Sağlıkta yanlış haber hasta eder

Sağlık haberleri müthiş bir ilgi görüyor. Bunun birçok nedeni var. Hayatın yaşlılıkta geçen süresinin uzaması, hastalıkların çoğunun önlenebilir şeyler olduğunun anlaşılması, beslenmenin, uyku, stres yönetimi, egzersiz gibi yaşam tarzı seçimlerinin sağlığı belirleyen önemli oyuncular olduğunun fark edilmesi en önemli nedenler.

Sağlığa ilgi artınca da sağlık konusunda herkes bir şeyler söylemeye, yazıp çizmeye başladı. Bu arada işin ticaretini yapanlara da gün doğdu! Bir sürü sözde uzman (!) veya firma hiçbir işe yaramayan bir sürü maddeyi veya teknolojiyi, aleti "zayıflatır, ağrınızı keser, bağışıklığınızı güçlendirir, yaşlanmanızı önler, uykunuzu destekler, kansere karşı güç sağlar" gibi ifadelerle pazarlamaya başladı. Dikkatli ve uyanık olmanızda yarar var.

MANİPÜLASYON OLABİLİYOR

Bu haberlerin bazıları tehlikeli, bazıları da yanıltıcı ve yönlendirici oluyor. Bunlara kulak verirseniz "kayısı yemenin metabolizmanızı hızlandıracağı" veya "mucize formüllü filanca hapla ayda 5–10 kilo verip, kısa bir süre sonra tığ gibi olunacağı" gibi saçma sapan bilgileri doğru sanıp uygulamaya kalkabiliyorsunuz. Tiroid bezinizi dereotu, cinsel sorununuzu keçiboynuzu ile çözmeye kalkıyorsunuz. Bazıları işi daha da büyütüyor, "kanser olmamak için şunu şunu yiyin, şu otu, şu bitkiyi, şu yaprağı kaynatıp kaynatıp için" diyebiliyor.

İNTERNETE  DİKKAT

Sağlık ve özellikle beslenme alanında çalışmalar yapmak kolay olmuyor. Elde edilen sonuçların güvenilirliğine karar vermek de son derece güç. Ne kadar dikkatli olursanız olun, bilgi, birikim ve etik bir sürü süzgeçlerden geçirin. Ayrıca sağlık alanı da –bilimin her alanında olduğu gibi- manipülasyona açık. Yönlendirmeler, yanlış bilgilendirmeler olabiliyor. Dikkat edilmezse "Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan da olmak" her zaman mümkün. Lütfen duyduğunuz, okuduğunuz, izlediğiniz her sağlık haberine inanmayın. Haberin kaynağını ve doğruluğunu mutlaka araştırın. Özellikle internette okuduğunuz sağlık bilgilerini mutlaka bir uzmana teyit ettirin.

Kime inanalım

Haberin Devamı

Beslenme-sağlık konusunda en çok konuşması gereken ama en az konuşanlar doktorlardır. Bu durumun nedeni doktorların ciddi bir beslenme eğitiminden geçmemiş olmalarıdır. Tıp fakültelerinde beslenmeye ilişkin doğru dürüst bir şey okutulmuyor. Biz sık sık "okullarda da beslenme dersleri olmalı" diyoruz ama tıp fakültelerinde bile hala beslenme dersi yok! Beslenmenizle ilgili fikir almak istediğiniz doktorunuzun size klişeleşmiş birkaç diyet, "tuzu kes, şekeri azalt, tereyağına elini sürme, kırmızı ete dokunma, margarini evine sokma" gibi son derece yuvarlak ve uygulanması pek mümkün olmayan, sert ve acımasız sıradan önerilerde bulunması bundandır.

Birkaç hafta önce Yumurta Üreticileri Birliği toplantısında "hastalarına yıllarca yumurtanın değdiği yiyecekleri bile yasaklayan" ve bu nedenle "hastalarından özür dilemek zorunda kalan" kalp cerrahı sevgili hocamızın

Yumurtanın başına gelenler

Bir besinin sağlığınız için yararlı ya da zararlı olduğunu söylerken çok dikkatli olmak, bulguları doğrulamak ve elde edilen sonuçlardan emin olmak şart! Bütün bunlara rağmen farklı ülkelerde, farklı araştırma grupları ile yapılan benzer araştırmalarda farklı sonuçlarla karşılaşabiliyor. Hatta daha önceki araştırmalarda elde edilenlerin tam tersi sonuçlar elde edilebiliyor. Önceki yıllarda "sağlıklıdır, bol bol yemenizde fayda var" diye önerilen bir besin, bir süre sonra "elinizi bile sürmeyin" denip yasaklanabiliyor veya dikkatli tüketilmesi öneriliyor. Elli yıl önce "her sabah ekmeğinize keyifle sürmeniz, mutfağınızda gönül rahatlığıyla kullanmanız" tavsiye edilen margarinlerin, 20–25 yıl sonra dikkatli tüketilmesi gerektiğinin söylenmesi buna örnektir.

Margarin üreticileri "trans yağlar" nedeniyle ortaya çıkan bu olumsuzlukları azaltabilmek için trans yağ ihtiva etmeyen margarinler üreterek sorunu aştılar. Son zamanlarda yaşadığınız "yumurta yesek mi, yemesek mi?" ikileminin nedeni de araştırma sonuçları

DİYET GÜNLÜĞÜ

Sorularınız için: Tel: (212) 236 73 00

1 paket çikolata yedikten sonra diyetimi bozmamak için egzersiz yapsam olur mu?

Kaçamağın bedelini hemen ödeyin

Unutmayın! Diyet yaparken egzersiz yapmak kaçamaklarınızın bedelini ödediğiniz bir kurtarıcı olmasın. Düzenli bir fiziksel aktivite ile beraber yürüttüğünüz beslenme planı başarınızın anahtarı olacaktır. Bunun yanı sıra yaptığınız tatlı bir kaçamağın (!) kaç kalori olduğunu ve bu kaloriyi harcamak için egzersizinizi kaç dakika daha uzatmanız gerektiğini bilmek size yardımcı olabilir. Ancak bu kaçamaklar haftada ikiden fazla olursa değil egzersiz sürenizi artırmanız gün boyu koşmanız bile yetmeyecektir. Aman dikkat!

KAÇAMAKLAR

100 g sütlaç (118 kalori)

20 g bitter çikolata (99 kalori)

100 g kabak tatlısı (kaymaksız) 110 kalori

1 kadeh şarap (130 ml) 96,6 kalori BEDELİ (10 dakikalık egzersizle harcanan ortalama kalori miktarı) Yürüyüş

30 dakika 1,6 km 30-45 kalori

20 dakika 1,6 km 40-60 kalori

15 dakika 1,6 km 55-80 kalori

Yazarın Tüm Yazıları