“17 Ekim 2011 günü saat 1.15'te telefonumun çalma sesiyle uyandım. Yarı uykulu bir halde ekrandaki 'arayan kimliği yok' yazısını seçebiliyordum ve şöyle düşündüğümü hatırlıyorum: 'Bu saatte kim arıyor olabilir ki? Buna cevap vermeyeceğim! Ancak parmağım 'reddet' düğmesinin üzerinde gezinirken durakladım. Bu saatte telefon almamın tek bir nedeni vardı ve o da birinin hayatımı değiştirmek üzere olmasıydı.”
Kilo kaybını korumak zordur; araştırmalar, diyet yapanların iki yıl içinde verdikleri kilonun yarısını, beş yıl içinde ise yüzde 80’ini geri aldığını gösteriyor. Dr. Claire Madigan, yaşam tarzı değişikliklerini sürdürmenin zor olduğunu ve açlık hormonlarının bu süreci olumsuz etkilediğini vurguluyor. Ancak, ABD Ulusal Kilo Kontrol Kaydı’nın belirttiği yedi madde, kilo vermeyi başaranların başarı sırlarını ortaya koyuyor.
Tuhaf semptomlar sergilemeye başladığında henüz 12 yaşındaydı. Ne kadar uyursa uyusun doyamıyor gün içinde olmadık yerlerde uykuya dalıyordu. 20'li yaşlarında durum daha da kötüleşti, gönül rahatlığıyla kahkaha bile atamaz hale geldi. Pek çok doktor dolaştı, hastalığı nihayet 2007'de teşhis edilebildi. Peki hayatını kâbusa çeviren bu belirtilerin nedeni neydi?
Gençliğimizde çoğumuz pek çok nedenden dolayı hayallerimizi erteliyor, yanlış kararalar veriyor ve yıllar içinde bunun pişmanlığını duyarak hayatımızı sürdürüyoruz. Yaş ilerledikçe ‘keşke’ ile başlayan o cümlelerin arkası kesilmiyor. Peki, size gençliğiniz geri verseler neyi değiştirirdiniz?
Ellerinizin nesneleri kavrama kuvvetinin uzun ve sağlıklı bir ömrün işareti olduğunu biliyor musunuz? Peki neden ve kavrama kuvvetini artırmak için neler yapabiliriz?
Bulaşıcı hastalık uzmanları, uzun süren öksürüğü olan çocuklarda bu yıl artış gösteren bir tür ‘yürüyen zatürre’ olabileceğini ve tedavi için farklı bir antibiyotik rejimine ihtiyaç duyulabileceğini belirtiyor. Peki yürüyen zatürre tam olarak nedir? Neden bir anda artış göstermeye başladı? Prof. Dr. Sedat Öktem ile mercek altına aldık.
Son dönemde ilerleyen teknolojiler sayesinde yüz bölgesinde ameliyatsız sıkılaşma sağlamak artık mümkün.
Sonbaharda soğuyan havalar ve viral enfeksiyonlar bağışıklık sistemini olumsuz etkilerken, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, stres ve yetersiz uyku gibi etkenlerle hastalıklar çok daha hızlı şekilde kapıyı çalabiliyor. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini artırmak şart!
Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız son dönemde çok kişiyi etkileyen psikolojik manipülasyon konusu hakkında önemli bilgiler verdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
Mutfak trendleri her geçen gün sürekli değişim gösteriyor. Önceden bakır, çelik tencereler, düdüklüler kullanırdı, sonra teflonlar girdi hayatımıza. Son birkaç yıldır ise bir airfryer çılgınlığı başladı. Onun popülaritesi hâlâ devam ederken, hayatımıza slow cooker'lar da girdi. Son teknolojilerle kafamız iyice karıştı. Hangisi daha sağlıklı, tencerelerin neyi eksik? Bu yeni teknolojilerle üretilmiş ürünler tencerelerin yapamadığı neyi yapıyor?
Proteine olan ilgi son yıllarda katlanarak artıyor. Bunun sebebi protein tüketiminin moda diyetlere kapılmadan kilo vermeye ve kas kitlesini artırmaya yardımcı olması. Peki günlük protein tüketimi ne kadar olmalı ve bu hedefi tutturmanın en kolay yolu ne? İşte cevabı...
Aşırı kilolar pek çok sağlık sorununun birincil sebebi. Kilo vermek söz konusu olduğunda da herkesin aklına ilk olarak metabolizma hızı geliyor. Peki "Ben gençken sırım gibiydim" diyenler, yaşının ilerlemesiyle metabolizmasının da yavaşladığını düşünenler ne yapmalı? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, pek çok insan geleneksel halk reçetelerine yöneliyor. Öksürükten burun tıkanıklığına kadar yaygın sağlık sorunları için tercih edilen bu yöntemlerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı ise merak konusu. Uzmanlar, bu uygulamaların arkasındaki bilimsel temeli sorgularken, etkili olup olmadıkları üzerine yapılan tartışmalar da dikkat çekiyor. Peki bu yöntemlerden hangileri etkili, hangileri abartılıyor? Op. Dr. Mustafa Bilazer, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
Araştırmalar, kahvenin pek çok hastalığı önleyip ömrü uzatmaya katkıda bulunduğunu gösteriyor ama kararında tüketildiği takdirde. Peki ya olması gerektiğinden fazla kahve içilirse? İşte uzmanların uyarıları...
Onları her gün gördüğümüz ve kullandığımız düşünülürse, ellerimiz biraz kızardığında bunu fark etmemiz zor olabilir. Ancak ellerimiz bazen sağlığımız hakkında ve işlerin tam olarak planlandığı gibi gitmediğine dair bize ince ipuçları veriyor.
Kalp rahatsızlıkları, dünya genelinde en yaygın ölüm nedenleri arasında yer alıyor. ABD’li kalp cerrahı Dr. Jeremy London ise sürekli göz ardı edilen üç belirtinin ciddi şekilde kalp rahatsızlıklarının habercisi olduğuna dikkat çekiyor. Dr. London, bu belirtileri yaşayanların acil olarak sağlık kontrolü yaptırmalarını öneriyor. İşte kalbinizin zayıf olduğunu gösteren üç belirti…
Tek ayak üzerinde durma, denge ve koordine yeteneklerimiz hakkında önemli bilgiler verebilir. Yaşlandıkça denge yeteneğimiz genellikle azalır, çünkü kas kuvveti ve esneklik gibi faktörler değişir. Dengede durma süreniz, genel sağlık durumunuz, fiziksel kondisyonunuz ve biyolojik yaşınız hakkında değerli bilgiler sunabilir. Bu testi düzenli olarak yaparak, denge yeteneğinizi ve dolayısıyla genel sağlığınızı kontrol edebilirsiniz.