Pervez, Lübna, Kartika ve bayram

PERVEZ Kambakş, sessiz sedasız serbest bırakıldı. Ama özgürlüğü karşısında ülkesini terk etmek zorunda kaldı.

Bayrama özgür giriyor ama ailesini bile göremeden, geri dönmemek üzere ülkesini terk etmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Kadın haklarıyla ilgili metinleri bilgisayardan indirdiği ve arkadaşları arasında dağıttığı için önce ölüm cezasına ardından da 20 yıl hapse mahkum edilen Afganlı genç gazeteciyi Devlet Başkanı Karzai zar zor affetti.

Bir yandan seçim dönemiydi ve kadınları şeytan, kadın haklarını da şeytana tapınma gibi gören Talibancı kafaların tepkilerinden çekiniyordu. Ama öte yandan uluslararası toplumun büyük baskısı ile karşı karşıyaydı.

Sonunda gayet gizli şekilde Pervez hapisten çıkartıldı.  

O, bayramı özgür kutlasa da, savunduğu Afgan kadınlarının da aynı özgürlüğü paylaştığı anlamına gelmiyor.

* * *

LÜBNA Hüseyin de bayrama özgür giriyor. Pantolon giydiği için Sudan’daki şeriat mahkemesinde İslam’a aykırı hareket etmekle suçlanıp kırbaç cezasına çarptırılmıştı.

Haberin Devamı

Uluslararası tepki sonucu bu cezası paraya çevrildi. O ödemeyi reddetti, hapse girmeyi tercih etti. Cezaevinde 800 kadınla bir arada olması dışarıda olmasından daha tehlikeli hale geliyordu ki, Gazeteciler Cemiyeti devreye girdi ve 200 dolar para cezasını ödedi.

Lübna şimdi serbest. O da bayrama özgür giriyor. Ama “Mutlu değilim çünkü pantolon giydikleri için cezaya çarptırılan diğer kadınların sorunun çözmüyor bu” diyor.

Sudanlı kadın gazeteciler, hükümetin ne zaman başı sıkışsa İslamcılığa sarıldığını söylüyorlar. Bunu kanıtlamanın en kısa ve etkili yolu da, kadınları zapturapt altına almak.

* * *

KARTİKA da Malezyalı bir genç kadın. Kartika Sari Devi Sukharno 32 yaşında bir otelde eşi ile birlikte bira içtiği için bambu kamışı ile kamçı cezasına çarptırılmıştı. O kadar uluslararası tepki çekti ki, kararı verenler bile, “amaç can acıtmak değil, eğitmek, zaten bambu en az acıtan kamıştır” gibi açıklamalar yapmak zorunda kaldılar.

Araya Ramazan girdi. Ceza, bu bahaneyle ertelendi.

O da bayrama özgür giriyor.

Malezya’da da hükümet ekonomik krizin siyasi krize dönüşme riskine karşı kurtuluşu ülkedeki fanatik dinci çevrelere rüşvette bulduğu için, Malezya’da şeriat mahkemeleri etkinleşiyor.   

Haberin Devamı

* * *

BAYRAM sabahları özgürlüğün en sevinçli biçimde kutsandığı zamanlar benim için. Kartika, Lübna, Pervez’in hikayelerini buruklukla anımsadım.

Onlar, din kılıfı ardına sığınarak aslında kendilerine iktidar alanı yaratanların demir parmaklıklarına çarptılar.

Bir de özgürlüklerden dem vururken kendi kafalarının içindeki parmaklıkların esiri olanlar var.

Modernlikleriyle övünürler üstelik.

Hemcinslerinin egemenliğine yağ çekmek için kadınları harcayarak iktidar alanları yaratmaya çalışırlar kendilerine.

Göze girmeye çalışır ama gözden ne kadar düştüklerini fark etmezler.

Fark ettiklerindeyse artık onlar için bayramlar çoktan geçmiştir. Özgürlük de o kadar uzak.

Haberin Devamı

Bayramınızı kutluyor, kadın erkek eşitliğinden başlayan eşitlik zihniyetinin yerleştiği, kimsenin kimseyi cinsiyeti, kökeni, dini, inançları ve tercihleri nedeniyle küçük ya da üstün görmediği,çatışmaların son bulduğu, yarına güvenle bakılan günler diliyorum güzel ülkemize.   

 

Yazarın Tüm Yazıları