Sağlığa zararlı yaz yanlışları

Yazla birlikte çarşıda, pazarda satılanlar da, mutfağımızda pişirilenler de değişti. Kısacası sofralarımız yaz yemekleri ile yeniden şenlendi!

Haberin Devamı

Ne var ki bu şenlikler dikkat edilmez ve de fazlaca abartılırsa sağlığımız için ciddi tehditler haline dönüşebiliyor. İşte o yanlışlar...

KIZARTMALARA DİKKAT!

“Azı karar çoğu zarar” yaz yanlışlarımızın başında kızartmalar geliyor. Kızartmalar bizim yaz sofralarımızın demirbaşları, mutfağımızın olmazsa olmaz geleneksel lezzetleri. Dozunda yapıldığı ve usulüne uyulduğunda kızartma bizim mutfak kültürümüzün bir parçası ama dikkat edilmediği zaman bu kültür sağlığı bozucu bir tehdit haline gelebiliyor. Bunun iki nedeni var:  Birincisi; yüksek ısıda pişirilen kızartmalar, kızartma yağlarında fazla miktarda trans yağ oluşumuna sebep oluyor. Hele dikkat edilmez de bilgisizlik ya da tasarruf amacıyla kızartmalık yağlar tekrar tekrar kullanılacak olursa içindeki trans yağ miktarı daha da artıyor.
Kızartma-trans yağ ilişkisi yalnız sebze kızartmaları için söz konusu değil. Patates kızartmasında da aynı tehdit söz konusu. Kızartılmış etlerde de aynı sorun var. Özellikle inek ve bufalo-sığır etleri yağda kızartıldıklarında fazla miktarda trans yağ ortaya çıkıyor. Buna da çok dikkat etmek lazım.

Haberin Devamı

TRANS YAĞ NEDEN ZARARLI?

Bilindiği gibi trans yağlar sadece kızartmalarda değil, yüksek ısıda pişirilen pek çok besinde var. Cipsler, bisküviler, fırın-pastane işi tatlı-tuzlu hamur işlerinin her biri birer trans yağ bombası. Fastfood dükkânlarında yediğiniz kızarmış patatesler ve etlerde bol miktarda trans yağ bulunabileceği aklınızda olsun.
Trans yağlar kötü kolesterolü yükselttiği iyi kolesterolü azalttığı ve kötü kolesterol LDL’nin en zararlı formülü olan okside-LDL miktarını çoğalttığı için damarlarınızın en önemli düşmanlarıdır.
Trans yağların bir başka günahı daha var ki o çok daha önemli ve kızartmalardan gelebilecek tehditlerin ikincisini oluşturuyor: Kızartmalardaki trans yağların kanserojen olabileceklerini düşündüren çok sayıda bilimsel çalışma var.

NE YAPMALI?

Benim önerim şu: Kızartmaları yaz sofralarınızdan eksik etmeyin ama hemen her gün yemenizin doğru olmadığını da unutmayın. Mümkünse daha seyrek yiyin. Özellikle kızartmada kullandığınız yağları tekrar tekrar kullanmayın.
Kızartmaların çok yüksek kalorili besinler olduklarını ve kilo kontrolünü zorlaştırdıklarını da unutmayın. Yaz sofralarınızdaki günahlara yarın da devam edeceğiz.

Haberin Devamı

9 adımda cilt bakımı

DİKKAT

1. Aşama: Temizlemedir. Yağlı ciltlerde su bazlı temizleme jelleri ve köpükleri kullanılır. Kuru ciltlerde yağ bazlı kremler, karma ciltlerde su bazlı sütler, hassas ciltlerde hipoallerjenik ürünleri içeren hafif ve kokusuz ürünler, normal ciltlerde losyonlar kullanılır.
2. Asama: Toniklemedir. Temizleyiciden arta kalanları ciltten temizlemeyi, cildi canlandırmayı ve sıkılaştırmayı amaçlar. Gülsuyu, maden suyu, çeşitli bitkilerin çayları doğal toniklerdir.
3. Aşama. Nemlendirmedir. Yağlı, karma ve normal ciltlerde cilt tipine özel hazırlanmış su bazlı losyonlar kullanılır. Kuru ciltlerde yağ bazlı nemlendiriciler, hassas ciltlerde hipoallerjenik ürünler kullanılır.
4. Aşama: Güneş koruyucu sürmektir. Yağlı, karma ve normal ciltlerde su bazlı losyonlar, kuru ciltlerde yağ bazlı kremler kullanılır. Hassas ciltlerde yine hipoal-lerjenik olmasına dikkat etmek gerekir.
5. Aşama: Göz çevresi bakım ürünü sürmektir. Göz çevresinde kırışıklık, torbalanma, morluk olup olmadığına göre uygun bir ürün kullanılmalıdır.
6. Aşama: Gece kremi sürmektir. Gece vücut dinlenirken ciltteki hasarları da tamir eder. Bu dönemde cilde sürülen gece kremindeki cildi destekleyen, bakım yapan maddelerden faydalanma şansı çok yüksektir. Yine cilde uygun ürün seçmek gerekir. Ürünün antioksidanlardan zengin olması iyi olur.
7. Aşama: Bakım serumları uygulamaktır. Antioksidanlardan zengin, cilt yaşlanmasını yavaşlatan ürünler kullanılabilir.
8. Aşama: Haftada veya 15 günde bir maskeler ve peelingler yaparak cildin beslenmesi, ölü tabakadan arındırılması sağlanmalıdır.
9. Aşama: Masaj yaparak yüz ve boyun kaslarını güçlendirmek gerekir.

Haberin Devamı

Dr. Şerife GÜNEL

Yazarın Tüm Yazıları