Pratik hayatı kolaylaştıran bilgi (2)

Dik bir yokuşu tırmanırken yorulacağınızı, koştuğunuz zaman terleyeceğinizi, soğuk havada çıplak dolaşırsanız üşüyeceğinizi tecrübelerle öğrenirsiniz.

Ve öğrenebilmek için de tecrübe edersiniz. Çünkü pratik hayatı kolaylaştırabilmek ve hatta yaşayabilmek için öğrenmek gerekiyor. Öğrenebilmek için de yaşamak gerekiyor. Sonra bütün öğrendiklerinizi hayatınızın içinde kullanırsınız. Çocuklarınıza, yakınlarınıza ve sevdiklerinize öğretirsiniz. Tabii insanın öğrendiklerini unutması mümkündür. Hatta dik bir yokuşu ne kadar zorlukla tırmandığını, daha tırmandığı yokuştan aşağı inerken unutabilir.

Bu durumda tekrar ve tekrar dik yokuşlarla karşılaşacak ve ta ki bu bilgi içine işleyene kadar tecrübe edecektir. Tabii bu sırada kondisyonu gelişecek, yokuşları tırmanmayı öğrenecek, belki de dik yokuşlardan zevk almaya başlayacaktır. Ya da yokuşlarla karşılaştığı zaman etrafından dolanmayı tercih edecektir. Bu bir bilgidir ve bilgiyi kendisine uygun bir biçimde yorumlayacak duruma gelmiştir.

Kişi her iki halde de öğrenmiş demektir. Bundan sonra artık seçtiği yollarda ilerlemeye başlayacaktır. Kısa fakat zorlu tırmanışları tercih edebilir ya da uzun fakat daha az yorucu olanı seçebilir. İlişkiler de tıpkı böyledir. Bazı kişiler sizi zorlar, bazıları ise rahatlık ve sükunet verir. Fakat siz, kendiniz için en uygun olanın ne olduğunu bilmezsiniz. Tecrübeler sonucu öğrenirsiniz. Kişinin hayatında sadece ilişkiler değil, etrafında bulunan hemen her şey böyledir.

Daha fazla öğrenmek için zorlarsınız. Zorladığınız her şey de sizi zorlar. Güç olanın içinde güç vardır. Güç ise, açığa çıkmak için zorlar. Ve zorlandıkça öğrenir. Ve öğrenmek için çalışır. Fakat esas amacın öğrenmek olduğunu bilmeden çalışır. Ve kendini içinde bulunduğu zorluklara kaptırır gider. Zorlukları aştığı zaman öğrenir.

Bunun içindir ki, yokuş, güneş, soğuk, sizi rahatsız eden ve rahatlatan ne varsa her şey öğrenmeniz için var. Ve sizi en fazla rahatsız edenin en büyük öğretmen olduğunu anlamalısınız. Kendinizi çok fazla kaptırmadan yaşamalısınız. Soğuk ve sert koşullar, hissetmeyi kolaylaştırır. Böylece bedenimizi hisseder, direncimizi ölçer ve içimizdeki potansiyel güç açığa çıkar, bilecek duruma geliriz. Bildiğimiz zaman daha kolay yaşarız.

İyimser günler başlıyor

Jüpiter bugün burç değiştiriyor ve yepyeni bir zaman başlıyor. Jüpiter’in yöneticisi olduğu Yay burcuna girmesiyle birlikte büyüme, genişleme, rahatlık ve iyimserlik uyanmaya başlıyor. Felsefe, din, mahkemeler, yargı organları ve farklı kültürlerin önem kazanmaya başladığını işaret eden gökyüzünün konumu, uluslararası boyutta araştırmaların yapılacağını işaret ediyor. Bugün Oğlak burcunda dolaşan Ay, Merkür ve Uranüs’ü harekete geçirecek ve yaratıcı fikirler dikkat çekici ve etkileyici olacak.
Yazarın Tüm Yazıları