Önemli olan sadece sevgidir

Şimdi sevme zamanı...

Sevmeyi öğrenme zamanı... Zor koşullar, insanları birbirine yaklaştırır. Mesela savaş zamanlarını hatırlayın. Tabii biz hatırlayamayız, çünkü çok genciz. Yani biz çok genç bir toplumuz. Ama en azından Gölcük depremini unutmadık. Doğal afetler sırasında da duygularımız değişiyor. Mesela bundan birkaç yıl önce yağan kar yolları kapadığı zaman herkes birbirine yardımcı olmuş, işyerinde mahsur kalanlar birbiriyle yakınlaşmışlardı.

Doğal afetler, savaşlar ve hayatı tehdit eden zor koşullar, insanların insan olmayı öğrenmelerini sağlıyor. Eskilerin "Gemisini kurtaran kaptan" deyişi vardır. Sonradan anlamı bozulmuş ve sadece kişinin her ne olursa olsun kendisini kurtarmasına dönüşmüş olan bu deyiş, aslında ekip ruhunun sevgiyle açığa çıkmasını ifade eder. Yoksa, gemi yerine kayık denirdi!

Malumunuz gemide pek çok kişi barınır. Gemisini kurtaran kaptan, aynı zamanda gemide bulunan herkesi de kurtarmış olur. Tabii bu işi tek başına yapmasına imkan yoktur. Gemideki herkes canla başla çalışır. Hem de hiçbir zaman olmadığı kadar büyük bir gayretle... Herkes sevgiyle bütünleşir ve el birliğiyle dalgaların hışmından gemiyi kurtarmaya çalışırlar.

İşte bu sırada insanların arasında ne kıskançlık kavgaları ne de husumet kalır. Birbirlerine destek verir, yardım eder, yapabileceklerinin fazlasını yapmaya çalışırlar. Tabii bu arada birbirlerini daha fazla tanıma fırsatını yakalar ve böylece içlerindeki sevgi dışarı çıkar.

Dalgalar geçip de deniz durulduğu vakit, ilişkileri de başka olmuştur. Batma tehlikesi geçirmeden önceki kişi değillerdir artık. Tehlike anında öğrendikleri bilgiler onları değiştirmiş, daha başka bir insan olmalarını sağlamıştır. Sevmeyi, hoşgörülü olmayı öğrenmişlerdir. Çünkü, ölümle burun buruna gelmişlerdir.

Ölümün rüzgarını ensesinde hisseden kişi, kendisini aşırı derecede önemsemekten vazgeçer. Kendisinin dışındaki bütün insanların kendisi kadar önemli ve değerli olduğunu anlar. Saçma sapan kıskançlık, hırs, öfke nöbetlerinden sıyrılır. Çünkü kızmasına neden olan ne varsa, bütün bunların ölümün yanında hiçbir değeri olmadığını öğrenmiştir. Önemli olan sadece sevgidir.

İlişkiler yoğunlaşıyor

Duygusal gerilimi açığa çıkaran olayların meydana geleceği bir gün. Ancak duygular, tıpkı aniden başlayan ve biten rüzgarlar gibi değişkenlik gösterecek. Yabancılarla ilişkiler yoğunlaşırken, farklı kültürlere olan ilgi artacak. Radikal değişikliklerin ortaya çıkacağını işaret eden gökyüzünün konumu, yaşantınızda değiştirmek istediğiniz konularla ilgili yapılacak çalışmaları destekliyor. Üst düzey yöneticiler, liderler ve gösteri dünyasının önemli yıldızları tarzlarını tamamen değiştirecekler.
Yazarın Tüm Yazıları