Romanya'yla aramızda bisküvi krizi çıkardılar

ROMANYA'nın önde gelen bisküvi firmalarından Rombis-Bisrom'un sahipleri, piyasaya 600 bin Euro borç takıp, Türkiye'ye döndü. Bu da, iki ülke arasında krize yol açtı. Romanya hükümeti, borçların ödenmesi için Türkiye'den aracılık etmesini istedi.

2000 yılında, Bayındır Grubu'na ait Banco Turco Romana (BTR) yüzünden Romanya ile Türkiye arasında yaşanan kriz, yeniden alevlendi. Buna da Romanya'nın önde gelen Rombis-Bisrom adlı Türklere ait bisküvi fabrikasının, piyasaya 600 bin Euro (1 trilyon 131 milyar lira) borç taktıktan sonra, kapanması neden oldu.

Fabrikanın Türk ortakları, borçları ödemeden Konya'ya dönünce, bu kez Romanya hükümeti devreye girdi. Romanya hükümetinin borçların ödemesi için Türkiye'den aracılık etmesini istediği belirtiliyor..

Konyalı girişimci Ahmet Karaciğan’ın, Fatih ve Yılmaz Karaciğan adlı iki oğluyla birlikte Romanya'nın Giurgiu kentinde kurduğu Rombis-Bisrom adlı fabrika, 1997 yılından bu yana bisküvi üretimi gerçekleştiriyor. Yedi yılda Romanya'nın önde gelen bisküvi fabrikaları arasına girmeyi başaran Rombis Bisrom’un, aralarında Türk şirketlerinin de bulunduğu birçok kuruluşa 600 bin euro borcu bulunuyor.

İLGİMİZ KALMADI

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı, borçları yüzünden iki ülke arasında krize neden olan Rombis Bisrom'un ortaklarından Fatih Karaciğan'ı Konya'da bularak, görüştü. Romanya'dan ayrılmadan önce, fabrikayı Huriye Uzunca ve Stan Madalin'e devrettiklerini söyleyen Karaciğan, "Şirketin yeni sahipleri, devir işleminin ardından borçları ödemek yerine, tüm malları nakite çevirerek, fabrikayı kapatmış. Oysa, devrettiğimiz sırada fabrikada 250 bin euroluk mal, 350 bin euroluk da alacak vardı. Bunlar da, piyasaya olan tüm borçlarımızı karşılıyordu. Şirketin yeni sahipleri, tüm bu mal varlığını nakite çevirmelerine rağmen, Rombis-Bisrom'u devraldıklarını gerekli yerlere bildirmedikleri için alacaklılar bizi arıyor. Ne var ki, şirketle hiçbir ilgimiz kalmadı. Bu nedenle alacaklıların sorunlarını yeni sahiplerle halletmesi gerekiyor" dedi.

ROMANYA BASTIRIYOR

Rombis Bisrom'dan alacağını tahsil edemeyen firmalar arasında bulunan Europack şirketinin yetkilileri ise, Rombis-Bisrom şirketinin sahiplerinin çeklerin ödenme günü geldiğinde Romanya'yı terk ettiklerini ileri sürerek, "Ahmet, Fatih ve Yılmaz Karaciğan, şu anda Romanya'da dolandırıcılık suçuyla aranıyor. Bu şirket, sadece Türk firmalarına değil, Romanya devleti ve bankalara da borç takmış durumda. Borçlarının toplamı 600 bin euro'yu buluyor. Romanya'da şayet devlete vergi borcu varsa, şirketlerin devri mümkün olamıyor. Bu nedenle Rombis-Bisrom, tüm kayıtlarda Karaciğan ailesinin üzerinde gözüküyor. Şu anda, Romanya hükümeti de devreye girmiş durumda. Dört yıl önce de Bayındır Grubu'na ait Banco Turco Romana (BTR) yüzünden kriz yaşamıştık. Şimdi de Rombis Bisrom yüzünden aynı sorunu yaşıyoruz" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları