorulara 1’den 10’a kadar bir puan verin. İlk sorunun 1’le, diğerlerinin 10’la başladığına dikkat edin.
1. Aşk hayatınız nasıl? (1= korkunç, 10=harika)
2. İlişki(leri)nizde en önemli ihtiyaçlarınızın karşılanmadığını ne sıklıkla hissediyorsunuz? (10=hiçbir zaman, 1=her zaman)
3. Aşk ilişkilerinde ödün veren tarafın siz olduğunu ne sıklıkla hissediyorsunuz? (10=hiçbir zaman, 1=her zaman)
4. Ne sıklıkla yanlış kişilere aşık oldunuz? (10=hiçbir zaman, 1=her zaman)
5. Ne sıklıkla gerçek ve mükemmel aşkı düşlüyorsunuz? (10=hiçbir zaman, 1=her zaman)
6. Sürmesini istediğiniz bir romantik ilişkinin bittiği ne sıklıkla görülüyor? (10=hiçbir zaman, 1=her zaman)
7. Tam size göre olan kişilerin kapılmış olduğunu ne sıklıkla düşünüyorsunuz? (10=hiçbir zaman, 1=her zaman)
8. Henüz doğru kişiyle karşılaşmadığınızı ne sıklıkla düşünüyorsunuz? (10=hiçbir zaman, 1=her zaman)
9. Aşk oyununda başarısız olduğunuzu ne sıklıkla düşünüyorsunuz? (10=hiçbir zaman, 1=her zaman)
10. Sizin için doğru olabilecek kişilerle tanışmakta güçlük çekiyor musunuz? (10=asla, 1=kesinlike evet)

Soruların yanına yazdığınız sayıları toplayıp sonucu 10’a bölün. Puanınız 9-10’sa durumunuz harika. 7-8’se iyi, 5-6’ysa işler pek yolunda değil ve ciddi müdahale gerekiyor. Puanınız 1-4 arasındaysa durumunuz bayağı kötü; profesyonel yardım alsanız iyi olur.
Yazarın Tüm Yazıları