Örnek vatandaş

Gözümüz aydın, rahmetli Tonton’un siyasi literatürümüze hediye ettiği mühim vecizelerden ‘Benim memurum işini bilir’i andıran, Türk’ün kurnazlığına güzelleme makamından çalan yeni bir ‘özlü söz’ümüz oldu.

80’lerin fenomeni Dallas, bu aralar Digiturk’ün Retro Max kanalında yayınlanıyor ya, bu da öyle bir lezzet: ‘Retro köşe dönücü deyişi...’

(‘Türkçe konuş kardeşim!’ şeklinde galeyana gelmeyi huy edinmiş okura özel not: Efendim, kaba bir tarifle, eskiden moda olan, sonra modası geçip demode olan şeylerin, sonra yine yeni yeniden huzura gelip moda olmasına retro deniliyor.)

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in geçtiğimiz günlerde Balıkesir’de vuku bulan bir konferansta, iyi vatandaş tanımı yapası tuttu.

Şener, iyi vatandaşı tanımlarken, nedense iyi insan ile arasındaki farktan yola çıkma gereği hissetti.

‘JR iyi vatandaş-kötü insan, Yörük Ali Efe kötü vatandaş-iyi insandır!’ şeklinde bir de teşbih olayına girdi ki:

‘JR iyi bir vatandaştır. Neden? Çünkü yaptığı her işi kanunlara uydurur. Ama kanunların boşluğundan yararlanıp kazık atmadığı adam bırakmaz. Kanunlara uyduğu için iyi vatandaş ama her hileyi yaptığı için de kötü insandır.

Bir de Ege Bölgesi’nde efeler varmış. Hepsi demeyeyim ama bir kısmı iyi insan. Meselá Yörük Ali Efe... Açı yediriyor, çıplağı giydiriyor. Valla bu Yörük Ali Efe iyi insanmış diyorsunuz. Ama kötü vatandaş... Niye? Hukuk düzenine isyan etmiş ve dağa çıkmış.’

Biz tabii her günü Aziz Nesin öyküsü kıvamında yaşamaya alışkın insanlar olduğumuz için bu sözlere gelen yegáne tepkinin gele gele yine efeler diyarından, Aydın’dan gelmesine hiç şaşırmadık.

Kimsecikler kalkıp da ‘Kılıfına uygun katakulli çevirmenin, iyi vatandaşlıkla ne ilgisi var?’ diye sormadı. Ve fakat, Yörük Ali Efe’nin JR ile aynı kefeye konmasına fena hálde içerleyen CHP Aydın Milletvekili Mezut Özakcan, konuyu soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı:

‘Kötü vatandaş kriterleriniz çerçevesinde başka hangi ulusal kahramanlarımız kötü vatandaştır? Ulusal kahramanlarımız hakkında yaptığınız bu açıklamaların yetişmekte olan yeni kuşaklar üstündeki etkisi düşünülerek, devlet adamlığı ve ciddiyeti açısından nasıl değerlendiriyorsunuz ve yöre halkına haksızlık ve saygısızlık yapıldığı iddialarına katılıyor musunuz?’

Şener, bunun üzerine, Yörük Ali Efe’ye vallahi kötü vatandaş demek istemediği yönünde, yuvarlak bir yanıt verdi.

Daha önce bıyıksız heykelinin dikilmesi gibi fena hálde talihsiz bir hadiseyi hafif atlatmış olan Yörük Ali Efe, kötü vatandaş yaftasından da çok şükür, bu sayede sıyrıldı.

JR’ın durumu báki fakat.

Neymiş? Kendisi hálá iyi vatandaş.
Henüz ebelenmemiş, işini bilen, kılıfını kuşanan dolandırıcılarımızla birlikte... Öyle yani... Türk, öğün, çalış ve avukatına güven.
Yazarın Tüm Yazıları